Jeżeli spojrzeć na ilość wyprodukowanych szkiełek to te 3 x PC-E to około 9400 szt. w 1,5 roku a 28f1,4 upchnięto całe 7333 egz. w ciągu 13 lat. >źródełko<
Jaki inny powód działań poza rachunkiem ekonomicznym widzisz?
Szukaj
Jeżeli spojrzeć na ilość wyprodukowanych szkiełek to te 3 x PC-E to około 9400 szt. w 1,5 roku a 28f1,4 upchnięto całe 7333 egz. w ciągu 13 lat. >źródełko<
Jaki inny powód działań poza rachunkiem ekonomicznym widzisz?
28/1.4 jest w masakrycznie chorej cenie. Gdyby kosztowało 1/4 obecnej wartości rynkowej było by popularniejsze. Obecnie cena jest poza jakimkolwiek rozsądkiem. Zresztą produkcja była w niskim nakładzie. Większość osób która domaga się jasnych stałek nie zdaje sobie w ogóle sprawy z istnienia nawet tego szkła.
olender.me
C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8
Jeśli mam być szczery zbyt intensywnie nad tym nie myślałem. Bo mnie akurat Nikon daje to co potrzebuję. No... poza jednym. Czekam na 24MP w mniejszej puszce z kręceniem filmów.
Jeżeli już miałbym wyrokować, to nie mogę odeprzeć wrażenia, że C i N robią wszystko by sobie bezpośrednio nie nadepnąć na odcisk.
ja widzę że te szkło "chodzi" w okolicach 4000$, błąd przeliczenia w głowie, bardziej euro w głowie mi zaszumiało. W tym przypadku połowa tej ceny w $ była by rozsądna.
olender.me
Dziś produkcja jest również tańsza niż kiedyś, ciekawi mnie ile by nikon krzyknął za takie 24/1.4 AF-S. Było by pewnie tak jak piszesz
Większość marudzących na brak jasnych stałek zmieniło by obóz na marudzących na ceny
Ciekawe ile osób by takie szkła kupiło. Już nie pisząc o koszcie całego arsenału jasnych nowych stałek. Kosztowało by to fortunę jak w canonie![]()
olender.me
Bo on nie istnieje z właśnie takich powodów jak piszecie - nikt nie będzie na to szkło polował miesiącami aż jakiś kolekcjoner je wystawi... po za tym ceny szkieł kolekcjonerskich mają się nijak do cen sprzętu użytkowego - jak ktoś szuka szkła do focenia a nie na półkę to nawet nie oglądnie się za tym szkłemWiększość osób która domaga się jasnych stałek nie zdaje sobie w ogóle sprawy z istnienia nawet tego szkła.
Myślę że takie 5-6k to jeszcze by była dosyć uczciwa cena - i nie stratna dla Nikona i jeszcze do przełknięcia przez nabywców - jak zawołają np 9k to nikt tego nie kupi... przynajmniej nikt rozsądnyciekawi mnie ile by nikon krzyknął za takie 24/1.4 AF-S
A z tym że tak wiele ludzi jęczy na temat stałek to prawda że potem może się okazać że mało ludzi to kupi - mało na forum jest wątków o tym że ludzie wolą zooma bo nie trzeba szkieł przepinać bo się im nie chce?![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
E tam może nie mocno demonizujecie ale znam wiele osób które by kupiłoNa naszym forum są osoby które mają D50 a mają szkła za taką kasę że hej. Ludzie czekają i jasne że wiele tylko czeka. A mniejsza część kupi. Ale nie przesądzajmy bo szkła nie wyszły a wy spekulujecie że mało ludzi je kupi. Skoro takie stwierdzenia to powiedzcie ile sztuk np D80 w Polsce sprzedano. A jaka część z tych użytkowników zna te forum. Znam np. 2(dwóch) zawodowców z całą masą sprzętu Nikona którzy nie znają tego forum. A no tak zapomniałem jeszcze o ludziach z Canonami i torbą Lek którzy nie przebywają na forum swojego sprzętu. Za pracą zawodową czasu na siedzenie na forum nie ma i nie szukają nawet tego. Więc skąd można wiedzieć koledzy kto kupi a kto nie kupi szkiełek w tym przypadku nowych stałek?
Skontaktuj się z nami