Close

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 92

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    A to teraz rozumiem posunięcie z 3 x PC-E. One się sprzedają jak ciepłe bułeczki i Nikon robi na nich biznes w ciągu roku, max dwóch.
    Jeżeli spojrzeć na ilość wyprodukowanych szkiełek to te 3 x PC-E to około 9400 szt. w 1,5 roku a 28f1,4 upchnięto całe 7333 egz. w ciągu 13 lat. >źródełko<

Jaki inny powód działań poza rachunkiem ekonomicznym widzisz?

Domyślnie

28/1.4 jest w masakrycznie chorej cenie. Gdyby kosztowało 1/4 obecnej wartości rynkowej było by popularniejsze. Obecnie cena jest poza jakimkolwiek rozsądkiem. Zresztą produkcja była w niskim nakładzie. Większość osób która domaga się jasnych stałek nie zdaje sobie w ogóle sprawy z istnienia nawet tego szkła.
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej Olender Zobacz posta
    28/1.4 jest w masakrycznie chorej cenie. Gdyby kosztowało 1/4 obecnej wartości rynkowej było by popularniejsze. Obecnie cena jest poza jakimkolwiek rozsądkiem. Zresztą produkcja była w niskim nakładzie. Większość osób która domaga się jasnych stałek nie zdaje sobie w ogóle sprawy z istnienia nawet tego szkła.
    Uważasz tę 1/4 ceny za realną. To by wychodziło w granicach 2000 zł. Tyle to wołają za byle jaki plastikowy zoomik DX. Większość osób domagających sie jasnych stałek rozpocznie zawodzenia na temat ceny o ile te wymarzone cudeńka się pokażą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ Zobacz posta
    ...Jaki inny powód działań poza rachunkiem ekonomicznym widzisz?
    Jeśli mam być szczery zbyt intensywnie nad tym nie myślałem. Bo mnie akurat Nikon daje to co potrzebuję. No... poza jednym. Czekam na 24MP w mniejszej puszce z kręceniem filmów.
    Jeżeli już miałbym wyrokować, to nie mogę odeprzeć wrażenia, że C i N robią wszystko by sobie bezpośrednio nie nadepnąć na odcisk.

Domyślnie

ja widzę że te szkło "chodzi" w okolicach 4000$, błąd przeliczenia w głowie, bardziej euro w głowie mi zaszumiało. W tym przypadku połowa tej ceny w $ była by rozsądna.
    olender.me

Domyślnie

ja widzę że te szkło "chodzi" w okolicach 4000$, błąd przeliczenia w głowie, bardziej euro w głowie mi zaszumiało. W tym przypadku połowa tej ceny w $ była by rozsądna.
    Teraz to już eksponat muzealny a ponieważ rzadki to cena rośnie zamiast spadać

Jak jeszcze był w normalnej sprzedaży to ceny u nas były na poziomie 8-9 tys. a wtedy złotówka była słabsza niż dziś a i ceny sprzętu w kraju mieliśmy wtedy zawyżane.

Domyślnie

Dziś produkcja jest również tańsza niż kiedyś, ciekawi mnie ile by nikon krzyknął za takie 24/1.4 AF-S. Było by pewnie tak jak piszesz
    Większość marudzących na brak jasnych stałek zmieniło by obóz na marudzących na ceny
    Ciekawe ile osób by takie szkła kupiło. Już nie pisząc o koszcie całego arsenału jasnych nowych stałek. Kosztowało by to fortunę jak w canonie
    olender.me

Domyślnie

Większość osób która domaga się jasnych stałek nie zdaje sobie w ogóle sprawy z istnienia nawet tego szkła.
    Bo on nie istnieje z właśnie takich powodów jak piszecie - nikt nie będzie na to szkło polował miesiącami aż jakiś kolekcjoner je wystawi... po za tym ceny szkieł kolekcjonerskich mają się nijak do cen sprzętu użytkowego - jak ktoś szuka szkła do focenia a nie na półkę to nawet nie oglądnie się za tym szkłem
    ciekawi mnie ile by nikon krzyknął za takie 24/1.4 AF-S
    Myślę że takie 5-6k to jeszcze by była dosyć uczciwa cena - i nie stratna dla Nikona i jeszcze do przełknięcia przez nabywców - jak zawołają np 9k to nikt tego nie kupi... przynajmniej nikt rozsądny

A z tym że tak wiele ludzi jęczy na temat stałek to prawda że potem może się okazać że mało ludzi to kupi - mało na forum jest wątków o tym że ludzie wolą zooma bo nie trzeba szkieł przepinać bo się im nie chce?
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Dziś produkcja jest również tańsza niż kiedyś, ciekawi mnie ile by nikon krzyknął za takie 24/1.4 AF-S. Było by pewnie tak jak piszesz
    Canon 24f1,4 II to około 6500zł. Znając życie to Nikkor wystartowałby ok. 7,5-8 tys. i po pół roku spadł w okolice 7 tys. Oczywiście pod warunkiem stabilizacji na rynku walut.

Domyślnie

E tam może nie mocno demonizujecie ale znam wiele osób które by kupiło Na naszym forum są osoby które mają D50 a mają szkła za taką kasę że hej. Ludzie czekają i jasne że wiele tylko czeka. A mniejsza część kupi. Ale nie przesądzajmy bo szkła nie wyszły a wy spekulujecie że mało ludzi je kupi. Skoro takie stwierdzenia to powiedzcie ile sztuk np D80 w Polsce sprzedano. A jaka część z tych użytkowników zna te forum. Znam np. 2(dwóch) zawodowców z całą masą sprzętu Nikona którzy nie znają tego forum. A no tak zapomniałem jeszcze o ludziach z Canonami i torbą Lek którzy nie przebywają na forum swojego sprzętu. Za pracą zawodową czasu na siedzenie na forum nie ma i nie szukają nawet tego. Więc skąd można wiedzieć koledzy kto kupi a kto nie kupi szkiełek w tym przypadku nowych stałek?

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów