Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: afryka2010

Domyślnie afryka2010

Witam,

Organizacja wyprawy, zarówno małej jak i większej, nie należy do spraw prostych.
    Oprócz sprzętu, "papierkowej roboty", są również fundamentalne problemy, czyli jak sfinansować takie przedsięwzięcie.
    Wraz z grupą entuzjastów pracujemy nad możliwością realizacji naszego marzenia,
    czyli wyprawy do Afryki.
    Planuje zebrać tam dużo dobrego materiału fotograficznego,
    który po powrocie, w jakimś stopniu pozwoli na podreperowanie mojego budżetu.

Szukając dodatkowych źródeł finansowania/sponsoringu które umożliwią start wyprawy, kieruję do Was pytanie:

Czy są firmy/instytucje które inwestują "awansem" w materiał fotograficzny z takich wypraw,
    czy zawsze musieliście sami się finansować?

Więcej info o wyprawie na: www.afryka2010.pl
    Pozdrawiam,
    Andrzej

Domyślnie

Organizacja takiej wyprawy to rzecz umiarkowanie trudna. Jeśli mogę coś doradzić, to nie załatwiajcie niczego przez polskie biura podróży. Większość spraw da się załatwić na miejscu i o wiele taniej. Byłem w listopadzie w Tanzanii i na Zanzibarze. Przed wyjazdem kupiłem przez internet tylko bilet lotniczy. Koszty w porównaniu do krajowych to ok. -60%.
    Jeśli chodzi o sponsorowanie, to nie mam żadnych doświadczeń.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andi Zobacz posta
    Witam,

Organizacja wyprawy, zarówno małej jak i większej, nie należy do spraw prostych.
    Oprócz sprzętu, "papierkowej roboty", są również fundamentalne problemy, czyli jak sfinansować takie przedsięwzięcie.
    Wraz z grupą entuzjastów pracujemy nad możliwością realizacji naszego marzenia,
    czyli wyprawy do Afryki.
    Planuje zebrać tam dużo dobrego materiału fotograficznego,
    który po powrocie, w jakimś stopniu pozwoli na podreperowanie mojego budżetu.

Szukając dodatkowych źródeł finansowania/sponsoringu które umożliwią start wyprawy, kieruję do Was pytanie:

Czy są firmy/instytucje które inwestują "awansem" w materiał fotograficzny z takich wypraw,
    czy zawsze musieliście sami się finansować?

Więcej info o wyprawie na: www.afryka2010.pl
    Pozdrawiam,
    Andrzej
    Co prawda nigdy nie jechałem na sponsorowany wyjazd, ale z tego co wiem możesz dostać fundusze awansem. Wcześniej przedstawiasz swoją propozycję, co oferujesz (zdjęcia, relację itd) i co chcesz zrobić, firma mowi Ci czego ona oczekuje (np. żebyś pojechał w jakieś konkretne miejsce, skoro mowa o całej Afryce), potem umowa, no i jazda. Z tym, że łatwiej jest chyba o sponsorów sprzętowych, ot ubrania, okularki przeciwsłoneczne itd, niż takich którzy Ci zapłacą za wyjazd
    60D+ 10-200 f3.5 IS USM|Travelphoto
    Semper in altum

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź.

Wyprawę organizujemy sami, wszystko jest "po kosztach", ale wyprawa na 7 miesięcy i przez całą Afrykę to i tak spory wydatek.

Zakładając że moją "ofertą" byłby zdjęcia, które firmy/instytucje mogłyby być zainteresowane?

Jakie są Wasze doświadczenia w sprzedawaniu zdjęć po wyprawie?
    Czy może jedynym rozwiązaniem jest znalezienie klienta na zdjęcia jeszcze przed wyjazdem?

Domyślnie

próbój w sieciach komórkowych które mają roaming na trasie waszego przejazdu, może będą zainteresowani zdjęciem z flagą operatoa na tle kilimandżaro czy wodospadów wiktorii, możesz też spróbować u producentów napojów energetyzującących

jednak jeśli wasza wyprawa nie jest oryginalna to będzie ciężko, chętnych na sponsoring dużo a firm z kasą mało
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie

Tak, niestety już wiem jak to jest ze sponsorami

Nadal się zastanawiam, kto może być zainteresowany zdjęciami z Afryki.

Domyślnie

Producenci odzieży, kremów UV, okularów przeciwsłonecznych, firmy produkujące cokolwiek związanego z turystyką, biura podróży... dużo by można wymyślić
    60D+ 10-200 f3.5 IS USM|Travelphoto
    Semper in altum

Domyślnie

wydaje mi się że mylicie pojęcia...
    co innego sponsoring a co innego zamówienia na potencjalny materiał z zapłatą zaliczki - to chyba jasne
    IMHO będzie Ci ciężko nawet w tej części świata która posługuje się językiem Shakespeare'a znaleźć firmę, która "zamówi" sobie zdjęcia określonych miejsc w Afryce. Zdajesz sobie przecież sprawę, że takich zdjęć są tysiące w zbiorach typu nawet RF.

A klasyczny sponsoring raczej odpada. Sponsorzy są zainteresowani wtedy, gdy to co sponsorują ma szansę pojawić się mediach - bo dostają wtedy darmową reklamę np. w TV i najlepiej żeby dodatkowo osoba sponsorowana była sławna. Im nie będzie zależało na Twoich zdjęciach. Nikt nie da pieniędzy (ani nawet sprzętu) osobie która jedzie do Afryki i nikt o tej wyprawie nie będzie wiedział. Bo co ona z tego będzie miała. Gdyby ta wyprawa miała charakter medialny - to co innego.

Skoro ta wyprawa ma trwać aż 7 miesięcy to ja na Waszym miejscu poszukałbym wydawcy, który zgodziłby się wydać po powrocie albo A przewodnik, albo B "pamiętnik", albo C album ze zdjęciami z wyprawy.
    Tyle tylko, że od razu szukałbym za granicą bo w Polsce nikt takich rzeczy nie kupuje (przewodników po Afryce, albumów itp.).

Zacznijcie więc od określenia celu podróży i zadbajcie o promocję medialną: NG Polska, TVN itp...

Na razie brak Wam pomysłu na cel podróży. Samo robienie zdjęć, nie zrozum mnie źle, każdy dzisiaj robi zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez eldritch ; 09-01-2010 o 20:48
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź.

Jeśli odwiedziłeś afryka2010.pl - cel jest tam opisany.
    Oczywiście że rozumiem, że wszystko rozchodzi się o media, jeśli ktoś z Was słyszał o pobiciu rekordu Guinnessa w "Najdłuższym wykładzie" (thelongestlecture.com) to było to właśnie po to by promować wyprawę.

Rozumiem też że trzeba mieć cel i zadbać o promocje medialną.
    Wszystko to było/jest robione, ja akurat się tym bezpośrednio nie zajmuje.

Teraz, jesteśmy w takim punkcie że każdy próbuje jakoś dołożyć małą cegiełkę żeby osiągnąć cel.
    Wiem że będę miał dobre zdjęcia, stąd moje pytania o możliwości znalezienia kogoś zainteresowanego.

Eldritch, napisałeś że mógłbym poszukać wydawcy.
    Podoba mi się ten pomysł, od czego zacząć?

Angry

Moim zdaniem, nie znajdziesz sponsora, ani przyszlego kupca Twoich zdjec! Nikt Ci nie zaplaci z góry!

Co według Ciebie znaczy dobry materiał fotograficzny? Pojedziesz do Sierra Leone lub Sudanu i sfotografujesz ataki rebeliantów na biedne wioski - jak zabijają dzieci i niewinnych? Napewno J. Nachtwey będzie przed Toba i jego fotografie beda w NY Times. Jesli chodzi o krajobrazy, to raczej nie są chodliwe, chyba że zrobisz wspaniale fotografie i może któryś magazyn podróżniczy będzie zainteresowany. Ale na kase za nie nie licz, na bank nie na dużą.

Co do sponsorów to nie mam pojęcia, szukaj, ale z doświadczenie ( a mam je ) wiem, że będzie ciężko.

Moim zdaniem rób wszystko po kosztach, dużo jazdy autostopem, same hostele z biednym zapleczem, podróżuj wolno. Chyba, że nie masz doświadczenia w podróżowaniu,a dokładnie mówiąc w wyprawach, to nie bedzie to latwe.

Ja parę msc temu obechałem Wenezuele, Ekwador, Peru i Kolumbie w 5 tyg. nędznymi autobusami i nawet troche auto stopem. Spałem w najtanszych hostelach, niektóre nawet nie miały drzwi Przywiozłem dużo dobrych zdjęć, ale nie jestem zainteresowany ich sprzedażą - jak dotąd fotografia to moja pasja.

W każdym razie szukaj sponsora, a moze sie uda! Bylem raz w Afryce, jak coś to pytaj.

Pozdrawiam,

Radek!

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów