Close

Strona 5 z 20 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 199

Domyślnie

magii to tu nie widze. smiem twierdzic, ze w tej wielkosci jaka tu ogladamy to kazde szklo f1,2-f1,4 da podobny efekt. wiele z nich da dodatkowo lepszy bokeh. moze jednak na duzych odbitkach da sie zobaczyc te magie. moze takze uda sie zobaczyc tez plastyke poszukiwana na forum od wielu miesiecy
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Zbanowany
    Miasto
    na górce

Domyślnie

...ale pisząc, że obiektywy o takiej samej ogniskowej i podobnej jasności dadzą na matrycy FF podobne zdjęcia to Ameryki nie odkrywacie. Pozostaje kwestia na ile podobne. Te systemy ( Nikon i Leica ) obrazują trochę odmiennie . Te mądrości o osiągach 35/1.8 i D90 to przemilczę, bo miałem z tym obiektywem styczność na DX.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jaipur Zobacz posta
    ...ale pisząc, że obiektywy o takiej samej ogniskowej i podobnej jasności dadzą na matrycy FF podobne zdjęcia to Ameryki nie odkrywacie. Pozostaje kwestia na ile podobne. Te systemy ( Nikon i Leica ) obrazują trochę odmiennie .
    Na pewno nie az tak odmiennie, zeby dalo sie zauwazyc roznice, ogladajac zdjecia w inny sposob, niz jedno obok drugiego.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ale co niby się zmieni na dziesięciokrotnie większym wydruku w stosunku do tych sampli, które tu możemy podziwiać?
    Bokeh nam się jakoś cudownie jeszcze bardziej rozmiękczy, czy może kolory jeszcze bardziej nasycą? Oczywiście pomijam oceny ostrości - szkło tej klasy musi porażać ostrością od pełnej dziury i metrowe odbitki nie zrobią na nim wrażenia.
    Ja jednak nie o tym. Rozumiem, że większość tutaj popuszcza w majtki, że zdjęcia były zrobione manualnym komplecikiem za, bagatela, 50,000 zł i magicznym znaczkiem Leica... przecież to nie ma prawa wypluwać niedoskonałych fotek.
    Nikt się tu nie wychyli ze stwierdzeniem, że mu się nie podoba bo to faux-pas i w trymiga zostanie pożarty przez grono fachowców widzących ten jedyny w swoim rodzaju mistycyzm na tych zdjęciach. No ale taka specyfika forum - są sprzęty i ludzie o których się źle nie mówi... a gdy już występują w komplecie to Bóg strzegł
    Ja nie widzę jakiegoś wyjątkowego mistycyzmu tych obrazków, powiedziałbym nawet , że nic szczególnego - parę wydaje mi się jakiś niedoświetlonych, kilka wydaje mi się nieostrych-nietrafionych, choć może to faktycznie wina małych rozmiarów. Jakoś nie padam z wrażenia na widok tych zdjęć mając w świadomości, że to sprzęt dla krezusów za kilkadziesiąt tysięcy zł bo wiem , że takie efekty bez problemu uzyskam tanim FF i przykładowo świetnym Canonem 50mm f/1.2L, gdzie zestaw ten kosztuje pięciokrotnie mniej.
    No, to możecie zacząć krucjatę i palenie niewiernego na stosie
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 03-01-2010 o 12:05
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Na pewno nie az tak odmiennie, zeby dalo sie zauwazyc roznice, ogladajac zdjecia w inny sposob, niz jedno obok drugiego.
    Pomijajac kwestie ostrosci, winiet, ca itp. to szkla dalmierzowe - nawet te low-endowe - maja generalnie przyjemniejszy i bardziej kremowy bokeh niz ich odpowiedniki lustrzankowe. Na pierwszy rzut oka owszem mozesz tego nie wychwycic, ale jakbys pofocil np. miesiac czy dwa dalmierzem i przyzwyczail oko to takiej charakterystyki bokehu roznice lapal bys na pierwszy rzut oka.

Domyślnie

mistrzucieczki mam dwie prośby. czy mógłbyś pokazać:
    1. jak duży jest ten noctilux zapięty pod m9
    2. jak wyglądają światełka poza GO. chodzi o mi np. o światełka choinki, lub światła ulicy które są poza GO - sposób ich rozmycia.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 03-01-2010 o 14:47 Powód: sprzątanie
    Mamiya + Sony

Domyślnie

ja tam osobiscie sie ciesze ze jest na forum ktos kto posiada sprzet o ktorym wiekszosc moze tylko pomarzyc. i tak jak uwazam ze nie ma sensu dyskutowac z ludzmi ktorzy uwazaja ze skoda to lepsze auto niz jaguar xk140roadster '56 tak samo uwazam ze nie ma sensu dyskutowac z tymi ktorzy nie widza roznicy miedzy plastikowym szklem a noctiluxem. wazne ze widzi ja posiadacz, ktoremu dobrego swiatla zycze.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 03-01-2010 o 14:47 Powód: sprzątanie
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Car targał bojarów za brody i w ten sposób zaprowadzał porządek i nikt nie szemrał.
    Ja tu posprzątam i bardzo proszę nie wysilać się na dezawuowanie obiektywu, którym niektórzy mają ochotę się pozachwycać. Jeśli ktoś ma ochotę pooglądać (dzięki uprzejmości właściciela Armstronga) zdjęcia z unikalnego zestawu, to niech ogląda, a ci, którzy nie dostrzegają różnicy, niech wstrzymają gorące pióro, zanim napiszą.
    Ja profan fotograficzny jestem i niewyrobiony prostak, ale coś tam zaczynam łapać w różnicach tych obrazków.
    Jakoś nie widzę, aby właściciele Noctiluxów ładowali się do wątków, gdzie omawia się inny sprzęt i próbowali im udowodnić wyższość tego i owego nad czymś innym.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 03-01-2010 o 14:58
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Panowie, co do Noctiluxa i niektórych tu opinii - jest to szkło jedyne w swoim rodzaju, nawet wśród szkieł dalmierzowych.
    Tak uważam biorąc poprawkę na zamknięte kółko "cena-to_co_potrafi-legenda-cena-itd..."
    Kto świadomie nie zainteresował się optyką dalmierzową ten będzie sobie dalej rzepkę skrobał DSLR'ami i nic go nie przekona.
    Ale nasze warcholstwo tego na szczęście nie może popsuć. Jest takie powiedzenie - "perły przed wieprze"
    Natomiast mam mieszane odczucia co do M9.
    Mario, odnoszę wrażenie, że zdjęcia z cyfrowej Leiki nie mają tego czegoś, tej magii na której tak Ci zawsze zależało, a którą miały zdjęcia z MP.
    Mimo, że nie robione Noctiluxem.
    Ktoś napisał o cukierkowatości - niestety, zgadzam się. Dlatego mam prośbę (i chyba nie tylko ja) abyś zapiął Noctiluxa do MP (póki jej jeszcze nie sprzedałeś) i zapodał kolejne fotki.

Domyślnie

wpkx- bo cyfra to zdjęć nie robi

chyba wolałem noktona, ale ja winiety nie lubię.

Strona 5 z 20 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów