Close

Strona 2 z 23 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 228

Domyślnie

Z tego co sie orientuje, to prawo jest po twojej stronie, cisnij ich, jak nie to podawaj do sadu i powiadom federacje konsumentow. Umowa zostala zawarta na taka cene i sklep musi sie wywiazac.
    D90 + słoik po Kieleckim

Domyślnie

tutaj kłócą się ze sobą dwa prawa obowiązujące w handlu:
    Pierwsze: zgodnie z prawem jeżeli na coś jest naklejona cena dajmy na to w markecie to obojętnie czy jest to droższe to muszą ci w tej cenie sprzedać i pod to można to podciągnąć
    Drugie: zamawiając u nich towar zapewne automatycznie zgadzasz się na ich regulamin a w nim pewnie mają zastrzeżone że mogą się pomylić he he
    Kwestia teraz dla prawnika czy wewnętrzny regulamin może stać ponad prawem a raczej nie może więc walcz...

fansi
    Gość

Domyślnie

Na stronie sklepu jest zakładka " zasady kupowania" a w niej zastępująca treść cytuję :

"" Zasady kupowania
    Jak dokonywać zakupów:

* Jeżeli wiesz dokładnie jakiego artykułu szukasz, wpisz jego nazwę do wyszukiwarki, a następnie kliknij na lupę lub naciśnij Enter.
    * Jeżeli nie znasz nazwy towaru lub nie jesteś zdecydowany, zapoznaj się z naszą ofertą posługując się linkami z lewej strony
    * Jeżeli zdecydujesz się na dany artykuł wciśnij kupuję, a wtedy automatycznie towar znajdzie się w koszyku.
    * Wybrany towar będzie się znajdował w koszyku aż do momentu, kiedy dokonasz realizacji zamówienia lub zamkniesz przeglądarkę internetową.
    * Aby sprawdzić zawartość koszyka lub dokonać realizacji zamówienia, wciśnij przycisk koszyk na dowolnej stronie naszego sklepu.
    * Przed sfinalizowaniem zamówienia zostaniesz poproszony o wypełnienie formularza wysyłkowego.
    * Na prośbę klienta wystawiamy fakturę VAT.
    Uwaga. Aby móc korzystać z naszego sklepu internetowego, musisz mieć w przeglądarce włączone cookies ("ciasteczka").
    Realizacja zamówienia odbywa się za pośrednictwem firmy kurierskiej lub poczty, która dostarcza zamówiony towar pod podany w formularzu adres za pobraniem (płatne przy odbiorze). Można również odebrać towar osobiście w naszym salonie przy ul. Studenckiej 6 w Krakowie.
    Termin realizacji wynosi 3-14 dni dla artykułów bedących w ofercie oraz 30 dni dla artykułów nie znajdujących się w ofercie.

Koszty wysyłki:

* zamówienie do 500 zł - 10zł (poczta) lub 35zł (kurier),
    * zamówienie ponad 500 zł - 35zł (kurier).

Koszty wysyłki pokrywa odbiorca.
    Wszystkie artykuły oferowane przez naszą firmę posiadają gwarancję, a przed wysyłką poddawane są kontroli technicznej.

Życzymy udanych zakupów!!! ""

Nie ma nic wspomniane o pomyłkach i błędach oraz odpowiedzialności. Kupując postępowałem zgodnie z tymi zasadami.

Domyślnie

Jeżeli regulamin jest taki jak przedstawiasz to masz IMVHO sprawę wygraną. Ja podobnie "zakupiłem" telewizor w jednym ze sklepów internetowych, ale niestety miał zapis w regulaminie odnoszący się do ewentualnej pomyłki w cenie. Po konsultacji z prawnikiem niestety musiałem odstapić od egzekwowania transakcji. W twoim przypadku o tyle jest lepiej, że nie ma słowa iż zawartość sklepu nie stanowi oferty w rozumieniu kodeksu cywilnego i brak info o prawie do zmiany ceny, a więc na moje oko powinieneś domagać się sprzedaży na zasadach wcześniejszych.

Domyślnie

A jakie są koszty wynajęcia prawnika, żeby zajął się taką sprawą?
    D90

fansi
    Gość

Domyślnie

Przeszukałem przy zapisywaniu strony dokładnie wszystkie zakamarki witryny i na stronie głównej znalazłem to :

"" * – Cena zawiera 2% rabat za płatność gotówką, przelewem lub za pobraniem. Cena uwzględnia koszty gospodarowania odpadami. Informacje przedstawione na niniejszej witrynie nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego.
    Ostatnia aktualizacja: poniedziałek, 14.12.2009 ""
    a wiec pozostaje mi odpuścić i zakupić gdzieś indziej i dołączyć do klubu użytkowników NIKONa pełną gębą.

Domyślnie

Skoro dokonałeś zakupu-zlożyłeś zamówienie a następnie jest zmieniony regulamin/zasady, to Ty kupując godziłeś się na poprzednie ustalenia. Ja bym nie odpuszczał. Krzywda im się nie stanie. Najwyżej nie zarobią na Tobie. Ale rób jak uważasz, ja bym nie popuścil...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fansi Zobacz posta
    Przeszukałem przy zapisywaniu strony dokładnie wszystkie zakamarki witryny i na stronie głównej znalazłem to :

"" * – Cena zawiera 2% rabat za płatność gotówką, przelewem lub za pobraniem. Cena uwzględnia koszty gospodarowania odpadami. Informacje przedstawione na niniejszej witrynie nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego.
    Ostatnia aktualizacja: poniedziałek, 14.12.2009 ""
    a wiec pozostaje mi odpuścić i zakupić gdzieś indziej i dołączyć do klubu użytkowników NIKONa pełną gębą.
    Poczytaj jeszcze Kodeks cywilny szczególnie art. 543 oraz art. 6 i 9 Ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny a w przypadku odstąpienia art. 12 tej Ustawy. Ze względu na brak zapisu w regulaminie o możliuwości zmiany ceny przez Sprzedawcę mam takie odczucie, że masz sprawę wygraną. Chociaż trzeba przyznać, iż oferta kolejna którą ci dali wcale zła też nie jest.

Domyślnie

Jednak to był bug, tak myślałem i nawet napisałem w innym watku

Cytat Zamieszczone przez luxmin Zobacz posta
    ja też tam zdążyłem złożyć to zamówienie i też dzisiaj mi przysłali maila że to ich pomyłka. Rozumiem więc się nie naprzykrzam i zrezygnowałem z zakupu. Po prostu ludzka rzecz się pomylić...
    Faktycznie, pomylić się mozna zawsze.
    Niestety, w dorosłym świecie za własne błędy trzeba ponosić odpowiedzialność.
    Jeśli zamówienie zostało potwierdzone to sprzedawca jest zobowiązny dostarczyć sprzęt za cenę, jaka obowiązywała przy wysyłaniu potwierdzenia.
    Nawet jeśli potwierdzenie poszło "z automatu"
    Teraz od dobrej woli kupującego zalezy, czy odpuści sprawę a "przeprosiny" to nie kilkaset złotych.
    Jesli nie to sprawa do rzecznika praw konsumenta a jesli to nic nie da to do sądu.
    Prawo jest tu po stronie kupującego.
    Inna rzecz to wyrozumiałość.
    Za błąd najprawdopodobniej zapłaci jakiś zagoniony pracownik który pomylił się w przedświątecznym ferworze.

Druga strona medalu to podejrzenie o praktyki przyciągające klienta zasugerowane w tym poście:
    Cytat Zamieszczone przez pawelpiotrm Zobacz posta
    Trochę się pomądrzę. Jest to metoda tak zwanej 'niskiej piłki'. Opisywane w literaturze dosyć często. Innymi słowy cena jest niższa niż u konkurencji decydujesz się i składasz papiery etc. A tuż przed dokonaniem transakcji cena rośnie do normalnej wysokości. Generalnie wg badań wynika, że pomimo zdenerwowania ludzie i tak zamawiają ten produkt w tym miejscu bo gdzie indziej i tak będzie w podobnej lub takiej samej cenie.
    Ps Jak czytałem o tej metodzie w USA przy sprzedaży używanych samochodów kilka lat temu to zastanawiałem się dlaczego u nas się tego często nie spotyka?
    Foto Plus to dobry sklep, kupowałem tam ze trzy lata temu drogie szkiełka Zuiko i spotkałem się z bardzo miłą i kompetentną obslugą.
    Trochę więc nie chce mi się wierzyć w podobne przypuszczenia ale kto to wie na pewno?
    Ostatnio edytowane przez woytec60 ; 14-12-2009 o 17:58
    pozdrawiam, Wojtek

Domyślnie

Mi się udało prawo skończyć i moim zdaniem nie można w sklepie internetowym napisać, że treści nie stanowią oferty z KC. Poza tym kupiłeś tower i moim zdaniem nie interesują Cię zapisy o ofercie. Umowa została zawarta przez oświadczenie obu stron. Na pewno nie rezygnuj, niektórzy napisali, że to pomyłka, moim zdaniem na pewno nie. Jakby co strasz UOKiKiem, albo napisz jakieś szczegóły na PM coś może pomyślę chociaż się tym nie zajmuję w tej chwili.
    Nikkormat FTn + D90 + n28 f3.5 + n50 f2 + n105 f2.5 + n18-70 3.5-4.5 + n35 1.8

Strona 2 z 23 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów