Szukaj
Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5
bo caly dowcip polega na tym, ze fisz pelnoklatkowy i dx-owy to dwa rozne obiektywy tak naprawde wymagajace calkiem innego podejscia do fotek
fish na pelnej klatce przez nieco mniejsze znieksztalcenia lepiej nadaje sie do tematyki nazwijmy to ludzkiej, mozna czasem nawet zrobic kadry, ktore kompletnie nie przypominaja fotki z fisza, np. cos takiego
natomiast fiszka na DX (czyli 8-10.5 etc) w porownaniu do pelnoklatkowe brata znieksztalca duzo mocniej i tu robiac fotki trzeba brac na to poprawke
jednym slowem nie kazdy kadr ktory wypadnie dobrze na pelnoklatkowym fiszu bedzie rownie dobry na dx-owym
powiedzialbym nawet, ze dx-owy fish jest przez bardzo mocne znieksztalcenia trudniejszym szklem... wymaga wiekszego przylozenia sie do kadru etc. jesli chcemy
zrobic naprawde dobra fotke fiszajowa - szczegolnie gdy mamy na tapecie ludzi
Wie ktoś jak robi zdjęcia nikkor 16mm, jaka jest jego ostrość, czy równie dobrze wychodzą zdjęcia w pod słońce jak na sigmie??
ja szukam fisza na fx do fotek koncertowych z lampą i przyznam że po przeczytaniu tych paru opini jestem coraz bardziej zdecydowany na tego zenitara 16 mm. ale chciałbym się dowiedzieć czy może ktoś z was ma jakieś doświadczenie w podobynch warunkach z tym szkiełkiem? na koncertach zazwyczaj robie zdjęcia na dłuższym czasie naświetlania z przymkniętą dość mocno przysłoną i na otwarciu dopalam lampą, co daje ciekawe efekty ale jestem ciekaw jak spisywałby się ten fisz w takich warunkach. z góry dzięki za pomoc, może jakieś fotki.
a może ktoś z Was miałby możliwość (a widzę, że niektórzy nawet w tym wątku posiadają puszki zarówno dx i fx jednocześnie) zrobienia tej samej fotki (albo kilku różnych) fiszem 15-16mm na FX i 10-10,5mm na DX - oczywiście czysto teoretycznie oba zdjęcia powinny obejmować podobny kadr, moglibyśmy sobie te różnice w zniekształceniach porównać.
zastanawiam się pomiędzy ssangjongiem do d70s i zenitarem do f100, nie jest to łatwy wybór, zwłaszcza, że oba są w podobnej cenie (nowe)![]()
"Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."
halo
"Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."
nie zrobia bo nie maja dwoch fiszy
Moze to Ci cos pomoze, porownanie Z16 i N10,5
http://www.kenrockwell.com/zenit/zenitar-16mm.htm
ja mam 2 puszki, może ktoś ma jednego fisza a ktoś inny drugiego. w sumie to tak na serio się już tym interesuję, choć szczerze to i tak wolę na analogu się tym bawić, więc wolę się utwierdzić że nie jest tak marnie, niż przekonać że jednak na DX jest o niebo lepiej.
dzięki za link
z tego porównania wynika, że 10,5 na DX to tylko nieco więcej obejmuje niż 16 na FX, co jest oczywiste, no i się palma pochyliła w inszą stronę(oprócz jakości obrazu, ale to pomijam)
Skontaktuj się z nami