I jeszcze na obudowie poniżej przycisku zwalniającego bagnet![]()
Szukaj
I jeszcze na obudowie poniżej przycisku zwalniającego bagnet![]()
D700+S17-35/2.8-4+N35/1.8+N50/1.8+T28-75/2.8+pt04+sunpaki cztery
Jakby mi ktoś napisał po kolei jak można włączyć autofokus w menu to byłbym wdzięczny :P ... ale przejrzałem instrukcję i nie było tam nic na temat włączania/wyłączania AF poza przełącznikiem na body i obiektywie (a te oba ustawiałem na AF). Jest za to spora część poświęcona ustawieniom osobistym i różnym trybom pracy AF... ale najpierw trzeba uruchomić ten Autofokus :P
A dokładnie?
Wszystkie szczegóły?
Dodatkowo - czy obiektyw z innym body działa prawidłowo? Sprawdzałeś? Jeśli nie, to pozostaje na szybko wycieczka do najbliższego FJ i podpięcie obiektywu do innego aparatu.
- AF nie zadziałał - czyli...nie ma zielonej kropki w wizjerze?,
- Obiektyw nie "szuka ostrości"?,
- Nie ma pikniecia?
- Co się wyświetla na górnym wyświetlaczu?
- Jak zachowuje się spust w momencie wciskania go do połowy?
- Czy mimo braku potwierdzenia ostrości (kropka) możesz wykonac zdjęcie?
Dużo tych pytań, ale czasem tylko tak można dojść z maszyną do ładu![]()
hm,
reset ustawień w body i nie trzeba gmerać w poszukiwaniu ustawień AF w menu ... default'owe ustawienia muszą działać, jesli nie działają, nie ma co darej gmerać tylko do sklepu bo święta coraz bliżej i męka bedzie tak na manualu rodzine łapać.
ArtBlog - moje początki
D90 / T17-50 / N35 / SB600 / parasolki, statywy i inne graty /
Ad 1. Jeżeli mówimy o zielonej kropce w wizjerze po lewej stronie u dołu - to pojawia się co jakiś czas i mruga
Ad 2. Nie, nie szuka ostrości... zachowuje się tak jakby był na manualu
Ad 3. Piknięcie jest jak wciskam spust do połowy... i na tym się kończy (jeśli o tym samym piknięciu mówimy)
Ad 4. Bateria, przysłona, czas naświetlania, rodzaj i wielkość zdjęcia, liczba zdjęć, prócz tego pomiar światła (matrycowy bodajże), kwadrat z kwadracikiem na środku (czyli chyba punk AF, nie jestem tego pewien) oraz WB i literka A... wsio
Ad 5. Piknięcie, jak już pisałem
Ad 6. Kropka jest, ale czy ostre czy nie ostre... zdjęcie wykonać mogę...
Jak się okazało, obiektywy nie działają poprawnie także z moim starym D80 ... w sensie AF nie działa, chociaż wcześniej wszystko grało. Przypuszczam jednak, że jeśli chodzi o D80, to ma to związek z użytkowaniem... bo momentami faktycznie AF tam szwankował.
Kurde, sam już nie wiem ;/ nie znam się aż tak dobrze na sprzęcie...
A to są szkła AF-S czy silnik? Jeśli AF-S, podepnij coś na śrubokręt bo może uszkodzone D80 popaliło silniczki?
Skoro możesz wykonac zdjęcie - to poszukaj w menu - pozycji priorytet AF - nie wiem czy d90 ma coś takiego.... ale szukaj - wygląda jakby tam było cos odhaczone inaczej niz trzeba.
Skoro obiektywy nie działają także z d80... no to mam przypuszczenie graniczące z pewnością, że jednak coś masz źle ustawione w puszce...., bo zakładam, że przełącznik na obiektywach jest na AF?
I Na koniec - może banalnie...ale... czy masz AF-S włączony? Na pewno? (nic nie wspominasz o takim symbolu na górnym wyswietlaczu...)
Tak, to są AF-S. Z tym, że nowy obiektyw AF-S 18-105mm podłączyłem najpierw do D90 i już wówczas nie chciał działać... pozostałe dwa (18-135mm i 70-300mm mam od czasu zakupu D80).
Na śrubokręt? tzn?
Na śrubokręt to takie, które nie posiadają własnego silnika - korzystają z tego w BODY. Jak by nie było, na Twoim miejscu wybrałbym się do sklepu.
Jaki tryb AF masz ustawiony w body???
Skontaktuj się z nami