Close

Strona 3 z 23 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 228
    Blasius.G
    Gość

Domyślnie

Na dole strony jest jeszczetakie cos: "* – Cena zawiera 2% rabat za płatność gotówką, przelewem lub za pobraniem. Cena uwzględnia koszty gospodarowania odpadami. Informacje przedstawione na niniejszej witrynie nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego." Mam na uwadze ostatnie zdanie.

Domyślnie

Masz szczęście, że trafiłeś na taką "okazję". Nie odpuszczaj a sprawa wygrana.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blase.g Zobacz posta
    Informacje przedstawione na niniejszej witrynie nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego." Mam na uwadze ostatnie zdanie.
    i trafiłeś w sedno!
    świetne zdanie, przemawiające na korzyść sprzedającego. bardzo dobre dla nich "zabezpieczenie".
    miałem kiedyś podobną sytuację z zakupem akurat AGD. ja odpuściłem (ze względu na "niewielką" różnicę), ale ty możesz powalczyć.
    pytanie tylko, czy będzie ci się chciało i czy starczy sił
    D700, N35/1.8, N50/1.8, S24-70/2.8, N85/1.8, T70-200/2.8, SB900

Domyślnie

Wiem,że staję tutaj w poprzek ogólnemu trendowi do przyciśnięcia sklepu,ale.....Mam niestety poważne wątpliwości czy aby sprawa jest do wygrania.Zastrzegam,że nie jestem prawnikiem i wiedzę w tej mierze mam zupełnie nieprofesjonalną,a z tego co gdzieś mi się kołacze po głowie to pamiętam,że jest coś takiego jak moment zawarcia transakcji.Kupujący składa ofertę zakupu na określonych warunkach(zamówienie),a sprzedający potwierdza przyjęcie jej do realizacji.W opisanej sytuacji trudno jednoznacznie stwierdzić,czy sklep potwierdził przyjęcie zamówienia - napisali :"Dziękujemy za złożenie zamówienia w Sklepie Fotograficznym(.....)W najbliższym czasie poinformujemy Państwa o dokładnym terminie realizacji oraz o innych szczegółach zamówienia.".Podziękowali,ale czy potwierdzili tym samym przyjęcie zamówienia do realizacji?A z drugiego zdania wynikałoby,że do zawarcia transakcji w pełni - nastąpią dopiero dalsze informacje.Moim zdaniem sklep może się upierać,że nie potwierdził przyjęcia zamówienia do realizacji,a tylko że zamówienie do niego dotarło.
    Sorry,ale tak to widzę,co nie znaczy,że nie można próbować ich lekko przycisnąć.
    Ostatnio edytowane przez Duder ; 15-12-2009 o 02:03
    A new shit has come to light...

Domyślnie

"Informacje przedstawione na niniejszej witrynie nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego" równie dobrze w sklepach mogłyby się pojawić wywieszki, że podane ceny towarów nie są ofertą w rozumieniu Kodeksu Cywilnego, a o cenie faktycznej dowiesz się przy kasie, ale tak nie jest (zapisy w umowach itd, itp nie mogą być niezgodne z prawem, a jeżeli są to są nie ważne). Sklep internetowy działa na zasadzie, pokazujemy towar i cenę, ty wrzucasz do koszyka i składasz zamówienie, my je realizujemy w terminie takim, a takim. Podziękowali za złożenie zamówienia i napisali, że o dokładnym terminie realizacji powiadomią w najbliższym czasie, a więc przyjęli zamówienie. Jeżeli uważasz, że rzeczywiście doszło do nieumyślnej omyłki pracownika to po ludzku odstąp od zamówienia, jeżeli natomiast uważasz, że jest to brzydka praktyka sklepu, wyegzekwuj to co Ci się należy.

Domyślnie

Musiałby się wypowiedzieć specjalista prawa handlowego ze szczególnym uwzględnieniem sprzedaży internetowej.Ja mam poważne wątpliwości co do faktu "przyklepania" transakcji.Sklep nie odpisał wyraźnie - "przyjęto zamówienie".Myślę,że sporo zależy od interpretacji.

Domyślnie

Co do cen obowiązujących w sklepach samoobsługowych to też mam przekonanie,że jednak to cena przy kasie jest ważniejsza-być może się mylę.Ale nalepkę można sobie przekleić z innego towaru ,a cena na półce może dotyczyć towaru leżącego obok itd.To przy kasie zawierasz transakcję.

Przed chwilą dokonałem zakupu w sklepie internetowym i dostałem taki list :
    "Szanowny Kliencie,
    Do sklepu internetowego ******* wpłynęło zamówienie o numerze ******/2009.
    Dziękujemy za zainteresowanie zakupami w naszym sklepie. W najbliższym czasie przekażemy informacje dotyczące złożonego zamówienia:
    * e-mailem lub telefonicznie w przypadku dostawy zamówionych produktów do domu (sprzedaż), aby potwierdzić wszystkie istotne elementy zamówienia i termin wysyłki/dostawy,
    Aktualny status realizacji zamówienia jest dostępny w 'Twoim koncie' (https://www.******.com.pl/customer-orders.bhtml)."

W sumie treść prawie identyczna z tą z opisywanej sprawy.I też nie wiem czy już zawarłem umowę czy dopiero potwierdzą jej zawarcie.Wydaje się,że jednak to drugie.
    Przecież ten list wysłał automat w kilka sekund po złożeniu zamówienia,wszystko wymaga sprawdzenia (choćby dostępność towaru) i potwierdzenia.
    Ostatnio edytowane przez Duder ; 15-12-2009 o 03:11

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duder Zobacz posta
    Co do cen obowiązujących w sklepach samoobsługowych to też mam przekonanie,że jednak to cena przy kasie jest ważniejsza-być może się mylę.
    Bardzo się mylisz! To co na półce z ceną to musi być sprzedane po tej cenie przy kasie. Nie ma od tego odstępstw. Tutaj jest trochę inaczej bo sprzedaż nie jest bezpośrednia a realizowana w sposób elektroniczny na odległość.

I teraz wycinek z ustawy:
    Rozdział 2

Umowy zawierane na odległość

Art. 6. 1. Umowy zawierane z konsumentem bez jednoczesnej obecności obu stron, przy wykorzystaniu środków porozumiewania się na odległość, w szczególności formularza zamówienia niezaadresowanego lub zaadresowanego, listu seryjnego, reklamy prasowej z wydrukowanym formularzem zamówienia, katalogu, telefonu, radia, telewizji, automatycznego urządzenia wywołującego, wizjofonu, wideotekstu, poczty elektronicznej, telefaksu, są umowami na odległość, jeżeli kontrahentem konsumenta jest przedsiębiorca, który w taki sposób zorganizował swoją działalność.
    2. Propozycja zawarcia umowy w postaci oferty, zaproszenia do składania ofert lub zamówień albo do podjęcia rokowań powinna jednoznacznie i w sposób zrozumiały informować o zamiarze zawarcia umowy przez tego, kto ją składa.
    3. Posłużenie się wizjofonem, telefaksem, pocztą elektroniczną, automatycznym urządzeniem wywołującym i telefonem w celu złożenia propozycji zawarcia umowy może nastąpić wyłącznie za uprzednią zgodą konsumenta.

...

Art. 9. 1. Konsument powinien być poinformowany, przy użyciu środka porozumiewania się na odległość, najpóźniej w chwili złożenia mu propozycji zawarcia umowy, o:
    1) imieniu i nazwisku (nazwie), adresie zamieszkania (siedziby) przedsiębiorcy oraz organie, który zarejestrował działalność gospodarczą przedsiębiorcy, a także numerze, pod którym przedsiębiorca został zarejestrowany,
    2) istotnych właściwościach świadczenia i jego przedmiotu,
    3) cenie lub wynagrodzeniu obejmujących wszystkie ich składniki, a w szczególności cła i podatki,
    4) zasadach zapłaty ceny lub wynagrodzenia,
    5) kosztach oraz terminie i sposobie dostawy,
    6) prawie odstąpienia od umowy w terminie dziesięciu dni, ze wskazaniem wyjątków, o których mowa w art. 10 ust. 3,
    7) kosztach wynikających z korzystania ze środków porozumiewania się na odległość, jeżeli są one skalkulowane inaczej niż wedle normalnej taryfy,
    terminie, w jakim oferta lub informacja o cenie albo wynagrodzeniu mają charakter wiążący,
    9) minimalnym okresie, na jaki ma być zawarta umowa o świadczenia ciągłe lub okresowe,
    10) miejscu i sposobie składania reklamacji,
    11) prawie wypowiedzenia umowy, o którym mowa w art. 8 ust. 3.
    2. Informacje, o których mowa w ust. 1, powinny być sformułowane jednoznacznie, w sposób zrozumiały i łatwy do odczytania.
    3. Przedsiębiorca jest obowiązany do potwierdzenia konsumentowi na piśmie informacji, o których mowa w ust. 1, najpóźniej w momencie rozpoczęcia spełniania świadczenia.
    4. Obowiązek określony w ust. 3 nie dotyczy jednorazowych świadczeń, które same są spełniane przy użyciu środków porozumiewania się na odległość i za które rachunek wystawia osoba fizyczna lub prawna, która w ramach swojego przedsiębiorstwa udostępnia co najmniej jeden środek porozumiewania się na odległość, dostępny dla konsumenta i przedsiębiorcy (operator środków porozumiewania się), z wyjątkiem jednak informacji, o których mowa w ust. 1 pkt 1.

...

Art. 12. 1. Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, przedsiębiorca powinien wykonać umowę zawartą na odległość najpóźniej w terminie trzydziestu dni po złożeniu przez konsumenta oświadczenia woli o zawarciu umowy.
    2. Jeżeli przedsiębiorca nie może spełnić świadczenia z tego powodu, że przedmiot świadczenia nie jest dostępny, powinien niezwłocznie, najpóźniej jednak w terminie trzydziestu dni od zawarcia umowy, zawiadomić o tym konsumenta i zwrócić całą otrzymaną od niego sumę pieniężną.
    3. W wypadku gdy przedsiębiorca nie może wykonać zobowiązania z powodu choćby przejściowej niemożności spełnienia świadczenia o właściwościach zamówionych przez konsumenta, przedsiębiorca może, jeżeli zawarto takie zastrzeżenie w umowie, zwolnić się z zobowiązania przez spełnienie świadczenia zastępczego, odpowiadającego tej samej jakości i przeznaczeniu oraz za tę samą cenę lub wynagrodzenie, informując zarazem konsumenta na piśmie o jego prawie nieprzyjęcia tego świadczenia i odstąpienia od umowy, ze zwrotem rzeczy na koszt przedsiębiorcy.
    4. W wypadku, o którym mowa w ust. 3, konsument ma prawo odstąpić od umowy w sposób i na zasadach określonych w art. 7. Zwrot rzeczy następuje w takim wypadku na koszt przedsiębiorcy.

Oszczędny w słowach Awatar Kubecki
    Miasto
    wiocha obok Płocka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lazik_s Zobacz posta
    Bardzo się mylisz! To co na półce z ceną to musi być sprzedane po tej cenie przy kasie. Nie ma od tego odstępstw. Tutaj jest trochę inaczej bo sprzedaż nie jest bezpośrednia a realizowana w sposób elektroniczny na odległość.

[B]
    Z jednym drobnym uzupełnieniem. Cena na wywieszce cenowej winna być uzupełniona numerem kodu kreskowego towaru. Jeżeli kod się zgadza z kodem kupionego towaru a cena w kasie "wchodzi" wyższa - nie ma zmiłuj. Kupujemy za nawet znacznie niższą cenę, zgodną z tą na wywieszce.

Domyślnie

Tu się całkowicie zgadzam - jeśli cena jest jednoznacznie przypisana do towaru to jest obowiązująca.Ale kiedy coś się nie całkiem zgadza,to niestety cena w kasie jest ważna.I trudno się temu dziwić.
    lazik_s - poproszę o jakieś wnioski z tego cytatu.Bo niewiele mi to wyjaśnia.
    Art.12 pkt.2 raczej daje możliwość wycofania się sprzedawcy dość wyraźnie.
    Pkt 3 - można by wyobrazić sobie taką propozycję sklepu : niestety nie możemy chwilowo zrealizować zamówienia na D90 w tej cenie,ale proponujemy w zamian D5000(ta sama jakość i przeznaczenie),co Pan na to?
    Ostatnio edytowane przez Duder ; 15-12-2009 o 14:38

Strona 3 z 23 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów