Close

Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 136

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agape Zobacz posta
    .Fotografię uzyskujemy tylko wtedy, gdy przez reakcje na światło światłoczułych cząsteczek zawartych w emulsji powstaje obraz - a nie tak jak w przypadku gumy: z powodu wypłukiwania pigmentu z niezgarbowanych miejsc - to właśnie kolorowy pigment "pływający" w gumie tworzy obraz (stąd mamy gumy wielobarwne > różne warstwy kolorów nakładanych kolejno na siebie). Pigment nie reaguje w żaden sposób na światło - on po prostu jest (cienie) lub go nie ma (światła) - i tym sposobem tworzy obraz.
    Trzymając się definicji wymyślonej pewnie przez polskich nauczycieli x lat temu dochodzimy do paranoi.
    W tej definicji fotografii to co otrzymujemy dzieki stosowaniu matryc cyfrowych nie jest fotografią! Ba. Był taki materiał (fotograficzny ) do otrzymywania zdjęć bezpośrednio ze slajdów o nazwie CIBACHROME. I w tym materiale pigment był juz wytworzony wszędzie ! papier był czarny! Barwnik był rozkładany i wypłukiwany z miejsc gdzie go być nie powinno. Wypisz wymaluj guma arabska . Cibachrome to nie fotografia?
    Cała róznica, że pod wpływem światła w "gumie" garbuje się żelatyna, a w srebrowej - redukuje sie srebro (zachodzi reakcja chemiczna), w cyfrze zlicza się fotony, nie zachodzi żadna reakcja chemiczna. Jedno i drugie i trzecie to 100% fotografia, osiągana inną techniką.
    Wiem, że nie deprecjonujesz gumy, wiem na czym polega guma wielobarwna (mam w domu zdjęcie wybitnego polskiego gumisty Marka Grausza z Torunia). Zrzymam się zapewne na program nauczania w szkołach. Miałem z nim do czynienia (nauczałem fotografii) i jest on tak archaiczny, że głowa boli. Po prostu zdaje się, że w tej branży nie ma kto układać takich programów i w efekcie są w nim takie rzeczy, że szok. Ba, szokująca jest wiedza nauczycieli fotografii w szkołach fotografii, czego dowód miałem na pewnym niedawnym spotkaniu. Generalnie to oni uczą fotografii sprzed 15 lat, a o cyfrze to wiedzą, że już ją wymyślono . Nie wiedzą czym się rózni studyjna lampa światła ciagłego oparta na jarzeniówkach 5500K od lampy błyskowej !!! Nauczyciele tego nie wiedzą, a co wiedzą uczniowie ???
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agape Zobacz posta
    Fotografię uzyskujemy tylko wtedy, gdy przez reakcje na światło światłoczułych cząsteczek zawartych w emulsji powstaje obraz...........................
    Najprościej jak można:
    Fotografia to różnego rodzaju techniki, które służą do rejestrowania obrazu za pomocą światła.

Domyślnie

Guma to szlachetna technika fotograficzna. Było trochę tych szlachetnych technik opartych o różne procesy.
    Coś co nie ma szansy mieć miejsca w fotografii cyfrowej.
    No i zahaczając o temat, czyli wpis Iczka - bardzo dobrze, że fotografia tradycyjna staje się popularna wśród osób nauczonych na "cyfrze".
    Świetna wiadomość dla wszystkich, którym zależy na przetrwaniu tych technik jak najdłużej, a nie dalszemu pogrążaniu się w odmętach historii.

Domyślnie

A jak wracałem wczoraj z pracy, to z przeciwka szedł młody człowiek, trzymał w ręku negatywy w folii i je pod światło oglądał. To nic, że trochę kropiło

Więc może rzeczywiście moda wraca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hobbits Zobacz posta
    A jak wracałem wczoraj z pracy, to z przeciwka szedł młody człowiek, trzymał w ręku negatywy w folii i je pod światło oglądał. To nic, że trochę kropiło

Więc może rzeczywiście moda wraca
    Dlaczego zaraz moda? Znam ludzi, którzy używają analoga i cyfry. Mnie cyfra rozleniwiła strasznie.

Jak byłem młody i pracowałem w gazecie, to wszystko robiło się na analogu i biegało do labu, żeby odbitki zrobić. A potem jak pojawiły się pierwsze cyfrówki w redakcji, to załamka była, bo raczej było ciężko się przestawić z eosa1 na takie coś.

Zauważcie jedno - lustrzanki analogowe były szeroko dostępne i nie było takiego wysypu fotografów ślubnych jak teraz. Obecnie każdy myśli, że jak zobaczy fotkę na ekraniku, to już wielki z niego fotograf. To ja wszystkim radzę odkurzyć analoga, dobrać film i iść zrobić ślub. Ciekawe ilu odważnych by się znalazło?
    FX był i się zmył...

Domyślnie

http://www.digart.pl/przegladaj/dd.html

ostatnie najlepsze prace na digacie (tzn. digarty dnia) - kiedyś siedziałem tam dzien w dzien bo miałem swoje konto i nie było tylu prac w analogowym klimacie czy choćby coś a'la

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Trzymając się definicji wymyślonej pewnie przez polskich nauczycieli x lat temu dochodzimy do paranoi.
    W tej definicji fotografii to co otrzymujemy dzieki stosowaniu matryc cyfrowych nie jest fotografią!
    No dobrze... przekonałeś mnie.
    Nikon + duperele aaa... - no i Holga...
    Blog AgaPe

Domyślnie

Warto poznac obydwie techniki i uzywac tej, ktora bardziej pasuje (jesli nie ogolnie to w danym momencie).

Lubie analoga i lubie cyfre. Kazde za co innego.
    To jak z F1 i WRC. W obydwu sie szybko jedzie i w kazdej z dyscyplin zupelnie inaczej.

Dobija mnie natomiast moda jako zjawisko. Obojetnie czego dotyczy.

btw:
    "Powiedz. Jak cyfrowa obrobka zrobisz gume?"

Tak samo, jak kliszakiem...

"Sa drukarki, ktore potrafia rzezbic fakture obrazu?"

Plotery frezujace.
    Ostatnio edytowane przez Seeker ; 21-11-2009 o 14:49
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Imago Zobacz posta
    Pomyślę jak zeskanuję. To projekt na licencjat, więc wolałabym za wcześnie tego nie upublicznić .
    Wrzucaj to ja odkopię swoje z pudełka po butach ;o)
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

a tymczasem Iczek zwariował :
    http://iczek.blogspot.com/2009/11/ta...a-obrobka.html

Wpis pt.: Tagi na dzisiaj: cyfra, ciemnia, obróbka, PS....

Są blogi, na których autorzy usilnie starają się przekonać nas, że COŚ jest lepsze od CZEGOŚ i na odwrót, że CZEGOŚ jest lepsze od COŚ.

W fotografii, dyskusja owa koncentruje się zazwyczaj wokół systemów (system A jest lepszy od B) i wokół metody (metoda B jest lepsza od A).

Są blogi, na których mówi się, że analog jest lepszy od cyfry, bo jest prawdziwszy. Bo daje efekty nie podlegające przetwarzaniu przez jakiś tam procesor z wpisanymi milionami scen, który uogólnia nasze widzenia tego, co po drugiej stronie aparatu.
    Dodatkowo, te same blogi i ich właściciele kłócą się miesiącami, że obróbka fotografii w PS jest łamaniem prawdy zawartej w suchym źródle (RAW czy jakoś tak).

No to tylko wrzucam tutaj zdjęcie, które skądinąd może być już dobrze znane. I to zdjęcie mam nadzieję raz na zawsze zamknie usta Tym niewiernym i nierozumiejącym nic bloggerom, którzy nie poddają się nurtowi zmian i cywilizacyjnemu progresowi.

Tacy jesteście mądrzy!?
    No to popatrzcie na instrukcję jaką Avedon zostawiła swoim printerom
    I raz na zawsze przestańcie marudzić, że PS zabija fotografię!
    W komentarzach autor pisze:
    A co do wpisu powyższego...
    zostawiam otwarte domysły na temat mojej zmiany i progresu...
    No wiec zmiana poglądów czy prowokacja?

heheee
    Nikon + duperele aaa... - no i Holga...
    Blog AgaPe

Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów