Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Domyślnie Problem z autofokusem w D90

Witam

Kilka dni temu zostałem szczęśliwym posiadaczem D90. Po dwóch latach urzędowania na D80, stwierdziłem, że czas wymienić sprzęt na nieco lepszy. Tym bardziej, że fotografia wkręciła mnie znacznie bardziej

No, ale pojawił się problem... załadowałem akumulator, odpaliłem aparat, ustawiłem date itd. itp i od razu postanowiłem przekonać się, czy faktycznie następca 80'tki ma taką szałową jakość zdjęć... i ku mojemu zdziwieniu autofokus nie zadziałał. Przejrzałem instrukcję i kombinowałem z tym, co jest w niej napisane... ale albo jestem zbyt ślepy, albo zbyt ociemniały :P tudzież zachwycony nowym sprzętem. Czy wie ktoś może jak mi pomóc? Przypuszczam, że autofokus jest jakimś cudem zablokowany (tylko jakim, próbowałem bawić się ustawieniami na manualu i pierwsza opcja z menu autofokus jest niedostępna). Dodam, że pokrętło po lewej było przekręcone na AF + obiektyw ma stosowną funkcję (na D80 ostrzyło gracko).

Pozdrawiam!

Domyślnie

na obiektywie na pewno przełączone na af a nie na m?

Domyślnie

Na 100%, bawiłem się z tym ok. godziny.. :/

Domyślnie

hmm a przelacz na M, poostrz troche recznie i wtedy sprawdz, mi sie raz tak kitowy w d40 zablokowal

Domyślnie

a zresetuj ustawienia do fabrycznych, odpinałeś obiektyw?, wyjmowałeś akumulator?

Domyślnie

Tak, próbowałem zarówno wyciągać obiektyw (próbowałem na wszystkich jakie posiadam, zarówno z VR jak i bez) jak i wyciągać akumulator i przywracać ustawienia fabryczne. Wydaje mi się, że faktycznie coś jest zablokowane (tudzież zepsute), bowiem nawet kiedy przyciskam przycisk AF (obok panelu górnego, na którym wyświetlana jest przysłona itd) i kręcić rolkami to nic to nie daje...

Próbowałem też pobawić się na manualu... ale tak czy inaczej, autofokus dalej działa jak działał.... czyli nie działa. Kiedy próbowałem na obiektywie z VR (kitowy, 18-105mm) to słychać było z wewnątrz krótki dźwięki... a potem jakby próbował pracować, ale wydaje mi się, że ma to związek z VR, gdyż na obiektywie bez tego udogodnienia nie było tego słychać...

Zaczynam się obawiać, że nowy aparat szybko odwiedzi serwis...

Domyślnie

Rozumiem więc, że powinienem zgłosić się do serwisu?

Domyślnie

Nie, do sklepu! Skorzystaj z rękojmii i wskaż że to wada fabryczna sprzętu. Zażądaj wymiany. Ja sobie nie wyobrażam oddania NOWEGO aparatu do serwisu jeżeli w momencie zakupu był niesprawny.
    D700+S17-35/2.8-4+N35/1.8+N50/1.8+T28-75/2.8+pt04+sunpaki cztery

Oszczędny w słowach Awatar laciaty
    Miasto
    Zerwana (k.Krakowa)

Domyślnie

No. Prosto do sklepu biegnij. Sprzedawca ma obowiązek wymienić ci na inny egzemplarz. Ale dziwi mnie jedna sprawa: kupowałeś w fizycznym sklepie - to czemu nie sprawdziłes na miejscu czy wszystko ok? Jeżeli kupiłeś przez neta to masz chyba 10 dni na oddanie bez podania przyczyny.
    == Tylko spokój może nas uratować(...)!! ==
    D70s + N18-70, N35/1.8G, Metz 48 af-1, Tamrac System 3 + dużo chęci, mniej talentu, jeszcze mniej czasu...

Domyślnie

Czy sprawdzałeś ustawienie AF w menu aparatu?? bo o ile dobrze pamiętam af da się wyłączyć na dwa sposoby na obiektywie i w menu, może tam jest wyłączone??
    D700 | S15-30mm f/3.5-4.5 | N50 f/1.4D | N105VR | N70-300VR

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów