Witam szanownych forumowiczówmojego posta zacznę od przywitania się ponieważ do tej pory jedynie przeglądałem forum (zawsze odnajdywałem potrzebne mi informacje w istniejących wątkach i starałem się nie zaśmiecać forum głupimi pytaniami
) Dziś dręczy mnie dość konkretna kwestia, a mianowicie czy warto zainwestować kilkaset złotych na zakup nikona D100? W chwili obecnej, już od grubo ponad 2 lat jestem użytkownikiem D40stki, którą sobie bardzo chwalę, do tego kit 18-55, tamron 55-200, nikkor 50 1:8 oraz sb400 czyli zestawik czysto amatorski. Zakup D100 rozważam ze względu na obecność śrubokręta (ostrzenie ręczne w D40 jest fajne ale nie zawsze sie sprawdza), ergonomię, pięcio polowy celny autofocus, wizjer, hmm oraz przyjemność obcowania ze sprzętem wyższej klasy (D50/70/70s raczej odpuszczam). Zdaję sobie sprawę że sb400 ani nissina di622 do nikona D100 nie podepne, rozdzielczość wyższa niż 6mpix nie jest mi do niczego potrzebna, wysokie iso również, archaiczny wyświetlacz także mnie nie przeraża. Jakość generowanych zdjęć po przejżeniu kilku testów (np na dpreview) wydaje mi się całkiem ok, powiem szczerze że miło sie ździwiłem. Jak na moje amatorskie użytkowanie wydeje sie ciekawym i rozsądnym rozwiązaniem. A więc wracając do pytania czy warto zakupić D100 ? dla fotoamatora, jestem ciekaw Waszej opini, szczególnie osób które miały okazje osobiście fotografować tym modelem, bądź nadal to robią. Jakie jeszcze wady/zalety posiada D100? Byłoby to moje drugie body obok wspomnianego d40, liczę na dobrą współpracę z tamronem i 50tką których niestety w chwili obecnej nie moge w pełni wykorzystać.
P.s. może ktoś posiada w szafie D100 z którego już nie korzysta i byłby skłonny do sprzedaży?
Pozdrawiam serdecznie
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami