Close

Strona 73 z 371 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583123173 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 3702

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Tutaj pojechał Pan po bandzie. Po co się zatem w Win instaluje antywirusy, antyspyware'y, zapory, blokady rejestru i rozmaite takie, które przy byle okazji zaskakuje dziwnymi pytaniami. W OSX natomiast najstarsi indianie nie widzieli "szkodliwego oprogramowania" i to jest bez dyskusyjne.
    Kwestia braku popluarnosci platformy. Poza tym viry na Maka juz sa, a ich ilosc bedzie rosla wraz z iloscia uzytkownikow tych komputerow.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

A widział Pan długości i grubości kabelków makówkowych? Przy takiej samej ilosci kabli przy Macu jest znacznie większy porządek.
    Trudno z warsztatu pracy robic "muzeum"... No chyba, ze ktos lubi.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Kwestia braku popluarnosci platformy. Poza tym viry na Maka juz sa, a ich ilosc bedzie rosla wraz z iloscia uzytkownikow tych komputerow.
    Bzdura. Wirusa/spyware/inne_cholerstwo pisze się w konkretnym celu, który na niektórych systemach operacyjnych nie są możliwe do zrealizowania. Problem m.in. w systemie uprawnień do zasobów. W Unixach/Linuxach i podobnie OSX wirus ma szansę "przeżycia" ale nie może działać.

Trudno z warsztatu pracy robic "muzeum"... No chyba, ze ktos lubi.
    Zatem zróbmy sobie chlew. Taki jak pod większością biurek z pecetami.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Bzdura. Wirusa/spyware/inne_cholerstwo pisze się w konkretnym celu, który na niektórych systemach operacyjnych nie są możliwe do zrealizowania. Problem m.in. w systemie uprawnień do zasobów. W Unixach/Linuxach i podobnie OSX wirus ma szansę "przeżycia" ale nie może działać.
    By-zy-dura. Dlaczego niby wirus nie może działać?
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

to może i ja dorzucę swoje pięć groszy:

w pierwszej kolejności trzeba obalić mit: maki nie są dwa , trzy razy droższe od markowych pecetów pod Windowsem ( nie mówię tutaj o składakach bo jest to temat na dyskusję składak kontra markowy pc). Są droższe, porównując do zwykłego markowego pieca wychodzi około 2000 zł, gdzieś w sieci widziałem zestawienia, nie chce mi się szukać. Jak ktoś się uprze to poszukam. Jest tu jednak mały haczyk. Ja za swojego pierwszego maka, w lutym 2006 r. zapłaciłem 6000 zł (imac w najtańszej w tamtym czasie konfiguracji). W marcu 2009 r. sprzedałem ten komputer za 2000 zł) Optimusa za 2,5 tyś, którego miałem przez dwa lata przed makiem mogłem sprzedać za 250 zł... wolałem dokupić obudowę na dysk a resztę zostawić w piwnicy. W między czasie zmieniłem system na leoparda, chodził lepiej niż tiger, którego miałem wcześniej. Zapłaciłem za najbardziej rozbudowaną wersje nowego systemu systemu 500 zł, ile w czasie premiery kosztowała najmocniejsza vista? Wiem użytkownicy win mogli zostać przy xp ( właściwie to byli zmuszeni) ale ja też mogłem zostać przy tigerze ( a byłem z niego zadowolony) ale jestem tzw gadżeciarzem i chciałem kupić nowy os. W międzyczasie wyszedł snow leopard, w najmocniejszej wersji kosztował mnie 129 zł, jego instalacja zajęła mi 40 minut, nie musiałem się nikogo pytać : której wersji systemu potrzebuję? Która jest dla mnie najlepsza, jakie są przewagi 64 bitowego systemu, co mogę zainstalować na 32 bitową vistę? I znowu nowy leopard chodzi lepiej niż stary na tym samym kompie. Ile kosztuje najmocniejsza "7"?.
    Naprawdę pogłoski o "kosztowności" maków sa mocno przsadzone . Owszem wydatek na początku jest większy niż przy markowym pececie ale później rozkład kosztów się zmienia.

Mimo tego co napisałem to szanuje pogląd kol. Stiga, jeżeli używa kompa tylko i wyłącznie do pracy, w sposób taki jak to opisuje - to spoko, nie ma różnicy bez sensu jest dopłacać do maka. Coś mi się jednak kojarzy, że Stig pracuje w domu i naprawde trudno jest mi uwierzyć, że kompa używa tylko do pracy (jeżeli się mylę to przepraszam). Tak czy inaczej nie mylę sie chyba jednak myśląc, że zdecydowanie "większa połowa" użytkowników komputerów pc używa ich także ( a może przede wszystkim ) nie do pracy.
    Ja na przykład, używam kompa do netu, złoże sobie od czasu jakiś filmik, stronkę internetową, uwielbiam instalować sobie różne drobne, przydatne programiki ściągane z netu ( takie jak growl, adium, bettertouch, little snitch idt) i wiem, że nie skaszanią mi one systemu, nie rozwalą rejestru. Podobne nawyki miałem gdy używałem win , nie muszę tłumaczyć czy to sie kończyło. Po przesiadce na maka nie zmieniając "niedobrych"nawyków pozbyłem sie problemów. Nie mam wirusów, trojanów. Spokojnie loguję sie na strony banków. Nie musze czytać instrukcji routerów, tabletów, urządzeń bezprzewodowych. konfiguracja sieci jest tak banalnie prosta, że fachowcy instalujący mi internet radiowy byli w szoku, że soft routera (aple extreme) poprowadził mnie sam za rączkę, i nic nie musiałem wprowadzać (oprócz hasła). Robi się to raz więc gdy jest to skomplikowane też jest to problemem raz, ale o jeden raz za dużo.
    Naprawdę mógłbym opisywać wiele rzeczy, które ciesza mnie w osx - np to , że programy korzystają ze swoich zasobów, jak robie film, to muzyke do niego biorę z itunes, a mam ją tam ułożona tak , że wiem gdzie co jest, slideshow, proszę bardzo albo w iphoto, albo w idvd, wiem gdzie jest muza, wiem , gdzie zdjecia - nie trace czasu na wyszukiwanie, mógłbym mnożyć mnóstwo

Domyślnie

A nie? Na Maka jest inny Photoshop CS3 albo Lightroom 2.5? Maja wiecej opcji, lepsze narzedzia? Czy moze jednak sa takie same (pomijajac kod zrodlowy)?
    Tak :P photoshop elements na OS X ma bridge'a od starszego brata, wersja na WIN ma taki sobie organizator Czepiając się

Trzy miesiące temu przesiadłem się na maćka, a windowsa używałem od 3.11. Moje wrażenia...

System ogólnie bardzo intuicyjny i banalny w użytkowaniu. W windowsie zawsze miałem lekki burdel, tu tak jakby wszystko poukładane w przyjemnej, cukierkowej (ale nie kiczowatej) oprawie. Ale to już wiecie...

Komputer został wyżej porównany, IMHO bardzo słusznie, do młotka. Trzymając się tego, z zakupu jestem zadowolony, niemniej jednak mam wrażenie, że przepłaciłem. Maci są fajne, to fakt, ale cena jest za wysoka.

A widział Pan długości i grubości kabelków makówkowych? Przy takiej samej ilosci kabli przy Macu jest znacznie większy porządek.
    Grubość widziałem, ale cenę też Przejściówka z miniDVI --> VGA 89zł i to usłyszałem, że kupiłem po dobrej cenie Miałem przejściówkę z miniDispleyPort na DVI i do tego chciałem dokupić DVI-->VGA. Kupiłem, za 3zł, ale okazało się, że DVI "macowe" i "pecetowe" jest inne :/
    Ostatnio edytowane przez mikkay ; 02-12-2009 o 19:14

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadas Zobacz posta
    (..)smutne przygody z instalacją PS na staruszku PC ...
    Po wykasowaniu tryliarda gierek z dysku komputer PC nadal nie przyjmował nic po za serialowy kodem z płyty instalacyjnej CD .
    (..) i kupiłem SE Macbiurówkę .
    (..)
    Odpowiedz brzmi TAK zdecydowanie TAK obrabiał zdjęcia staruszek bardzo długo ... długo i wolno .... kawa .... kąpiel ... wizyta w sklepie ... gotowanie obiadu ... wracam i mam 100 jpeg .
    Teraz boję sie kichnąć przy tym demonie bo mogę przegapić chwilę klikniecia i nie widzieć jaka jest różnica przed i po
    Czyli, podsumowując:
    1. Miałeś zasyfionego mnóstwem śmieci, gierek itp starego peceta
    2. Nie dało się coś zainstalować
    3. Działał wolno
    4. Kupiłeś nowego Maca, z systemem, bez miliona gier i innych śmieci, i działa szybko?

Faktycznie, dziwne...

Oj, tak to można bez końca.
    (..)
    Hehe, a kto napisał to:

?? Oj, tak to można bez końca

Po co się zatem w Win instaluje antywirusy, antyspyware'y, zapory, blokady rejestru i rozmaite takie, które przy byle okazji zaskakuje dziwnymi pytaniami.
    Nie wiem. Zainstalowałem jeden taki program, i nie mam żadnych problemów.

W OSX natomiast najstarsi indianie nie widzieli "szkodliwego oprogramowania" i to jest bez dyskusyjne.
    Ci sami indianie nie widzieli też nigdy "szkodliwego oprogramowania" dla *nix (linux w szczególności). O czym to świadczy? Że ze starości wzrok im mocno poleciał...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta

Ci sami indianie nie widzieli też nigdy "szkodliwego oprogramowania" dla *nix (linux w szczególności). O czym to świadczy? Że ze starości wzrok im mocno poleciał...
    Co nie zmienia faktu, że w codziennym użytkowaniu na maku nie istnieje a pod windą tak.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin Jakubows Zobacz posta
    Co nie zmienia faktu, że w codziennym użytkowaniu na maku nie istnieje a pod windą tak.
    Eeeee? W codziennym użytkowaniu pod windą nie występuje, przynajmniej u mnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Eeeee? W codziennym użytkowaniu pod windą nie występuje, przynajmniej u mnie.
    Super, zatem cały biznes antywirusowy to wielki mit nie mający wiele wspólnego z prawdą.
    człowiek uczy się całe życie

Strona 73 z 371 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583123173 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów