Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Domyślnie

Witam,
    pozwolę sobie dodać swoją opinię. Ja wybrałem D300s bo:
    - bardzo dobrze leży w dłoni szczególnie z większym obiektywem,
    - ma 51 AF co myślę przyda mi się przy dynamicznych scenach,
    - dwa sloty pamięci,
    - możliwość tworzenia swojego menu,
    i pewnie jeszcze kilka innych które z czasem odkryje i wykorzystam.
    Jak widać jest to mieszanka potrzeb i zachcianek. Ale jednego
    jestem pewien że jak zdjęcia będą słabe to już tylko moja wina .
    Pozdr.

Domyślnie

najprościej- jeśli ktoś nie widzi istotnych różnic miedzy d90 a d300 niech bierze d90, jeśli widzi i je wykorzysta, weźmie d300.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    mori, od tego masz przycisk na gorze obudowy zaraz obok migawki
    kichu ja mam D90
    pytam bo na dzień dzisiejszy to by była jedyna rzecz która by mnie przekonywała do doplaty do D300/300s
    może jestem dziwny ale mnie się "jakoś tak" szybciej zmienia te tryby osobnym pokrętłem
    gdy w minsku mazowieckim robilem fotki D300 Tadka to ni choroby nie moglem plynie przelaczac trybow i zmarnowalem duzo fotek
    choc to pewnie kwestia wprawy
    dlatego pytam bo "takie cuś" jak zmiana trybow A, S na przyciskach funkcyjnych bardzo by mi pasowala
    Zagrypione D850 i D7200, Sigma 150-600 Sport, S 18-35 1.8, S 10-20 3.5, N35 1.8 i wskrzeszony Jupiter, pare(set) fotek

Domyślnie

Ja popełniłem parę dni temu taką wymianę.
    Są oczywista zalety D300S, ale są i wady jak dla mnie, np.:
    Brak czujnika IR, wiem można dokupić zdalne ale jakie koszty...
    Brak dwupoziomowego przycisku wyzwalania migawki (w D90 jest to tak jak byś miał schodek w d300s niet). Może to kwestia przyzwyczajenia, ale mi to na razie przeszkadza
    Brak punktów ostrości w śledzeniu ciągłym (może to gdzieś jest ale jeszcze do tego nie doszedłem)
    W LV jak ostrzysz nie ma podglądu (chyba że tak jak wyżej)
    O wiele szybciej "trzepie" baterię, w końcu to taka sama i żeby nie było używałem jeszcze tej z d90

A na plus to oprócz tego co już było jest kabelek MC-35 dzięki któremu podepnę sobie Garmina, a nie dedykowany GP-1 na którego trzeba czekać aby zrobić zdjęcie

I jeszcze dodam że d300s jest czuć że to aparat, D90-tka jakaś taka mała jest. Przesiadłem się z d70s na d90 i jakoś tak mi było dziwnie w uchwycie.

Też miałem dylemat nad wymianą, ale zanim dostałem d300s ktoś mi zaproponował rozsądną kaskę za 90-tkę i poszłaaaaa... w dobre ręce

Pzdr
    D600 , N50/1,4 , , To16-28/2,8 , N24-70/2,8 , N28-300 , S70-200/2,8 , N70-300, S150-500 , itd...

Ludzie marzą o Aniołach, ja miałem jednego Krabbika w ramionach...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woytec60 Zobacz posta
    ...., jak już mam targać wielkie body to niech to będzie FX.
    Wiem, wielu powie, ze to nie jest duża puszka, duże to są D3.....
    D3 jest mniejsze niż D700 z gripem.
    Nie wiem jak cieżar ale wydaje mi się, że D700 + grip + 2xbateria waży więcej niż D3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maniek750 Zobacz posta
    To jest taki maly minus ;-( w koncu to FX !!! Ale za to jakosc fot z D300s a D700 to juz inna bajka
    Czy jakość fot między D300s a D700 jest bardzo zauważalna,przymierzam sie do jednej z tych puszek i nie wiem która wybrać,wolałbym D300s bo mam fajne szkiełko,ale jeśli jest duża różnica na plus D700,to sprzedam szkło i kupię D700.
    D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800

Domyślnie

Odczucia fizyczne

W związku z faktem, że mam do czynienia na co dzień z obydwoma puszkami powiem tak - D300s trzyma się lepiej w dłoni z większymi szkłami. Jest po prostu ciut większy. D300s jest uszczelniony i bardziej pancerny. Sam materiał jest przyjemniejszy w dotyku i ma się wrażenie, że trzymasz puszkę PRO w dłoniach.
    Po podpięciu gripa fotografowanie nim to czysta przyjemność. Guzikologia na obudowie ciut inna, ale jest to kwestia paru dni aby się do tego przyzwyczaić. Dodatkowy slot na kartę SD - czasem się przydaje, ale mnie osobiście to denerwuje ponieważ muszę mieć dwa rodzaje kart w kieszeni Taki drobiazg, ale mnie denerwuje Z odczuć czysto fizycznych puszka jest większa, lepiej się trzyma i wygodniej ją obsługuje.

Fotografowanie

Obrazowo jakość zdjęć z obu puszek jest praktycznie taka sama. Ma więcej pól AF. Jest szybsza. Ja i tak zawsze używam środkowego pola więc dla mnie nie ma to znaczenia podczas normalnego fotografowania. Różnica na korzyść D300s pojawia się w momencie kiedy włączam śledzenie 3D. W tym modelu bajeczka. Szumy na wysokich ISO praktycznie takie same - różnic szczególnych nie zauważyłem. Jeżeli chodzi o filnowanie to tego wogóle nie używam, więc się nie wypowiadam.

Podsumowując - jeżeli stać cię na puszkę dwa razy droższą, potrzebujesz większej szybkości i precyzyjności, lepszego trzymania z większymi szkłami, uszczelnień i większej pancerności to szczerze polecam. D300s jest puszką dla zawodowców w formacie DX. Z tym body śmiało można fotografować w każdych warunkach.

Jeżeli zaś oczekujesz lepszego obrazowania, ostrości, lepszych kolorów, WB lub czegoś jeszcze innego to nic więcej nie zyskasz. D90 i D300s to obrazowo takie same aparaty.
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Domyślnie

Jest duża różnica w iso. ale wystarczy poszukać.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J51 Zobacz posta
    Czy jakość fot między D300s a D700 jest bardzo zauważalna,przymierzam sie do jednej z tych puszek i nie wiem która wybrać,wolałbym D300s bo mam fajne szkiełko,ale jeśli jest duża różnica na plus D700,to sprzedam szkło i kupię D700.
    Różnica podstawowa to: wyższe ISO 6400, które czasem się przydaje i format FX.
    Fizycznie są to identyczne aparaty. Taka sama obudowa, takie same przyciski. I znów - jeżeli stać cię na zmianę z DX na FX i kupno podstawowego do tego aparatu zooma 24-70 2.8 to polecam zmianę. Jakość obrazu z D700 z porównaniu z D300s jest spora. FX jednak generuje lepsze fotki Chodzi mi o ilość szczegółów, przyjemniejsza GO. Jeżeli chodzi o kolorki i WB to jest to praktycznie to samo.
    Ostatnio edytowane przez mihow ; 17-12-2009 o 11:21
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mori Zobacz posta
    kichu ja mam D90
    pytam bo na dzień dzisiejszy to by była jedyna rzecz która by mnie przekonywała do doplaty do D300/300s
    (...)
    ni choroby nie moglem plynie przelaczac trybow i zmarnowalem duzo fotek
    choc to pewnie kwestia wprawy
    tylko i wylacznie... ja tez sie chwilke do tego przyzwyczajalem, tym bardziej ze w glowie sobie zakodowalem
    odwrotny sposob krecenia niz przewiduje producent i zamiast z A do S to zjezdzalem do M, chwile potrwalo
    zanim sie do tego przyzwyczailem

zaleta tego rozwiazania jest taka, ze umozliwia ci zmiane praktyczni bez odrywania oka od wizjera i de facto przerywania fotografowania, co jak sie np. trzyma dluzsze tele moze juz chwilke zajac

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów