Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: afryka2010

Domyślnie

Radek, zdrowo Ci zazdroszczę takich wypraw!
    Ja jestem na początku drogi, czyt. to moja pierwsza wyprawa.
    Do afryki jedziemy samochodem.
    Wszystko jest "po kosztach" i choć wiem że na zdjęciach nie "zarobię",
    to brakujące ok 20% (już okrojonego) budżetu trzeba wypełnić żeby wyprawa się rozpoczęła.

Jeśli mogę skorzystać z Twojej wiedzy,
    mam kilka pytań dotyczących sprzętu (i Afryki):

- jakie są długoterminowe zagrożenia dla sprzętu foto i jak sobie z tym radzić? (body i szkła nie są uszczelnione)
    (np. obszary o dużej wilgotności i temperaturze)

- jakie są najczęstsze problemy ze sprzętem foto w Afryce? (ze swojego lub nie swojego doświadczenia)

Wiem dokładnie o czym mówisz, brakuje trochę kasy na wyprawę i szukasz sposobu skąd uzbierać brakujące 20% - nie raz byłem w takiej sytuacji Dasz rade! Pocieszę Cie - 5 lat temu w Azji, Polski bank dziwnym trafem zablokował mi konto, a w tym czasie były swieta wielkanoce w Polsce i Wester Uniony zamkniete Byłem gdzieś na granicy Tajlandii z Malezją, zero kasy a wylot z Bangkoku za 2 dni Cudem poznana wcześniej Tajka pożyczyła mi kase i jakoś dotarłem. Nie jadłem i kąpalem sie przez 3 dni Teraz w Ameryce Łacińskiej, gdy byłem w Kolumbii miałem ostatnie 20usd a wylot miałem nastepnego dnia z Wenezueli Chciałem jechac autobusem, a tu żaden nie jezdzi - Wielki Piatek i nikt nie pracuje Poznałem sympatyczną Niemkę i razem jechaliśmy stopem przez setki kilometrów. Cudem zdążyłem na samolot Rowniez nie jedłem kilka dni.

Co do sprzetu, to sprawował sie swietnie! Mogę powiedziec o np Peru - kraj kontrastów. Byłem w górach, -20 stopni i snieg. za 2 dni byłem na pustyni, gorąco na maxa - sprzet działał sietnie. Za parę dni dzungla, wilgoć 90%, nie raz lekko sie zalal plywając malutką łódką po Amazonce - znow sprzet działał dobrze. Miałem problem z ładowarkami, co karj to inne wejscie - poczytaj jak jest w Afryce. Ja byłem tam jakieś 7 lat temu, bez aparatu Generalnie nie martw sie o aparat, Nikon to b. dobry sprzęt!

Znam sposób, jak dojechać na sacharę za darmo! Kupując auto w Polsce i sprzedając w pewnym Afrykanskim panstwie za 2 razy tyle! Bardzo dużo podróżników tak robi. Szczegóły na meila moge podac

Sposób na zarobienie na miejscu jest - wolontariat. Nie wiem jak jest w Afryce, ale ja obecnie szukam wolontariatu w Afganistanie i każdy jest płatny, tzn ja musze zapłacic 200usd za miesiąc. Może w Afryce płacą za to ,kiedys tak było.

Masz w sobie ogromną chęć wyjazdu, więc kasa sie znajdzie Tylko wiedz, ze gdy bedziesz wracał to już będziesz planował nastepną wyprawe - tak jest ze mną

Pozdrawiam goraco,

Radek!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andi Zobacz posta

- jakie są długoterminowe zagrożenia dla sprzętu foto i jak sobie z tym radzić? (body i szkła nie są uszczelnione)
    (np. obszary o dużej wilgotności i temperaturze)

- jakie są najczęstsze problemy ze sprzętem foto w Afryce? (ze swojego lub nie swojego doświadczenia)

Wstrząsy, wstrząsy, kurz,
    wątpię aby aparat bez uszczelnień wytrzymał, jazda po szutrach w afryce generuje olbrzymią ilość kurzu, wciska się wszędzie, weź jakieś szczelne pokrowce na sprzęt,
    druga sprawa to wstrząsy, drogi są fatalne,
    weź też jakąś gruszkę do przedmuchania matrycy.
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie

Co do pyłu i kurzu - zainwestuj w UVki. Ja ostatnio zajechałem cały komplet filtrów (UV, polar i 2 szare połówki).
    60D+ 10-200 f3.5 IS USM|Travelphoto
    Semper in altum

Domyślnie

Polecam lekture "Sztuki Podróżowania" Jacka Pałkiewicza, jest notka o pozyskiwaniu sponsorów. Nawet jeśli nikogo nie pozyskasz to i tak warto wydać 40zł.
    D200 | FM3a | C645

Domyślnie

Dzięki za sugestie.

Szczelne pokrowce na sprzęt - da się zrobić
    Filtry UV na obiektywach - są na liście zakupów
    "Grucha" - jest

Z tego co mam jeszcze na liście jest jeszcze "pelerynka" na body+lens do zdjęć w deszczu.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eldritch Zobacz posta
    Tyle tylko, że od razu szukałbym za granicą bo w Polsce nikt takich rzeczy nie kupuje (przewodników po Afryce, albumów itp.).
    e, ja kupuje takie albumy

Cytat Zamieszczone przez eldritch Zobacz posta
    Na razie brak Wam pomysłu na cel podróży. Samo robienie zdjęć, nie zrozum mnie źle, każdy dzisiaj robi zdjęcia.
    a z tym sie zgadzam!
    wymyślcie jakiś chwytliwe hasło, cel, misje...w którą może sie wstrzelić sponsor...na przykład: w każdej wiosce studnia wody, lub nauka obslugi komputera

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mich77 Zobacz posta

Znam sposób, jak dojechać na sacharę za darmo! Kupując auto w Polsce i sprzedając w pewnym Afrykanskim panstwie za 2 razy tyle! Bardzo dużo podróżników tak robi. Szczegóły na meila moge podac
    rozwiń ten temat, napewno wielu chętnie przeczyta

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez verus Zobacz posta
    rozwiń ten temat, napewno wielu chętnie przeczyta
    Ja np. z wielką chęcią poczytam .

Domyślnie

tak na marginesie czytałem gdzieś że aby pojechać własnym samochodem do niektórych państw afryki trzeba wykupić jakąś kartę w PZMocie, za straszne pieniądze, które można odzyskać po przyjeździe, to prawda? zgłębialiście ten temat?
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów