Close

Strona 23 z 92 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 919

Wątek: Co wybrac?

Domyślnie

Najlepiej znajdz kogos interesujacego sie fotografia i wybierz sie z nim na zdjecia. Serio, sam tak zrobilem jakies 10lat temu i naocznie, recznie czy jak mowia niektorzy organoleptycznie zobaczylem co to jest przyjemnosc w fotografowaniu dobrym aparatem. Nie da Ci tego zaden test itp. Pzdr. Zycze udanego wyboru.

Domyślnie

D80 to dobry aparat, fotografowalem nim przez rok, ale wysokie iso to koszmar. To jest sprzet dla osob, ktore rzadko wychodza poza iso400, a iso800 traktuja jako ostatecznosc. O tym trzeba pamietac wybierajac jakiekolwiek CCD. W epoce czulosci 25600 moze to stanowic pewien dyskomfort i ograniczenie uzywalnosci puszki, ale nie kazdemu potrzebne jest wysokie iso.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

D5000 to też dobra propozycja. Nie demonizowałbym braku silnika.

Domyślnie

Z praktyki forum wynika, ze wiekszosc poczatkujacych kupuje swoja pierwsza stalke juz po kilku miesiacach fotografowania - i jest to zazwyczaj 50/1.8, ktory obecnie jest trzy razy tanszy niz 50G i dwa razy tanszy niz 35G. Druga sprawa to to, ze wiele osob wybiera za jakis czas tele 80-200 zamiast ponad dwukrotnie drozszego 70-200VR. Trzecia sprawa to to, ze z czasem wiekszosc fotoamatorow chce zaczac robic portrety, a zadna z portretowek Nikona nie ma silnika AF-S (wiem wiem, na pewno bedzie, tylko pytanie kiedy i za ile). Czyli jednak ten silnik w body to nie taka bagatela i jego brak moze miec zgubny wplyw na portfel oraz stanowic powazne ograniczenie w pozniejszym wyborze szklarni.

PS. Wlasnie sprawdzilem ceny na ceneo i D5000 jest zaledwie o 800zl tanszy niz D90 (mowa o cenach samego body). Czy zatem warto wogole rozwazac D5000 jako podstawowy korpus?
    Ostatnio edytowane przez streetfighter69 ; 30-09-2009 o 10:53
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

streetfighter69 - A jaki to dla Ciebie jest obiektyw portretowy do DX? Musi być na odpowiednikiem na FF zawsze równiutko 100mm?
    A np Af-S 1,4 50mm (po kropie 1,5=75mm) nie da rady?
    A jak nie to to może inne:
    Nikon AF-S 60 f/2.8 G ED Micro (po kropie 90mm)
    Nikon AF-S 105 f/2.8 G IF-ED VR Micro (po kropie 157mm)

Od kiedy jest stałka z silniczkiem tj Af-S 35mm 1,8G (wg skąpca dziś 789 zł) to proponowanie Af 50mm 1,8G (skąpiec za 495za) daje nie aż taką różnicę i będzie się ona jeszcze bardziej zacierać!

Jak dla mnie to i tak większość znajomych mających d90 NIE MA ŻADNEGO SZKŁA bez silniczka, większość pokupowała sobie kity, stałki 35 I mimo że mają silniczek w body to wolą mieć obiektywy z własnym napędem i takie planują zakupić.

Tak poza tym to sigmy i tamrona mają wersje z silniczkami i często róznica jest symboliczna lub żadna.

Najśmieszniejszy przykad to Sigma 70-700 APO gdzie z silniczkiem jest taniej

http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/284005 z silniczkiem 892zł
    http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/400500 bez za 964 zł
    Ostatnio edytowane przez smokwaw ; 30-09-2009 o 12:24
    Powyższa wypowiedź to moją opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

Domyślnie

Najśmieszniejszy przykad to Sigma 70-700 APO gdzie z silniczkiem jest taniej

70-700? WOW a ile warzy takie ustrojstwo?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez streetfighter69 Zobacz posta

PS. Wlasnie sprawdzilem ceny na ceneo i D5000 jest zaledwie o 800zl tanszy niz D90 (mowa o cenach samego body). Czy zatem warto wogole rozwazac D5000 jako podstawowy korpus?
    Tak dla kogoś kto kupuje aparat ma znaczenie 800 zł . Znam kilka przypadków nie wiem jakim cudem

Domyślnie

Ciesze się ze moje pytanie (laika) nie pozostało bez echa nigdy wcześnie nie miałem do czynienia z lustrzanka dlatego nie chciałbym wskoczyć na wysoka wodę, dziś bylem w sklepie foto joker i patrzyłem na aparaty, najbardziej chciałem się przyjrzeć Nikonowi D90 z tego co tu przeczytałem jest bardzo polecany na sam początek, mam znajomego który interesuje się fotografią, niestety on bardziej poleca mi canona (fanatyk) ja się uparłem na nikona i zdania nie zmienię,co do nikona D90 odradzał mi jak na początek (jego funkcjonalność i możliwości na początek mogą okazać się dla mnie za ciężkie do przeskoczenia)takie jest jego zdanie, widziałem go i miałem w reku jest duży( niestety nie mam dużych rąk i może dlatego taki mi się wydawał) w sklepie obok(tez z aparatami) zainteresował mnie model Nikon D60 + 18-200mm cena 2399 co o nim myślicie?? był tez nikon D5000 ale on odpada, nie podoba mi sie obracany ekran Lcd

Domyślnie

"Nikon D60 + 18-200mm cena 2399zł"

Ciekawe jakim cudem, gdyż sam obiektyw 18-200VR to wg cen skąpca z dziś 2299 zł

http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/83775

Chyba Ci się pomyliły obiektywy (pewnie 18-135 miałeś na myśli) albo piszesz o używkach z komisu.
    Powyższa wypowiedź to moją opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

Domyślnie

Nic mi się nie pomyliło a tu podaje link http://www.euro.com.pl/lustrzanki/ni...8-200-mm.bhtml

Strona 23 z 92 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów