Szukaj
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
To samo, ale nie w ten sam sposób. Znacznie przyjemniej i bardziej intuicyjnie. W tym rzecz. Jeżeli założeniem jest skompletowanie zestawu pod Adobe Lightroom na PC / Apple Apperture na Mac lub PS na obie platformy, to sprzęt z jabłkiem nie wyjdzie nas wcale 3x drożej. Przyzwoity Mac mini jest tańszy niż Markowy Dell czy HP. Wychodzi więc na to, że Mac jest tańszy niż PC![]()
Ależ fajowsko tak powojowaćhehhehe...
Ja jestem gadżeciarzem i zawsze podobała mi się idea "Maca". Kiedyś pewno dla tego, że było to coś nieosiągalnego a przez to wydawało się być prestiżowe, lepsze.
Teraz jak mi przybyło nieco lat, to zmieniło mi się podejście i komputer stał się jak aparat narzędziem, taki elektroniczny młotek. Faktem jest, że fajnie jak taki młotek pozwala komfortowo gwoździe wbijać.
Miałem kilka razy kontakt z ludzmi z fotonetu który to jest przy okazji dystrybutorem/sprzedawcą komputerów apple i zawsze jak tam byłem to mnie przekonywano, że na windzie to nie jest praca, że jak grafika i zdjęcia to tylko na mac'u. I zawsze gdy prosiłem o pokazanie mi tej wyższości w moich zastosowaniach (wołanie rawów i retusz) na kanwie oprogramowania którego używam, to jakoś się akurat nie dało, tylko kończyło się na tym, że widziałem jak to świetnie można z poziomu systemu jpgi i inne obrazki ogladać w formie karuzeli al'a ipod.
Czytałem też wiele razy tutaj, że siła maca to osx, bo ma inne zarządzanie pamięcią i takie tam.
No to sobie zainstalowałem na swoim PCecie snow leoparda (w końcu mac'i to teraz pecety) tak żeby odpalić LR i zobaczyć 1:1 na tym samym sprzęcie co się zmieni.
Zainstalowałem, pobawiłem się i w szybkości pracy i ogólnie pojętej wygodzie, nie odczułem jak dla mnie żadnej różnicy.
Dlatego tez domniemywam, że jeżeli istnieje jakaś supremacja maca w takich zastosowaniach to nie ma ona nic wspólnego z "brakiem rejestru w osx" i ogólnie genialnością systemu operacyjnego.
Jeżeli już, to dopasowanie hardwar'u może jest w macach lepsze, ale ja tam mam do pracy też della precision 470 i nie narzekam.
Tak, że ja bym nie popadał w skrajności, wolisz napasku zadan niebieskie jabłuszko, czy tam "start" - feel free.
Ja mam za dużo oprogramowania na winde, żeby myśleć o zmianach platformy.
Pozdrawiam,
Tomek
TymancjO /Tomasz Tomanek/
głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|"...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson
A gdzie masz to "znacznie przyjemniej i intuicyjnie", w przypadku pracy (bo o tym przeciez mowa, a nie o kilkaniu w ikonku i przesuwaniu okienek) w Photoshopie czy LR, skoro programy sa praktycznie takie same?
Taaa... Ilu grafikow, projektantow czy fotografow uzywa Maca mini do swojej pracy? 1 promil?Reszta uzytkownikow uzywa najmniej iMac lub Mac Pro, a te sa przynajmniej 2, 3x drozsze od pc z taka sama (albo i wieksza) moca obliczeniowa.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Tak ..... takie same ?
Ja tam się nie znam ale z wyglądu podobne są też samochody
Forda Mondeo z silnikiem silnikiem diesela i benzyną .
I ceną się mocno też różnią ale to już inna para kaloszy
Stig nie chodzi o to że Mac powala na kolana w każdym calu że jest super hiper extra .
Ja mam iMac w domu zajmuje mi on tyle co wielkość monitora od PCeta
Mam dużo więcej miejsca pod biurkiem nie mam stosu kabli .
Nie mam problemów z wirusami jak do tej pory co przy win mnie wprawiło o nerwicę mimo programów antywirusowych .
Kupiłem mac również ze względu na to iż mi się podobał a sprzedawca potrzebował wyrobienia targetu![]()
trza pomagać kolegom![]()
Kupiłem Maca z wielu innych powodów ale o nich powiedzieć nie mogę bo ich za cholerę nie pamiętam![]()
. . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .
A nie? Na Maka jest inny Photoshop CS3 albo Lightroom 2.5?Maja wiecej opcji, lepsze narzedzia? Czy moze jednak sa takie same (pomijajac kod zrodlowy)?
No faktycznie -- dwa rozne kable (jeden do monitora a drugi do skrzynki) (no i jeszcze jeden miedzy monitorem a skrzynka), to zajebisty stos kabli, w porownaniu do Maka.Bo jak chyba wiesz, do peceta tez mozesz kupic bezprzewodowe klawiatury i myszki.
No i to opinia tylko i wylacznie na temat iMaca. Pozostale niestety w tej kwestii sie nie roznia od peceta.
A te wirusy to skad Ci sie braly? Z otwierania i zapisywania NEFow, PSDkow, itd? Moze najpierw nalezaloby pomyslec o swoim zachowaniu w internecie, i zabezpieczyc sie dobrym oprogramowaniem antywirusowym? Powiedz mi jak to sie dzieje, ze Ty narzekales na wirusy, a ja zadnego nie widzialem w swoim systemie od bodajze 10 lat?
Znaczy malusie przyciski i trendy monitor z flaforami komputera w srodku?Cos mi sie wydaje, ze to jest jedyny pretekst w zakupie Maka -- szczegolnie u ludzi, dla ktorych jest to pierwszy komp z tej stajni.
www.SALDAT.pl
Pracuję na Macu i PCcie od kilkunastu lat. Nie jestem informatykiem, ani nie mam takich zapędów. Po prostu nie chcę wiedzieć ani gdzie są (te) rejestry ani co to jest kernel. Kompletnie mnie to nie obchodzi. Mam swoją robotę do zrobienia i chciałbym ją wykonywać sprawnie i komfortowo. Porównywanie mocy obliczeniowej nie ma tutaj nic do rzeczy. Mac oferuje mi sprawniejszą i wygodniejszą pracę. W mojej subiektywnej ocenie. Nie muszę np. umieć skonfigurować połączenia sieciowego aby wpiąć sie do wifi w kafejce. Jakoś czarodziejsko po prostu działa. I system nie pyta mnie czy jestem pewien. I nie informuje mnie, że wystąpił wyjątek w module jakimśtam. Nie wiem, czy to dobrze czy źle, ale mi się to podoba. Próbowałem kiedyś kupić ładną obudowę do PCta. Zaproponowano mi taką z okienkiem z plexi, która świeci w 7 kolorach. Nie o to mi chodziło. Poza tym nie widzę nic zdrożnego w tym, że przedmiot ładnie wygląda. Proponuje przekonać małżonkę, że nie musi kupować ładnych butów.
R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog
Tutaj pojechał Pan po bandzie. Po co się zatem w Win instaluje antywirusy, antyspyware'y, zapory, blokady rejestru i rozmaite takie, które przy byle okazji zaskakuje dziwnymi pytaniami. W OSX natomiast najstarsi indianie nie widzieli "szkodliwego oprogramowania" i to jest bez dyskusyjne.
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
Skontaktuj się z nami