Pewnie że jest to generalizowanie - ale to że kupi je mniej ludzi niż więcej to raczej jest jasnemimo wszystko raczej nie sprzedadzą się w ilości tych D80
![]()
Szukaj
Pewnie że jest to generalizowanie - ale to że kupi je mniej ludzi niż więcej to raczej jest jasnemimo wszystko raczej nie sprzedadzą się w ilości tych D80
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Zdawać by się mogło że Nikon teraz pcha co idzie a o resztę będzie się martwił później. Nie od dziś wiadomo jak działają fabryki że czasem brakuje sprzętu. I nie jest to często zagrywka marketingowa bo po nowej dostawie sprzedają nawet taniej. Co do generalizowania o zakupach nowych szkieł to troszkę podjechałem temat, ale jest tak prawie ze wszystkim. Osobiście wiem że jak by wyszło załóżmy 4 nowe super stałki, to bym wszystkich od razu nie kupił. Ale dużo ludzi kupi w dużych odstępach czasu, ale kupią konkretne szkło. Wiele ludzi fotografia naprawdę wciąga i znają zapach ograniczeń jakie niosą im kity czy stare stałki lub po prostu szkła innych producentów. A żeby nie robić totalnego OT to dodam że takie 135mm 1.8 bez VR i bez DC ale ostre jak diabli jest na 3 miejscu w moich planach zakupowych, no może na drugimAle to jeszcze zależy co wyjdzie.
Nie doceniasz jednej olbrzymiej grupy - fotografów ślubnych. Są osoby, które w rok z prostej lustrzanki przeszli na D700, a w 2 lata na D3 kilka drogich szkieł. Kupno kolejnego potrzebnego to nie problem. Sporo osób z canona by się przesiadło na nikona ze względu na AF. teraz sa w canonie lub sa dwusystemowi. Kilka takich jasnych szkieł i nikon by sprzedawał nie tylko te obiektywy, ale i body i inne obiektywy (które juz są) do kompletu. Nikon przesypia tu sprawe podobnie jak przespał z formatem FX. I co się okazało? Wiadomo.
Po premierze canona 15-85 możemy się spodziewać kita DX o ogniskowej z dołu w granicach 14 mm. O stałkach ..... zapomnijmy?
Ja mam nadzieję, że już wreszcie nie, że 135 nadciąga![]()
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 11-12-2009 o 02:51
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
A jak będzie f2,0 to już nie kupisz?
Olbrzymia grupa w porównaniu do czego? Do rynku tanich lusterek DX nie podskoczą. Do reporterów i agencji też raczej nie bo tam jedno szkło potrafi kosztować tyle co cały sprzęt ślubniaka. A co do przesypiania FX to szybciej problem polegał na braku matrycy lub raczej odpowiednio taniej technologii jej produkcji. Przecież nie mogli przyznać, że nie potrafią zrobić (znaleźć kogoś kto im zrobi) bo to godziłoby w prestiż firmy. Wymyślili więc, że to przemyślana polityka firmy bo "DX wystarczy do wszystkiego".
Ostatnim wyskokiem Nikona były szkła PC-E potem gospodarka pierdykła i skończyło się rumakowanie. Od tego czasu mamy czystą komerchę i odświeżanie kotletów.
Nowy kicik musi być
Czego Tobie i wszystkim rzeczywiście zainteresowanym w nowym 2010 roku życzę.
Ostatnio edytowane przez Piotr_ ; 11-12-2009 o 10:51
Jest jednak olbrzymia róznica. Obiektywów o jakich piszesz (dla reporterów - agencji) jest na rynku pełno. Sa wypuszczane kolejne wersje, 300/2.8 ma chyba już piątą!!! modyfikacje licząc tylko wersje AF. Agencje wbrew pozorom nie wyrzucaja kase bo sie pojawia nowość. Szkła wymieniają jak poprzednie sa zajechane. Natomiast "slubnych" po prostu nie ma. Jak się pojawią, to ludzie rzuca się by je kupować. To nie będzie sukcesywana wymiana starych na nowe. Jasne stałki to cena 5 - 8 tys za sztukę. To też konkretne pieniądze.
Co sobie mówili to nieistotne, ale przez to ponieśli straty na ludziach którzy poszli w inny system. Ze ślubniakami jest podobnie.
PS - ja nie robię ślubów.
Tez tak to sobie tłumacze.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Tak czy siak Nikon sobie ten rynek najwyraźniej odpuścił. Nawet jedyna odświeżona jasna stałka czyli AF-S 50f1,4 G budzi kontrowersje. Wygląda jakby zrobiono ją na kolanie bo Sigma się wpie..... do ogródka. Widać nie widzą tu potencjalnych zysków.
A co mieli powiedzieć, że nie są w stanie wyprodukować pełnej klatki? To by dopiero była woda na młyn konkurencji. Z marketingowego punktu widzenia lepiej było mówić, że nie robimy bo DX jest lepszym rozwiązaniem. Jak tylko to było technicznie możliwe pierdykneli z grubej rury D3, 14-24, 24-70, 400, 500, 600 i straty na rynku reporterskim odrobili. Może z jasnymi stałkami będzie podobnie i ten zapomniany dział dostanie wreście pole do popisu. Ostatecznie reporterzy maja już praktycznie wszystko co potrzebne do szczęścia może poza 200-400 z VRII i N. Jednak o tym zdecydują księgowi.
Nie zdziwił bym się, jak dopiero po wypuszczeniu przez Sigmę 85 1.4 HSM i Samyanga 35 1.4 przetarli oczy. Trzasnęli by 85mm podobne do 50g i dalej spekulować można by przez kolejne lata co wyjdzie niebawem. 35 nie puszczą bo przecież jest znakomita 35 1.8dxTak na serio to mam ochotę już zobaczyć te nowe szkła bo kasa leży na co poniektóre.
PC-E uważam, że dobrze, że zrobili - są ludzie dla których są to potrzebne szkła i gdyby ich nie było to kolejni poszli by do C...50/1.4G złe nie jest - optycznie jest spoko - może AF mógł być szybszy ale tragedii nie ma - to nie jest stricte szkło reporterskie (chociaż mam świadomość że niektórzy repo to "tylko stałki"
)
uważam że N zwalił zgłównie z 35/1.8 DX które miało być od razu z D40 i tym że nie potrafi odświeżyć 85/1.8 tylko daje jakąś totalnie niepotrzebną rzecz w stylu 85/3.5 Micro VR - mamy już starą i nową 60 Micro, to samo ze 105VR, dla ludzi z większą kasą jest AF 200/4 Micro... za to 85/1.8 jest takie sobie - owszem... jest to fajne szkło ale mogli by poprawić jego niedostatki... to nie jest jakiś wiekopomny czyn a kasy zarobili by sporo bo to często kupowane szkłouważam że to 85 to powinno być nawet bardziej priorytetowe niż 135/2 bo 135/2 DC miażdży 85/1.8 pod każdym względem...
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Skontaktuj się z nami