Szukaj
ależ są szkła 2,0 na MF. Ważne jest pole krycia. Na MF musi byc bardzo duże - siłą rzeczy. Obiektywy by były gigantycznych rozmiarów. W dodatku niepotrzebnie - na MF GO jest i tak mniejsza niż w FX na tej samej przysłonie.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
nerki to slaba inwestycja ...filipinczycy znaczaco zanizaja cene na rynku![]()
faktycznie, zapomiałem o tej Mamiya 80mm f/1.9 (o systemu 645)
wiem, ze GO będzie mała, ale f/0,95 też daje malutką, więc ten argument do mnie nie przemawia
obiektywy byłyby duże - pewnie tak, ale z drugiej strony zastanawia mnie jak duże. czy to można jakoś oszacować?
Mamiya + Sony
Niby wiem o co Ci chodzi ale tym co sie nie znaja na szklach i formatach siejesz zamet w glowie takim stwierdzeniem niedokladnym. Roznica w glebokosci GO miedzy formatami nie zalezy od szkla (czyli dlugosci czy wartosci przyslony) a od zmieniajacej sie perspektywy przy uzyciu tej samej dlugosci szkla. Szklo zawsze ma taka sama GO niezaleznie od formatu, zmienia sie tylko perspektywa w zaleznosci od wielkosci negatywu. Czyli powiedzmy szklo 180mm f2.8 ma zawsze dokladnie ta sama glebie ostrosci z tym ze na 35mm to jest 180mm, dla 6x6 powiedzmy robi sie z tego odpowiednik okolo 112mm f2.8 dla 35mm a dla wielkiego formatu 4x5 robi sie z tego odpowiednik okolo 46mm f2.8 dla 35mm formatu czyli zeby zachowac ten sam kadr trzeba podejsc znacznie blizej fotografowanego obiektu z 6x6 i jeszcze sporo blizej z 4x5, dla tego wlasnie przy wiekszych rozmiarach negatywow jest znacznie plytsza GO, dystans do obiektu fotografowanego.
Ostatnio edytowane przez bokeh ; 06-01-2010 o 16:01
Fakt, że stwierdzenie było ogólnikowe, nie miałem zamiaru pisac tu elaboratu, ale ty nie poprawiasz sytuacji wypisując kolejną nieścisłość. Przy zmianie formatu przyjmuje sie inny krążek rozproszenia. Najczęściej. Można dzielic włos na 4 i pisac czy to ma znaczenie, czy nie, ale lepiej zostawić przekaz jaki dałem.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Różnice nie będą jednak znaczące. Przykładowo porównanie 50-tek Nikona, Zeissa, a nawet zoomu 18-200. Są różnice, ale tak naprawdę dopiero wtedy gdy zobaczymy obrazki obok siebie: http://www.kenrockwell.com/nikon/50-...ison/index.htm Bokeh różni się gdy jest inna liczba listków przysłony, bokeh jest też inny w zoomie.
BTW, Nikon zrobił kiedyś prototyp 50/1.0 do dalmierzowca, ale dalmierzowce wyszły z użytku na korzyść lustrzanek i nie rozpoczęli produkcji: "In 1962, Nikon designed and built a prototype 50mm f/1.0 NIKKOR-O lens for their rangefinder cameras (Rotoloni 2007, page 287). It was never sold because the rangefinder cameras had gone obsolete in favor of the SLRs we all shoot today." http://www.kenrockwell.com/nikon/f-095.htm
Skontaktuj się z nami