Close

Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 154

Wątek: d200 czy d90?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokrates Zobacz posta
    Bierz D90. Ergonomia gorsza, AF również - za to obrazek bez porównania lepszy.
    Tylko w wyższym iso, na niskim iso D200 ma lepszy obraz. Szczególnie kolory (zielenie i kolory skóry) są wierniejsze. Jeśli nie kręci cię kręcenie filmów oraz nie potrzebujesz wyższego iso to D200, jeśli zależy ci na iso (bo statyw nie załatwia sprawy) to D300. D90 ma kiepski AF, jest po prostu nie dokładny.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

To S5 odpada. Niestety, ale i tak go bardzo polecam, bo jest po prostu względem rozpiętości tonalnej świetny. Co do tego dylematu, to teraz po głębszym zastanowieniu się lub wstawieniu jak kto woli wolałbym dozbierać i kupić D300, na alledrogo jest z przebiegiem 6500 klatek. Sprawdzić go i brać tylko.
    Jedni powiedzą D90, nie mając innego w ręce. Drudzy D200. Powiem wprost; nie pakuj się w starszy już model D200, chociaż kolory ma znakomite, nie przeczę. D90, ma wiele byków i w końcu, to nie ta sama ergonomia co D200 i znając życie weźmiesz kiedyś od kogoś D200 i będziesz żałował. Dozbieraj. Nie brakuje Ci wiele do D300. 51 pól AF robi to coś w stosunku do D90. Naprawdę poczekaj jeszcze i kupisz D300. Sam próbuję przesiąść się z D80. Dziewczyna namawia na D90. Na razie mam 2500zł. Dozbieram 5k zł i biorę D300. Może i Ty się zdecydujesz, na pewno żałować nie będziesz
    SIGMA + PENTAX

Domyślnie

Piszesz praktycznie o pracy na niskich ISO więc jednoznacznie - D200.
    Nie wybierałbym body ze względu na raz do roku robiony komuś za darmo ślub. Aparat kupujesz dla siebie.
    Z samyangiem będzie pomiar światła (ale to drobiazg).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ja tak tylko nieistotnie dodam od siebie takie małe wtrącenie - śmieszy mnie trochę pisanie "nie pakuj się w starszy model"... to tak jak by napisać że D2h jest kijowy a nie wiem czy za małe stosunkowo pieniądze jest lepszy aparat do sportu... to samo D2X też już "stara" puszka, zdjęć nie robi nawet ciekawi mnie że jakoś cyfra po 2-4 latach już nic nie potrafi, nie działa i się do niczego nie nadaje a nad analogami typu F5 czy Leica ludzie się rozpływają jakie to dobre aparaty mam i D80 i D200 a D300 znam więcej niż bardzo dobrze z bliskiego kontaktu i powiem jedno - pewna półka jeśli jest dobra to taka będzie nawet po wycofaniu tego modelu... D80 powinno być teoretycznie lepsze od D200 bo trochę nowsze a jest zupełnie odwrotnie - D200 kładzie D80 praktycznie pod każdym względem pomijam nawet już budowę, ergonomię i pomiar światła z manualami bo to oczywiste plusy ale nawet AF w trybie ciągłym jest pewniejszy mimo tego samego układu AF, to samo wg mnie WB - nawet na auto potrafi sobie poradzić bardzo często na tyle dobrze że nie trzeba go korygować ogólnie nie wiem czy D80 jest pod jakimkolwiek względem lepsze niż D200 bo chyba nie potrafię znaleźć atutu jego "lepszości" mimo tego że nowszy - i to samo jest z D90 tym bardziej że mają to być fotki na niskim ISO - takie MOJE ZDANIE i kady może uważać inaczej
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Ok, kupię d200 w dobrym stanie

Domyślnie

Ja bym bral D90, nowsza kontrukcja, uzyteczniejsze ISO

Domyślnie

Mam oba, D200 kładzie D90 na łopatki jeśli chodzi o oddanie kolorów, WB w D90 często się myli, zaś kolorystyka twarzy w D90/D300 mi nie odpowiada. Wygodnie pracuje się z D200, D90 jesli chodzi o ergonomię pracy bije jednak D200 na głowę ekranikiem, w końcu widać czy zdjęcie jest ostre lub poruszone wygodniej tez powiększa się fragment zdjęcia.
    D200 jest też bardziej prądożerny, w tych samych warunkach ten sam akku starcza na ok 300 zdjęć D200 i 1200 D90, pewnie obsługa CCD i kart CF jest bardziej prądożerna niż CMOS i SD
    D200 cały czas trzyma cenę, jeśli kupisz aparat z małym przebiegiem posłuży długo, D90 tylko jeśli potrzebujesz ISO powyżej 1000
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie

poczytałem sobie cały wątek... miałem D70s i D80, teraz mam D200... myślę że dobrze wybrałeś swoją puszkę używam na co dzień do wszystkiego... robi śluby i zdjęcia z wycieczek... nie muszę jej chować na deszczu i podczas śnieżycy w górach podczas wakacji w Maroku zwiedzałem Volubilis to jest takie zrujnowane rzymskie miasto... w cieniu było 49 stopni... podczas postoju nieopatrznie zostawiłem aparat na chwilkę na słońcu... nie dał się dotknąć ręką, musiałem go przesz koszulkę złapać... ale włączył się o robił zdjęcia normalnie... jeszcze nigdy mnie nie zawiódł... co do jakości obrazka to rzecz względna... ja jestem zadowolony a co do ergonomii to podczas reportażu nie trzeba do menu wchodzić to wielkie ułatwienie kiedy nie trzeba zerkać na body aby coś przestawić
    Ostatnio edytowane przez privmw ; 29-09-2009 o 12:41
    D200/MB-D200 + S28/1,8 + S30/1,4 + N50/1,8 + T12-24/4 + S18-50/2,8 HSM + T28-70/2,6-2,8 + N24-120VR + N70-300VR + SB-800

Domyślnie

Czyli mozna powiedzieć, że S5 pro też odpada bo jest starą konstrukcją.
    Co to ma do rzeczy.?? Pewnie jak sobie kupimy jakies kitowe szkiełko to może ma.
    D 90 daje lepszy obrazek?Jasne?Jak chciałem sobie kupić lustro to zachciało mi się D80,bo nowe BODYa D200 już stara.Na moje szczescie na sklepie nie mieli 80 i dlatego jej nie kupiłem.Mam teraz S5 i komplet kitowych szkiełek.
    Pozdrawiam Marcin Bąk
    FUDŻI

Domyślnie

Ja stałem przed takim wyborem na wakacjach i wybrałem D200, ale miałem dość specyficzne powody takiego stanu rzeczy.
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów