1.
2.
Komentarze?
Szukaj
1.
2.
Komentarze?
Raczej bez zachwytu.Centralne, malo ciekawe kadry. Na plus ciekawa uroda modelki![]()
Pozdrawiam, Lolas
za Lolasem - ale 1ka bardziej interesujaca - mysle ze gdyby byl inny kadr - byloby niezle
boli mnie kolano czasem
Skoro modelka idzie wzdłuż torów (lub sprawia takie wrażenie, bo naprawdę może stać w miejscu), ale skoro oko podąża wzdłuż torów - wycięcie jej przestrzeni z lewej będzie niedobre. Będzie wyglądać, jakby miała za chwilę wejść na ścianę (krawędź zdjęcia). Moim zdaniem albo kadrować trzeba zupełnie ciasno, albo tak, żeby zostawić mniej miejsca z prawej strony (bo tam nie pójdzie - zgodnie z kierunkiem torów),a więcej z lewej, gdzie prowadzi nas oko.
A przynajmniej tak ja to widzę.
Bo to jest tak: albo zdjęcie jest do dupy bo fotograf generalnie do dupy, czyli w ogóle cała koncepcja do niczego, włącznie z wykonaniem technicznym, no i modelka do niczego, oraz ujęcie i ekspresja twarzy, czyli w ogóle nic z tego nie da się zrobić.
Albo zdjęcie może być dobre, ale pod warunkiem że go się przesunie albo wyprostuje i wtedy wychodzi coś zupełnie dobrego. Czyli sam model i jego ujęcie jest dobre, tylko trzeba to trochę inaczej przedstawić.
Jeden przypadek zupełnie nie podobny do drugiego. I oto mi chodzi. Mnie kadrowania portretów nie uczono, a sam jeszcze nie miałem okazji o tym za dużo czytać. Zatem przede wszystkiem skupiam się na wydobyciu ciekawej ekspresji z ciekawej twarzy. Malowane i wypacykowane lalki mnie nie interesują.
Tak więc bardzo cenię uwagi dotyczące kompozycji i prosiłbym uprzejmie o rozróżnienie pomiędzy wadliwym wykonaniem kompozycji, a samą zamierzoną tematyką zdjęcia - czyli samą ciekawą urodą dziewczyny, ekspresją jej twarzy, a nawet zamierzoną myślą samej kompozycji.
Dodam że oczywiście jestem wdzięczny za uwagi co do wykonania kompozycji. W końcu ona jest też podstawowa w zdjęciu...
A mnie się podobają oba, właśnie co do zamysłu i ekspresji - gładkie spokojne włosy na jedyneczce oraz pazurki, torba oraz sygnalizacja ruchu na dwójce.
Chciałem coś o kadrowaniu napisać, ale to już czytałeś/słyszałeś pewnie, a jeśli nie, to niech lepiej wypowiedzą się bardziej obeznani z teorią ode mnie.
Mogłoby być lepsze - ostrzejsze światełko jak dla mnie, szczególnie na drugim zdjęciu.
Ciekawa jak ciekawa. Po prostu Azjatka. Jak ją zobaczyłem po raz pierwszy na sesji to raczej mi się nie podobała. Są ładniejsze Azjatki. Trzeba było specjalnych ujęć i kątów aby ukryć zbyt płaską twarz.
U nas same takie, ale rozumiem że w RP wśród Polek każda nie-Polka jest egzotyczna..
Co do kadru to poprawiłem pierwszy, ale nie mam pojęcia co zrobić z drugim. Te tory które miały być ważnym elementem tak mnie zmyliły że nie mam teraz pojęcia jak to wykombinować.
kadrowanei i tło do poprawy, modelka ma potencjal- wykorzystaj go
D70|18-70|70-300|50|ZENIT TTL|HELIOS 55/2|
Skontaktuj się z nami