Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 59

Domyślnie

Robiłeś te same zdjęcia D50 i D100? Po co? Co do AF w D50 nie mam zastrzeżeń, ale nie robiłem nic w AF-C. Z kolei D100 to F80 z matrycą. Odpowiedź na "cyfrę" canona. Niedopracowana, niedokończona, ale być musiała. Matryca ta sama co w D50-70, ale soft zupełnie nie ten. Ja się desto pozbyłem tak szybko jak go kupiłem. D50 dawał mi znacznie większy komfort pracy, przynajmniej z wyrzyganym obrazkiem.
    Niestety już nie fotografuję, gdyż każdy jest lepszy ode mnie, ale miło mi pozostać w sympatycznym gronie

Domyślnie

po co robiłem ? -bo na tym polega moja praca i często nie ma czasu na zmianę optyki lub parametrów (lub warunków na to) dlatego pracuję na dwa korpusy, i podaję swoje doświadczenia D100 ok 80-100 tyś fotek - d50 ok 40-50 tyś fotek, a co do dopracowania d100 to uważam, że był mechanicznie bardzie dopracowany od d200 ze swoimi bolączkami (choć nie mam co narzekać w tej chwili 166 700, ale jutro już to się zmieni)
    ps: nikon d100 cena wyjściowa ok 12800 - cena d50 ok 2400, więc już tu widać nakład projektantów i użytych elementów, poza tym d100 był wymagającym aparatem aby ustawić poprawnie wszystkie parametry dlatego też uważam, że dużo osób go odrzucało, d 50 już pod tym względem był po prostu baaardzo przyjazny, ale przecież po to był zrobiony
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

A lata wejścia na rynek kolega wziął pod uwagę? D50 miał konkurować z C350D.
    Niestety już nie fotografuję, gdyż każdy jest lepszy ode mnie, ale miło mi pozostać w sympatycznym gronie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Prorok78 Zobacz posta
    Jacku ale czy to jest takie zle ze aparat wiecej wymaga starannosci przy uzytkowaniu ?? W koncu nie jest to maszynka wszystkoumiaca i chyba lepiej jest dobrze naswietlac niz strzelac na oslep bo i tak sie cos z rawa wyciagnie ??
    Tak, wszyscy się mają za posiadających te umiejętności, ale wszyscy piszą o lepszej DR w puszce i jednak o mozliwościach ratowania pliku jako o zalecie. Bo w praktyce to chyba często jednak coś im z naświetlaniem się spaprze.

bogdi - cena wyjściowa to żaden argument. Jakie były ceny D1 ? I kto to teraz poleca do robienia zdjęć?
    Twoja ocena obrazu jest chyba jednak subiektywna. Zdjęcia - miniatury nic nie powiedzą (nigdy nic nie mówią). Efekt na zdjęciu zalezy w bardzo dużej mierze od złapanego światła.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nem Zobacz posta
    Z kolei D100 to F80 z matrycą.
    chyba funkcjonalność ma podobną, bo budowa i ergonomia to zupełnie inna bajka. F80 to trzeszcząca, delikatna wydmuszka, D100 to porządny kawałek klamota.

Domyślnie 100-ka

Jestem użytkownikiem szanownej setuchny od 4 lat. Wg mnie bidulka ma tylko jedna wadę. Kompletnie nie radzi sobie z balansem bieli. Dla mnie to nie problem bo nie robię dużo zdjęć, a te co robię, robię tylko amatorsko/rodzinnie więc strzelam wszystko w NEF'ach. Poza tym zdjęcia robi piknie, że hej. Pewnie, że nie strzela jak automat bo ma wolny zapis na karcie, że nie ma najnowszych bajerów, że ma szumy na wysokich ISO ale do amatorskiej fotografii to.... świat i ludzie. A jak w grabie leży - hmmm miodzio. Raz zaliczyła spotkanie z marmurową podłogą obiektyw się rozpadł a jej ... nic. Korci mnie okrótnie, żeby ja wymienić, ale chyba jeszcze trochę poczekam. Sam nie wiem na co. To chyba będzie musiała być jakaś super okazja.
    Nikon D100;N 17-55;N 70-300VR;N 105VR; Sb-800.

Domyślnie

Witam,
    używam D-100 i D-700, przez pewien czas do tego miałem jeszcze D-200.
    Powiem tak, jeśli chodzi o charakter zdjęcia najbardziej zadowolony jestem z D-100
    Ale to są bardzo subiektywne odczucia. Nigdy nie miałem lepszych zdjęć niż z D-100.
    Ale trzeba być świadomym jego wad - bardzo wolny zapis, na wyświetlaczu
    to właściwie możesz tylko sprawdzić, czy w ogóle zrobiłeś zdjęcie i jaki był histogram,
    o sprawdzeniu ostrości zapomnij. Dosyć mocno (ale ładnie) szumi.
    Z D-200 w ogóle się nie zaprzyjaźniliśmy poszedł do komisu po zrobieniu niecałego tysiąca zdjęć.
    D-700, wiadomo inna bajka, FX + kupa bajerów - z których i tak nie korzystam Fotki są bardziej "techniczne".
    Tak więc do dzisiaj, jak mam zaplanowane zdjęcia, zabieram D-700, a w bagażniku zawsze jeździ D-100.
    Z D-700 zdjęcia wychodzą perfekcyjne, z D-100 z duszą (i dla mnie lepszą kolorystyką).

Domyślnie

Po wnikliwym przestudiowaniu całego wątku jestem na 99% przekonany do zakupu D100, niestety trudno znaleść egzemplarz w dobrym stanie i w rozsądnej cenie, stąd moje zapytanie czy może któryś z forumowiczów posiada ten korpus i byłby skłonny do sprzedaży? w tej sprawie poproszę o kontakt na privie.
    Jeżeli nie uda się z D100 to prawdopodobnie zdecyduję się na D70(także mający na forum wielu zwolenników i odpowiadającym moim oczekiwaniom)

Dziękuję wszystkim za pomoc w wyborze optymalnego korpusu dla moich hobbystyczych zastosowań

Domyślnie

Przyciśnij Szuwara, może się jednak da namówić

Przy zakupie z allegro zwróć uwagę na nadruki na przyciskach obok LCD i na grip, tam gdzie rysuje się paznokciami.
    Jak coś zauwazysz, to nie bierz, materiały sa bardzo trwałe i nie powinno być NIC powycierane.
    zapytaj o hotpixele, ich ilosc rosnie z czasem, chyba, że sie je mapuje.
    Komplet z pudełkiem i papierami to tez argument na tak.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ska Zobacz posta
    Prawdę mówiąc czy kupisz D70s czy D100 różnicy w jakości obrazka nie zauważysz- najwyżej w ergonomi. Też miałem taki dylemat na temat starszych modeli i używanych. Akurat trafiłem na sztuke bardzo zadbaną i są to korpusy którymi możesz gwoździe wbijać- dosłownie nie zniszczalne
    Hehe... no właśnie jest kolosalna różnica na korzyść D70(s) w słabym oświetleniu / wysokich czułościach. Na D100 zorzy polarnej nie uchwycisz, na D70 bez problemu. Jeśli ktoś nie planuje do takich zastosowań to oczywiście D100 jest też świetny...
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów