Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 59

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    ...na Islandii mój kumpel z D100 nie był w stanie sfotografować zorzy polarnej...
    moze po prostu nie potrafil ???
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JohnnyBravo Zobacz posta

Dziekuje za wszelkie opinie i sugestie odnośnie D100. Zdaje sobie sprawę że tematy typu D100 vs. D70/70s pojawiły się na forum jednak czasy sie zmieniają, ceny również stąd postanowiłem odświeżyć te zagadnienie
    Lista bardzo tanich lustrzanek cyfrowych ze śrubokrętem juz się nie zmieni, więc te tematy zawsze będą wyglądały tak samo.
    Puszka D100 lepsza, ale w cyfrze liczy się matryca, jej oprogramowanie. I dlatego polecam D50, ewentualnie D70, D70s. Te wszystkie body idzie kupić za mniej niz 1 tys. Wyższe modele będą jeszcze lepsze, ale tez droższe, więc D80, D200 (body z matryca 10 Mpx) jest za drogie dla szukających najtańszych rozwiązań.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Prawdę mówiąc czy kupisz D70s czy D100 różnicy w jakości obrazka nie zauważysz- najwyżej w ergonomi. Też miałem taki dylemat na temat starszych modeli i używanych. Akurat trafiłem na sztuke bardzo zadbaną i są to korpusy którymi możesz gwoździe wbijać- dosłownie nie zniszczalne
    D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
    Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ska Zobacz posta
    Prawdę mówiąc czy kupisz D70s czy D100 różnicy w jakości obrazka nie zauważysz
    No i tu by można było polemizować. Postęp robi swoje i nawet z tej samej matrycy idzie wyciskac coraz więcej. Nawet D50 był postępem w stosunku do D70. Szczególnie w pomiarze światła (matrycowy D70 mocno niedoświetlał bardzo chroniąc światła) i w AWB. Szkoda, że DXO nie zbadało D100. Jestem przekonany, że rezultaty by były dla D100 nieciekawe w porównaniu do następców. Oczywiście da się nim robic zdjęcia. Ale on mniej wybacza niz następcy. Mniejsze DR oznacza, że trzeba precyzyjniej naświetlać. W dzisiejszych body z RAW da się coś wycisnąć nawet gdy się nie trafi z ekspozycją o +/- 2 EV. W D100 - nie. Itd itd.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ostatnio zamieniłem d70 na d100 a posiadając jak Ty D40 nie wahałbym sie ani chwili.
    Sprzedac mozna zawsze, moze stracisz 100zł.

Na pewno da się z nim życ nawet przy jpgach, chociaz łatwe to nie jest

Domyślnie

Jacku ale czy to jest takie zle ze aparat wiecej wymaga starannosci przy uzytkowaniu ?? W koncu nie jest to maszynka wszystkoumiaca i chyba lepiej jest dobrze naswietlac niz strzelac na oslep bo i tak sie cos z rawa wyciagnie ??
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

Po zapoznaniu się z treścią Waszych uwag i opinii stwierdzam że zarówno D100 jak i D50/70/70s mają swoich zwolenników i bardzo dobrze bo każdy ma możliwośc fotografowania korpusem który mu najbardziej odpowiada zarówno pod względem indywidualnych cech jak i finansowo

W moim przypadku skłaniam się nadal w kierunku D100 choc zdaję sobie sprawę, że trudno będzie znaleśc egzemplarz w rozsądnym stanie, zaczełem także rozważac D70 jako nowszą, ciut okrojoną (głównie z przycisków) alternatywę z możliwością podpięcia sb400 i może w niedalekiej przyszłości nissina di622, D50 jednak zbyt malutki na moje łapki wszelkie wyżej wymianiane przez Forumowiczów wady i zalety wspomnianych modeli również biorę pod uwagę.

Pozdrawiam i z ciekawością czekam na kolejne wpisy

Domyślnie

już wiele o tym napisałem, ale d100 nie porównuj do d50 które pod każdym względem jest gorsze od d100, począwszy od dużo gorszego AF, przez obrazem który jest bardzo elektroniczny w porównaniu z D100 (JPEG) używałem przez naprawdę długo jednocześnie te dwa modele, możesz używać do niego lampy sb28dx, poza tym powtarzam model bardzo udany i gdyby mój syn chciał się zacząć bawić w fotografie na pewno kupił bym mu ten model, który poleciłem zresztą dwóm znajomy którzy są raczej zadowoleni (przy czym jeden z nich żyje z obrazu)
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=123354
    foto 2 - 5 - 10 są robione z d100
    10 - iso 1250 + tani zoom sigmy
    5 -iso 1000 ob j.w
    2 - iso 1250
    wszystkie zrobione przy WB auto i średniej kompesji JPEG

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=123056
    foto 3 - 4 - 5 - 6 -7 - też z d100 przy wysokich iso

D100 - prosto z puchy, nawet nie kadrowane

kosmetyczna obróbka

j.w.

wszystko iso 200 i tani obiektyw - robione w JPEG
    Ostatnio edytowane przez bogdi64 ; 01-12-2009 o 18:37
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    ...ale d100 nie porównuj do d50 które pod każdym względem jest gorsze od d100, począwszy od dużo gorszego AF, przez obrazem który jest bardzo elektroniczny w porównaniu z D100 (JPEG)
    E, pardon, co to jest obraz elektroniczny? Ja głupi, proszę określić. Dlaczego D50 jest pod każdym względem gorszy od D100?
    Niestety już nie fotografuję, gdyż każdy jest lepszy ode mnie, ale miło mi pozostać w sympatycznym gronie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nem Zobacz posta
    E, pardon, co to jest obraz elektroniczny? Ja głupi, proszę określić. Dlaczego D50 jest pod każdym względem gorszy od D100?

porównywałem - te same zdjęcia z d50 wyglądały jak by je ktoś przepuścił przez filtr antyszumowy, miał jakieś mocne ingerencje elektroniczne w obrazek bo po moich testach zauważyłem, że ma większą rozpiętość tonalną, ale robił to w sposób sztuczny mniej przyjemny dla oka (JPEG), w ciężkich warunkach AF w d50 po prostu już nie daje rady, szuka, błądzi i wali błędy, korpus nie zabezpieczony, (nie uszczelniony) , zdarzało mi się parowanie wyświetlacza, powolny ruch lustra, na dość długi czas zasłania wizjer, trzeba pamiętać, że była to pierwsza lustrzanka Nikona na rynek amatorski (może robiona zbyt szybko d70 było wyższym modelem) choć i tak uważam, że nie był to zły model (cena startowa coś ok 2400), ale aby go porównywać z d100 - to jest inna bajka, w tej chwili to porównywał bym go do d40 i tu stanowczo wygrywa, jeszcze nadmienię o WB i tu on sobie folgował jak chciał, a jego piktogramy raczej nie odpowiadały rzeczywistości - bez możliwości dokalibrowania
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów