Close

Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 136

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Macro Zobacz posta
    A ja mam wrażenie, że autor chciał coś napisać i zawrzeć w tym tekście swoje głębsze przemyślenia, ale w połowie stracił wątek.
    Oooo... właśnie. Nie chciałem się wypowiadać na początku, bo wychodziło że albo ja nierozumny albo gość coś dziwnie pisze... Potwierdzam w takim razie podobne spostrzeżenia.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

A ja czytam z tak małym zrozumieniem, że w ogóle nie zauważyłem straty wątku. Jednak potwierdzam modę na analoga. Właściwie u mnie nie jest to moda tylko po prostu potrzeba. Cyfrówką jakoś nie potrafię zrobić zdjęć czarno-białych o odpowiedniej jakości. Wychodzą one sztucznie, jakoś tak brzydko, widać od razu jakieś poszarpania i nieregularne gradienty spowodowane tym, że każdy kanał koloru łapie go inaczej i potem aparat to miesza. Myślałem nad kupnem Kodaka DCS 760M, ale cena mnie zwaliła z nóg. Aparat pomimo znacznego wieku, jest cenny ze względu na małą ilość (coś około 100szt) i używka osiąga ceny większe niż D3x http://cgi.ebay.co.uk/Kodak-DCS-760M...120458495355QQ

Więc jedyne co mi pozostało to analogowy średni format. Dzięki temu mam na tyle dużą klatkę, że skanowanie nie jest problemem, mam odpowiednią rozpiętość tonalną, mam śliczne ziarno. To nie moda, to potrzeba.

Domyślnie

Dla mnie analog tak, pod warunkiem, że mam koreksy, powiększalnik suszarkę, miejsce i czas na to wszystko.
    Sprzęt, nawet słaby, nie powinien być problemem. Problem to światło, drugi plan i wyczucie chwili.
    http://www.fotolook.pl/main.php/v/fjerzy/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fjerzy Zobacz posta
    Dla mnie analog tak, pod warunkiem, że mam koreksy, powiększalnik suszarkę, miejsce i czas na to wszystko.
    A co ze slajdami?
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Może i moda, z tym że dla mnie jest pewne ale, choć jak mawiają Ale są dwie, jedna daje druga nie

Zdjęcia B&W są inne, takie jak by bardziej naturalne. Kolor - sam nie wiem jak to nazwać, ale jak oglądam swoje stare zdjęcia, czy filmy z przełomu lat 60 i 70 to te kolory mnie powalają. Cyfra w dalszym ciągu najwięcej pstryka.
    Pozdrawiam Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Otiv Zobacz posta
    nie wiem, ja chyba jestem dzieckiem cyfrówki i tak zostanie.
    Chyba też tak mam, w styczniu założyłem jakis film, 15 lat przeterminowany i do dziś go nie skończyłem. Głównie dlatego, ze nie chce mi sie nosić trzeciego body i nie mam czasu na zmienianie puszki, tym bardziej manualne ostrzenie bo to f-601m.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Zaczalem od cyfry, po drodze zaliczylem analoga (i robilem nim jak cyfra - 40 rolek w 3 miesiace), dalej robie cyfra. Jak ktos ma problem to niech wyskakuje na solo

Domyślnie

Skoro to moda, to pewnie tak szybko przeminie jak się pojawiła. Myślę, że dla wielu z nas fotografia to w pewnym sensie zabawa (w pozytywnym tego słowa znaczeniu). Analog i cyfra to jakby inne światy, każdy z nich na swój sposób daje dużo frajdy i dla tego trzymam obie puszki w torbie.
    Z pewnością analog częściej będzie w użyciu jak dorobię się skanera. Póki co cyfra przeważa ze względów ekonomicznych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    Zaczalem od cyfry, po drodze zaliczylem analoga (i robilem nim jak cyfra - 40 rolek w 3 miesiace), dalej robie cyfra. Jak ktos ma problem to niech wyskakuje na solo
    No ale jaki jest koniec tej historii ?!?! analog się ostał czy leży gdzieś zapomniany w piwnicy !!!

Kurczę a ja jak zrobiłem 4 rolki w miesiąc to sobie powiedziałem "prrrr szalony" z takim zawodnikiem na solo nie idę, nie moja kategoria wagowa
    Ostatnio edytowane przez 2Cresky ; 16-11-2009 o 23:56
    Pozdrawiam Tomasz

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2Cresky Zobacz posta
    No ale jaki jest koniec tej historii ?!?! analog się ostał czy leży gdzieś zapomniany w piwnicy !!!

Kurczę a ja jak zrobiłem 4 rolki w miesiąc to sobie powiedziałem "prrrr szalony" z takim zawodnikiem na solo nie idę, nie moja kategoria wagowa
    Koniec jest taki, ze sie ostal bo ja nie lubie zegnac sie ze sprzetami, nawet jak ich nie uzywam ale przyznam, ze ostatnio zrobilem nawet dwa zdjecia, jutro moze zrobie wiecej bo musze wystrzelac film i wsadzic ORWO z 89 roku ale to nie zmienia faktu, ze u mnie rzadzi cyfra - nawet D70s naprawilem za milion, zeby go odzyskac bo to od niego sie tak naprawde wszystko zaczelo

Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów