Close

Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 136

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Natychmiastowy wgląd w kompozycję. Ostatnio eksperymentowałem światłem studyjnym. Ustawienia lamp, ich siła oraz rozkład. W cyfrze natychmiast się patrzę i widzę - tutaj światło poszło za bardzo do przodu, tutaj jest za mocne, tutaj trzeba dać gęściejszą kratkę, tutaj czarny ekran. Widać od razu. Nie ma siły aby to zmodelować analogiem. Zwłaszcza przy eksperymentowaniu dużym zestawem lamp.
    po to wymyślono polaroida

Domyślnie

Każdemu według potrzeb! Dokładnie.
    Są kluby Holgi. Nawet był okres kiedy się tym interesowałem. Lubię takie grupy zadaniowe aby wycisnąć najlepsze zdjęcie aparatem który jest niewiele lepszy niż pudełko od butów. To bardzo wyrabia fotograficznie, uczy patrzeć, uczy komponować, uczy szukać.
    Jednak w komercji gdzie technika jest naczelnym wymaganiem to nie wyobrażam sobie aby analog jeszcze był traktowany poważnie.
    Zgadzam się, trudno sobie wyobrazić fotografa ślubnego na analogu !!! ale słusznie zauważyłeś że analog uczy patrzeć, komponować i szukać. Właśnie dlatego wróciłem do filmu co nie oznacza, że czasami nie brakuje mi cyfry ( zdjęcia na Allegro, imprezy rodzinne itp. ) stąd jak wcześniej napisałem pojawiła się chęć zakupu Sigmy DP1 jako uzupełnienia zestawu.
    Pozdrawiam Tomasz

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    To, że czekał 2 lata też może już być sztuką samą w sobie.
    Takie myślenie powoduje, że czekanie na autobus też jest sztuką... Samą w sobie...

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NBA Zobacz posta
    Takie myślenie powoduje, że czekanie na autobus też jest sztuką... Samą w sobie...
    Mówienie że kobieta pięknieje z czasem jest tylko grzecznościowym kadzeniem aby kobiety się czuły lepiej.
    Gadanie że wino jest lepsze z czasem jest tylko częściowo prawdą.
    Nic nie jest lepsze z czasem. Czas zabija wszystko. Czas jest nieubłaganym zabójcą.
    Z jednym wyjątkiem. Jednym jedynym. Fotografią.
    Fotografia to jest to bodajże jedyny obiekt w całym kosmosie który z czasem nabiera wartości.

Domyślnie

Jednak w komercji gdzie technika jest naczelnym wymaganiem to nie wyobrażam sobie aby analog jeszcze był traktowany poważnie.
    W komercji nie - chyba, że dla uzyskania satysfakcji jakiegoś foto-sado-maso-analogo-fanatyka...
    Za to przy wszelkich artystycznych poszukiwaniach (choćby wspomniana wyżej Holga ) - analog sprawdzi się jak najbardziej - choć oczywiście pod warunkiem, że docelowo poszukujemy właśnie takiego analogowego charakteru zdjęcia ...

Głupotą - powtarzam - jest porównywanie jednej techniki do drugiej. Nijak się mają pod względem charakteru i użytkowości do siebie nawzajem. Z tej samej przyczyny, głupotą jest również negowanie sensu istnienia/używania którejś z nich (jak uczynił Iczek). Po kolegach wyżej: każdemu według potrzeb!
    Nikon + duperele aaa... - no i Holga...
    Blog AgaPe

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Fotografia to jest to bodajże jedyny obiekt w całym kosmosie który z czasem nabiera wartości.
    Pozwolę się zgodzić...

P.S.

W tamtych postach chodziło mi o lans... ale nie zostałem dobrze zrozumiany...

Domyślnie

"Analogowy lans" - taaak - istnieje takie zjawisko (jestem super, jestem lepszy - bo pstrykam analogiem...)

Wszystko jest dla ludzi - ino nie popadajmy w przesadę.
    Ostatnio edytowane przez agape ; 17-11-2009 o 01:21
    Nikon + duperele aaa... - no i Holga...
    Blog AgaPe

bth
    Gość

Domyślnie

Czytałem jakiś czas temu wpis Iczka i przyznam, że nie do końca rozumiem ten lament. Najpierw larum, że analogowa fotografia umiera, ludzie zamiast siedzieć nad kuwetami i szanować klatki zachłysnęli się "cyfrą" i przestali myśleć. Teraz, gdy ludzie wzięli sobie do serca wcześniejsze nawoływania i ... wracają do kliszy - też źle

Domyślnie

Zaraz, moment. To sa juz aparaty cyfrowe?
    Koledzy cos szeptali w 1998 ale myslalem, ze to zarty.

Domyślnie

Można się pobawić analogiem dla samej radochy, ale na dłuższą metę nie wyobrażam sobie focenia bez cyfry.
    Podstawowe zalety, których żebyś się skichał w analogu nie nadrobisz:

- Natychmiastowy wgląd do histogramu. Podstawa w trudnych warunkach.
    Zbędne absolutnie. Najbardziej nietrafiony argument ze wszystkich przytoczonych. Światłomierze są urządzeniami bardzo precyzyjnymi. Umiejąc posługiwac sie światłomierzem histogram nie jest potrzebny nawet w cyfrze.
    Posiadanie możliwości oglądania histogramu rozleniwia i ja tez wolę zerknąć na histogram niż przełączyć na spota i cos tam sobie w kadrze dodatkowo pomierzyć.
    Cyfra rozleniwia i to widac na każdym kroku. Także w kolejnych argumentach:
    - Natychmiastowy wgląd w kompozycję. Ostatnio eksperymentowałem światłem studyjnym. Ustawienia lamp, ich siła oraz rozkład. W cyfrze natychmiast się patrzę i widzę - tutaj światło poszło za bardzo do przodu, tutaj jest za mocne, tutaj trzeba dać gęściejszą kratkę, tutaj czarny ekran. Widać od razu. Nie ma siły aby to zmodelować analogiem. Zwłaszcza przy eksperymentowaniu dużym zestawem lamp.
    Bo światło się mierzy, obserwuje sie to co pokazują piloty lamp itd. Efekt końcowy można było podpatrzeć polaroidem, a teraz mozna podpatrzeć efekt końcowy cyfrą. Tak robię gdy mam do naświetlenia slajd 6x7.

- Ilość zdjęć aby osiągnąć wymagany efekt. Robię 50 zdjęć z jednego ujęcia i wybieram najbardziej udane. Nie wierzę w gadanie o starannym planowaniu tego jednego. Dla mnie to nonsens. To ja wolę starannie planować pięćdziesiąt zdjęć niż starannie planować jedno. Prawo wielkich liczb jest nieubłagane i nie podlega dyskusji.
    dla mnie nonsens to co tu napisałeś: "wolę starannie planować pięćdziesiąt zdjęć" bo to nierealne.
    Wszystko zależy jakie się ma nawyki.
    Radzę kupic średni format i przez kilka miesięcy robić zdjęcia tylko nim. Od razu będziesz miał zupełnie inne zdanie na temat planowania kadru, ilości zdjęc itd.
    Co innego sport, piłka nożna, a co innego krajobraz. Tak samo podchodzisz do fotografowania tych dwóch tematów? Cyfra jest super do reporterki. Ale w fotografii krajobrazu wsio ryba, czy się zabieramy do tego analogiem czy cyfrą.
    Jak wyżej już napisałem cyfra rozleniwia, a skoro można robić dużo i cośtam zawsze sobie wybrać, to w efekcie nie uczymy sie robić jednego dobrego zdjęcia. Cyfra uwolniła ludzi od myślenia i to nie jest dobre. Ale to taki znak czasu, ostatnio wszystko wydaje mi sie jakos takie płytsze, bardziej powierzchowne.

Tu się mylisz, studia robiące właśnie najpoważniejsze rzeczy po częsci pracują równolegle na analogu i cyfrze. Ten analog jest oczywiście sporych rozmiarów, MF lub LF.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 17-11-2009 o 11:55
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów