Szukaj
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Czas na małe podsumowanie
Kupiłem jakiś czas temu d200 i jestem bardzo zadowolony. Fakt, trochę szumi. Nawet od ISO 400 moim zdaniem. To główna wada. Tyle, że ja ślubów nie robię i nie fotografuję koncertów w katakumbach. Zwykle plener. Widoczki albo zdjęcia do albumu. Tylko w ramach hobby i dla przyjemności.
Dla mnie d200 ma 2 najważniejsze zalety w stosunku do 90:
1. Uszczelnienia (dla mnie jest to komfort, gdy zaczyna kropić deszcz i nie trzeba od razu chować aparatu, albo zdjęcia na plaży, gdzie pełno piasku...)
2. Pomiar światła z manualami (grzech się nie pobawić starą, ale i nową (Samyang) świetną optyką.
Miałem przez 2,5 roku D80, tydzień temu jego miejsce zajął D200, mimo krótkiego czasu używania mogę stwierdzić że to kawał sprzętu, świetna ergonomia, jak na razie z zamiany jestem bardzo zadowolonyPrzez myśl przeszedł mi D90, ale m.in zdecydowały: ergonomia, pancerne wykonanie, lepszy pomiar światła, jednak pewniejszy af, migawka 1/8000 i iso100
pzdr
d200 do iso 400 moim zdaniem daje lepszy obrazek ale to juz zaleta matrycy ccda od iso 400 to polecam canony.
rafael "d200 do iso 400 moim zdaniem daje lepszy obrazek ale to juz zaleta matrycy ccda od iso 400 to polecam canony."
robiłem dziś porównanie d80 (ccd 10 mln) i d90 (cmos 12 mln)
ale od razu mówię tak na szybko, bo klient miał mało czasu i przyszedł z d80 i chciał porównanie.....te same szkła, bez redukcji szumów, itp, choć coś w przetwarzaniu obrazów miał coś grzebnięte, bo za kolorowe wyszłohehe
ale do rzeczy , moje zaobserwowane wyniki to :
iso 250 w d80 to mniej więcej 600-640 w d90.........no tak mi wyszło......
jak się to ma do d200, to ciężko stwierdzić, bo dxxx mają jednak lepsze rezultaty, ale mniej więcej tak się ma ccd do cmosa....
poprawcie mnie jak bluźnie: D
Hmm, widziałem też te wspaniałości z D90/D300 i jak na moje oko to szału ni ma, wyraźny skok jakości to dopiero D700.
pzdr
Ja obecnie mam D80 i niestety choć to dobry aparat, muszę go jednak zamienić, ze względu na wysokie szumy. W zasadzie bezstresowo fotografować mogę do ISO 400, Każda wartość powyżej daje się już we znaki. W związku z powyższym na myśl mi nawet nie przyszło, aby zamieniać stare D80 na stare i do tego przez kogoś używane D200! Co bym w ten sposób osiągnął? Trochę lepszy AF i to, że "lepiej się go trzyma"? Prawda jest taka, że D90 pod względem obrazu powala starszych braci na kolana! Przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie oglądając fotki z D90/D300 przy ISO większym niż 400.
D90 + 18-70 DX + 300/4 + TC 1,7 + Manfrotto 055PROB+Manfrotto 501 HDV Pro
www.tomaszwyszynski.republika.pl
http://www.optyczne.pl/14.6-Test_apa...s_tonalny.html
http://www.optyczne.pl/84.7-Test_apa...azu_w_RAW.html
Jak tyś to zobaczył, chyba na wykresach, bo poziom szumów do 1% jest ciężko zauważyć na fotce. Chyba, że lubisz klawisz "+" na klawiaturze
Pozdr.
p.s. powoli dochodzę do wniosku czytając te posty, że fotografia cyfrowa to nic innego tylko szumy.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Dokładnie, powalają też konkretne fakty, niestety rawy z D80/D90 są kompresowane (dla przykładu, raw z D200 ma około 15mb, a D80 poniżej 10mb) co niestety ma spore znaczenie przy dalszej obróbce.
Antonioo zrób sobie jeszcze porównanie na odbitkach
pzdr
Skontaktuj się z nami