Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Domyślnie

Może to zabrzmi dziwacznie jeszcze rok temu miałem D100 i tym aparatem zrobiłem najlepsze jak do tej pory zdjęcia. Teraz mam D300 i nie powiem żebym był oszołomiony na korzyść (jeśli chodzi o plastykę i to coś!). Polecam D100 to dobra puszka, pomimo że ma swoje ograniczenia wynikające z wieku. Szkoda że już sprzedałem swoje D100 mógłbym Ci je polecić to był dobry nie zajechany sprzęt.
    Nikon D300

Domyślnie

Witam!
    Może i ja dorzucę moje pierwsze impresje po kupieniu używanej D100-tki. Konfrontuję ją cały czas z D80-tką, kórą używam od ponad roku i pierwsze (BARDZO WSTĘPNE bo na razie więcej nie dałem rady przetestować...) wrażenia są następujące:
    1. Solidność wykonania - bije D80 na głowę - metal+"made in Japan" jednak robi swoje, pomimo wieku i stanu używania.
    2. AF - działa perfect i z Sigmami, i z Nikkorem, żadnego BF/FF, mam wrażenie że lepiej ostrzy niż D80...
    3. obsługa i menu - prostsze niż w D80, ale zbliżone, widać, że ten sam producent, opcji i możliwości znacznie mniej, ale to kwestia wieku sprzętu. Mnie to nie szkodzi, bo w D80 i tak większość "wodotrysków" mam wyłączonych, więc ich braku w D100 nie czuję.
    4. karty pamięci: niestety CF jest 2x droższa niż SD przy tej samej pojemności.... ale nie kupuje się ich codziennie...
    5. Moim zdaniem największa wada - WB!!!! Kolorki przy ustawieniu na AUTO wychodzą dramatyczne.... ale po ustawieniu z użyciem PRE już niezłe całkiem.
    6. W konfrontacji z D80 może dokuczać ewentualnie:
    - brak zdalnego wyzwalania pilotem,
    - brak jednoczesnego zapisu NEF+JPEG,
    - podniesienie lustra do czyszczenia matrycy możlwe TYLKo z podpiętym zasilaczem sieciowym ( skąd go wziąć???)
    - brak DOKŁADNEGO podglądu stanu baterii w %
    - czułość od 200 ISO a nie od 100 ( ciekawe dlaczego...) - ta niższa przydałaby się choćby ze względu na szumy...
    - brak możliwości zdalnego wyzwolenia SB600.
    7. to dopiero początek mojej przygody z D100, nie wiem, co będzie dalej.... ( choćby kwestia ile mi popracuje bez zarzutu...)
    Podsumowując - moim zdaniem sprzęt NA PEWNO wart uwagi...
    pozdrowienia!

Domyślnie

SBxxx nie wyzwala zdalnie bo wtedy w obrocie byly SBxx (z ktorymi lepiej dziala niz nowsze puszki) - kolejna rzecz na plus dla d100 - tania puszka plus pasujaca do niej tania dedykowana lampa
    iso 100 nie ma bo taka matryce wsadzili - mi to nie przeszkadzalo w niczym...
    WB mozna zawsze skorygowac w czasie obrobki rawa...
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

- uszczelniony, sprawdzone !!
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

ale o ktorym mowisz ???
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

d 100
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

a to prawda ma uszczelnienia i jest pancerny... gwozdzie mozna wbijac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szeroki Zobacz posta
    zdjęcia wychodzą z D-100 z duszą
    A tak, tak ... zgodzę się z Tobą. Byłem kiedyś zatwardziałym analogowcem. Próbowałem kilka puszek - oczywiście tych z niższej półki. Tylko D100 dało mi przy moich umiejętnościach zadowolenie z obrazka. Jest to oczywiście moja subiektywna opinia.

Cytat Zamieszczone przez igg Zobacz posta
    Przyciśnij Szuwara, może się jednak da namówić
    Przy takich pochwałach D100 - co jest rzadkością na tym forum - rozwiały się wszelkie moje wątpliwości .

A serio : zostaje ze mną. Pomysł na sprzedaż zrodził się tylko i wyłącznie z chwilowych powodów kasiastych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Prorok78 Zobacz posta
    a to prawda ma uszczelnienia i jest pancerny... gwozdzie mozna wbijac...
    ale to nie jest argument za tym, że dale lepsze pliki.
    Odwieczna dyskusja o tym czy lepsze pancerne body i słabe pliki czy kijowe body i dobre pliki. Ja bym bez wahania wybrał D50 czy D3000, nie wspominając o juz droższym D5000 z 12 MPx matryca CMOS na którym mozna pracowac na wyższych ISO bez obawy o szum.
    Co nie znaczy, że D100 nie daje dobrych plików na niskich ISO.
    Każda ze stron sporu ma argumenty. Bo każdy ma inne preferencje. Do wbijania gwoździ ja jednak wybieram młotek. W zdjęciach liczy się dla mnie jakość obrazka bardziej niz wykonanie body.
    Nie wpadajcie w zachwyt nad tym D100, bo ludzie szukający body to czytają. Te body ma olbrzymia listę wad. Absolutnie nie nalezy go polecac poczatkującym. Bo okiełzna je ktoś kto już coś potrafi.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 06-12-2009 o 21:55
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

nie no jacku co prawda to prawda - trzeba juz cos wiedziec zeby 'zachwycic' sie d-setka ale z drugiej strony tak sie zastanawiam nad tym co piszesz... kiepskie body oznacza ze na deszczu nie porobisz, jak wpadnie w snieg to dramat, a jak stukniesz o auto przy wsiadaniu to pewnie szklo odpadnie... ja duzo pracuje na zewnatrz w roznych warunkach i nie wyobrazam sobie pracy z puszka dwucyfrowa wlasnie z tych powodow (niezaleznie od tego jak bardzo super hiper niskoszumna matryce by miala)... po prostu balbym sie ze mnie zawiedzie wtedy kiedy najbardziej bede jej potrzebowac...

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów