Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Domyślnie

Tak, przełączniki mam na AF. Co do AF-S nie mogę nic z tych rzeczy ustawiać w nowym body... szczerze mówiąc to już się trochę pogubiłem :P
    Naciskam przycisk AF (w górnej części body, obok wyświetlacza) i kręcę pokrętłem głównym... i nic się nie zmienia. Coś musi być zablokowane, albo już sam nie wiem...

Domyślnie

Wciskasz przycisk AF, kręcisz kółkiem i nic???
    No dobra, ale jaki tryb AF Ci się wyświetla na górnym wyświetlaczu...? Jaki???
    Twierdzisz, że nie potrafisz tego trybu zmienić - ale jaki jest aktualnie wybrany? - musi się coś wyświetlać!
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elleandier Zobacz posta
    Na śrubokręt? tzn?
    Zgrabny cytat z innego forum
    śrubokręt - ta potoczna nazwa pochodzi od jego kształtu,
    jest to napęd autofocusa (silnik)umieszczony w korpusie aparatu i połączony z obiektywem poprzez "sprzęgło" widać je pomiędzy 5 a 6 śrubką bagnetu nikona, (jako pierwszą liczyć trzeba tą na godzinie 12) wygląda jak śrubokręt Jest to dość głośny i wolny (w porównaniu z nowymi rozwiązaniami) napęd AF.

Nowe obiektywy maja własne wbudowane silniczki i nie korzystają z silniczka w body,
    Nikon D40(x) i D60 pozbawione są silniczka napędowego (śrubokręta) i z tej przyczyna układ automatycznego ustawiania ostrości (Auto Focus - AF) nie działa ze starszymi obiektywami (szkłami, słoikami) pozbawionymi własnego napędu.
    Żeby mieć AF przy tych nikonach należy kupować szkła wyposażone we własny napęd AF-S, HSM itd.
    Należy pamiętać że są różne rodzaje silniczków, i nie zawsze oznacza to, że szkło posiadające własny będzie szybsze (lepsze) od tego napędzane śrubokrętem.

Nie wiadomo jak długo jeszcze śrubokręt będzie montowany w korpusach aparatów marki nikon, z najniższych modeli zniknął jakieś 1,5 roku temu.
    Wszystkie nowe szkła wyposażone są już we własny napęd.
    Nikon L20 + MB-D10 + SB-900 + C17-40
    Nigdy nie oceniaj człowieka po kilku postach z forum bo będziesz nikim

Domyślnie

Oto co widać: trybu nie pokazuje, tak jakby nie wykrywał AF

Jak teraz podłączałem za którymś tam z kolei razem obiektyw do D80, to AF zadziałało... po kilku następnych przyłączeniach znowu AF-S odpaliło (chociaż wcześniej na D80 też nie pokazywało trybu i nie chciało ostrzyć). Wygląda więc chyba na to, że styki coś szwankują... :P chyba...

Domyślnie

Body nie widzi obiektywu.
    3 wskazówki:

• podepnij obiektyw tak z sercem aby wykluczyć, że coś do końca nie zaskoczyło - znam już taki jeden przypadek, że ktoś chciał wysyłać d80 do serwisu, a okazało się, że...nieumiejętnie podpinał obiektyw - musi być taki klik przy zapinaniu szkła do body.
    • jak powyższe nie zadziała - wacik zwilż spirytusem i przeczyść styki obiektywów/aparatu
    • jak wszystko powyżej zawiedzie... to podepnij jakiś inny obiektyw - pożyczony od kogoś (nawet z gabloty FJ) i sprawdź czy coś się zmieni
    PS

Pokaż co się dzieje na wyświetlaczu w momencie jak masz podpięty obiektyw do body, bo teraz... jest error ale nie masz ani karty ani obiektywu.
    Ostatnio edytowane przez jm ; 19-12-2009 o 17:11
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Wg mnie:
    1. Brak karty.
    2. "F - -" świadczy o nieodczytaniu obiektywu.

Zlikwiduj to i ustaw "na zielony" - zobaczymy co pokaże i czy ruszy.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

wydaje mi się że body nie widzi obiektywu bo kolega go nie podpiął
    D700 | S15-30mm f/3.5-4.5 | N50 f/1.4D | N105VR | N70-300VR

Domyślnie

Tak, nie podpiąłem... normalnie widzi obiektyw, tylko tak jakby nie widzi AF... tzn nie widzi trybu, pól etc... ale zdjęcia cykać można.
    Poodpinałem, poprzypinałem... i faktycznie coś musiało być ze stykami. Dopiero po ok. 20 odpięciach D90 zaczął mi prawidłowo łapać AF :P i już wszystko działa. Przepraszam za zamieszanie, ale nie spodziewałem się czegoś takiego... już prędzej jakiejś blokady >< ustawianej w menu.

Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? :P

Domyślnie

Ufff czyli winny okazał się...operator maszyny?
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

W pewnym stopniu tak . Operator maszyny nie spodziewał się, że musi "rozruszać" nowe body i wkładać obiektyw kilkadziesiąt razy

Dziękuję w każdym razie za cenne "porady" przydadzą się gdy zajdzie takowa potrzeba

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów