Jedno z moich zdjec zrobionych wlasnie Heliosem 55/2:
Szukaj
Jedno z moich zdjec zrobionych wlasnie Heliosem 55/2:
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Witajcie,
Posiadam obecnie hybrydkę Fuji S9500, ale mam zamiar zmienić ja na "lustro" Nikona. Czy warto kupować w obecnych czasach D100? Czy może trochę dołożyć i kupić D70s? Czytałem wątki na temat tych dwóch modeli i szczerze mówiąc sam nie wiem.. zdania są podzielone. Planuje wydać około 1000-1200 max. na aparat (samo body też wchodzi w grę, obiektyw dokupiłbym w późniejszym czasie). Prosiłbym o poradę. Pozdrawiam.
stare modele...ale poczciwe, wydaje mi się że d70s na początek nie będzie złe, najlepiej z kitem 18-70..a poźniej to d80 ale to już nie na ten budżet trochę![]()
Ja na pewno nie bralbym D100, jesli juz to D70S, ale w tym budzecie nie wiem, czy nie wolalbym jednak wykastrowanego D40/D60 z cala swiadomoscia ich ograniczen, ale w obecnej chwili, gdy jest juz na rynku 35G i 50G nie byloby to az tak bolesne.
Dlaczego nie brałbyś D100? Dlatego, że to dość stary aparat (2002r.) i z jego kondycją może być kiepsko, czy jest jakiś inny powód? To prawda, że D100 jest wolniejszy od D70s?
Sorry, że tak wypytuje, ale z lustrzankami styczności praktycznie nie miałem - o jakich ograniczeniach wspomniałeś pisząc o D40/D60?
A z innej beczki - Canon 10D/20D/350D?
Moj znajomy mial D100, czasem sie nim bawilem i jest to siermiezny aparat z fatalnym wyswietlaczem, kiepska wspolpraca z CLS, mala rozdzielczosc matrycy. D70s jest nieco nowoczesniejszy, ale to tez nie ta epoka.
Ograniczenia D40/60 to przede wszystki brak srubokreta, czyli niedzialanie AF z obiektywami bez silnika.
10D to tez zabytek, w dodatku nie dziala ze szklami dla APS-C, obsluguje tylko obiektywy FF. W tej cenie znajdziesz 30D, nie ma wiec sensu myslec ani o starszych modelach xxD, ani o serii xxxD, bo tu juz po pierwsze jakosc wykonania body o wiele gorsza, duzo slabszy AF i znacznie mniej przyjazna ergonomia.
a co myślicie o D3000 i D5000 w szczególności ten drugi. cena znacznie mniejsza od D90 ale czemu? co w nim jest gorszego?
D700, N35/1.8, N50/1.8, S24-70/2.8, N85/1.8, T70-200/2.8, SB900
D5000 jest mniejszy, lżejszy i delikatniejszy od D90. Wygląda zabawkowo. Co do różnic to przede wszystkim nie ma śrubokręta. Poza tym oba są bardzo podobne.
a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l
Skontaktuj się z nami