Close

Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 149

Wątek: Filmy z D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hugues Zobacz posta
    Czy aby na pewno? sporo czasu minelo zanim wyszedl d5000 na pewno cos w nim ulepszyli jesli chodzi o filmowanie...

nic nie zmienili

Domyślnie

Ciężko powiedzieć czy coś poprawili czy nie. Szybkość zapisu w D5000 jest wyższa niż w D90. Osobiście uwazam ,że w D5000 nagrywany film był ciut ostrzejszy, ale głowy za to nie dam jednak porównywałem go kilka razy.
    Jedno jest pewne podczas nagrywania filmów nie masz manuala (piszę o obiektywach kitowych)
    Jak zwiększysz przysłone(czyli przymkniesz) aparat dobiera ISO i jest dramat.
    Jedyne co można ustawić to balans bieli.
    Czyli najlepsze i naj ostrzejsze filmy wychodzą przy pełnej dziurze i dobrze dobranym balansie bieli.
    Wieczorem jest dramatycznie...
    Dzisiaj sprawdzę temat z tą regulacją przysłony na pierścieniu.
    Podpis zgodny z regulaminem forum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez x-prep Zobacz posta
    No właśnie, jak sobie z tym radzicie "na poziomie samego aparatu"?
    No co, nikt tego Rolling Shuttera nie rozpracował? Może faktycznie w Nikonach jest to nie do przeskoczenia (przynajmniej na tym etapie rozwoju). W Canonie wygląda to lepiej, bo jak pisze chociażby testujący 7D na Fotopolis
    http://eos7d.fotopolis.pl/index.php?n=9948
    wystarczy ustawić tryb filmowy z czasem 1/50 s. Pisze też, że w canonie przydałby się czas 1/25s przy 24 klatkach. W D90 niby można to ustawić, ale, przynajmniej u mnie, nie przekłada się to na wyeliminowanie migania światła. Ten sam problem zauważyli też w teście D300s na dpreview
    http://www.dpreview.com/reviews/nikond300s/page30.asp

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Starachowice

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem jeszcze nadal warto uznawać, że do zdjęć służy aparat a do filmów kamera. Kiedyś za jakiś czas pewnie pojawią się dwa pełnowartościowe urządzenia w jednym, ale to jeszcze nie D90.

Domyślnie

Ja jesli mam problem z falowaniem to blokuję ekspozucję, szukam troszkę ciemniejszego miejsca gdzie obraz jest czysty i blokuję ekspozycje, metoda ta pozwala dość skutecznie wyeliminować problem.
    Nie oszukujcie się ,że czas naświetlania coś zmieni. Tryb filmowania działa w trybie (raczej) preselekcji przysłony,
    i widzę ,że im przysłona jest bardziej otwarta tym ostrość lepsza. (ISO mniejsze)
    Poza tym zauważyłem ,że stabilizacja działa bo po podłączeniu stałki jest dramat.
    Teraz jeszcze porównując moje dwa szkła widzę ,że przy stałce falowanie jest większe a powody mogą być dwa:
    albo to problem filtra UV bo w stałce jescze na niego czekam, albo kwestia przysłony - to jeszcze dokładnie sprawdzę.
    Podpis zgodny z regulaminem forum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wonito Zobacz posta
    Ja jesli mam problem z falowaniem to blokuję ekspozucję, szukam troszkę ciemniejszego miejsca gdzie obraz jest czysty i blokuję ekspozycje, metoda ta pozwala dość skutecznie wyeliminować problem...
    Dzięki wonito. Sprawdziłem i rzeczywiście jest zdecydowanie lepiej, chociaż nie idealnie.

Domyślnie

idealnie nigdy nie będzie. To jest aparat a nie kamera. Chociaż może za kilka lat jak wypuszczą nowy soft do d90 to będzie lepiej. Mam nadzieję.
    | D90 | N18-55VR / S105-2.8 EX DG / N50-1.8D / DCR250 | SB800 |

Domyślnie

Jeśli chodzi o jakość to wiadomo zjedzona przez YT ale: http://www.youtube.com/watch?v=MCcY9LAvkL4
    "nie pióro czyni obraz lecz malarz"
    Pozdro Kuba

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alarec Zobacz posta
    idealnie nigdy nie będzie. To jest aparat a nie kamera. Chociaż może za kilka lat jak wypuszczą nowy soft do d90 to będzie lepiej. Mam nadzieję.
    Na prywatno-domowe potrzeby wystarcza.

PS. Wcześniej pojawi się nowy korpus niż soft do D90 - tak myslę.

Domyślnie

to na pewno. Niby nikon obiecuje że będzie aktualizował oprogramowanie do D90, no ale my znamy te ich pogaduszki.
    | D90 | N18-55VR / S105-2.8 EX DG / N50-1.8D / DCR250 | SB800 |

Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów