Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Domyślnie Fisheye DX vs. FX

Fotografuję D300 i D700. Stanąłem przed wyborem obiektywu fisheye. I zastanawiam się którą ścieżką pójść. Do wyboru mam albo Samyanga 8mm, albo coś pełnoklatkowego: Sigmę 15mm lub Nikkora 16mm. I teraz pytanie do praktyków - rybki dają lepsze efekty na DX czy FX? Chodzi mi szczególnie o ostrość uzyskanego obrazu (być może na FX jest lepsza ze względu na mniejsze upakowanie pikseli), odblaski, winietę (tu boję się o FX).

Kolejna sprawa to czy inne odwzorowanie w Samyangu rzeczywiście jest znacznie przyjemniejsze przy fotografowaniu ludzi niż to np. z Nikkora 16?

Czy przysłona 2.8 połączona z 16mm rzeczywiście daje znacznie bardziej kreatywne możliwości w kwestii GO przy zbliżeniach w porównaniu do 8mm i 3.5? No i czy ta Sigma lub Nikkor są wystarczająco ostre na tym 2.8? Bo z tego co wiem Samyanga trzeba przymykać.
    Z drugiej strony czy używanie 16mm nie przynosi za sobą konsekwencji konieczności używania przysłon rzędu f/10-f/16 przy krajobrazie z pierwszym planem?
    D700 | D300 | D50 | S10-20 4-5.6 | N14-24 2.8 | S20 1.8 | N35 2.0 | N50 1.8 | N50 1.4G | S70 2.8 | SY 85 1.4 | N70-200 2.8 VRII | N18-200 3.5-5.6 VR | SB-900 | SB-600
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

rybka daje dobre efekty zarowno na dx jak i fx (akurat mam w tym samym czasie 16 f2.8 (ktory jest kupiony ale czeka na odbior) i swojego 10.5 na dx

najwazniejsza roznica miedzy szklami to w moim odczuciu taka, ze fisheye pelnoklatkowy mniej przerywowywuje i wygina -obszar w centrum kadru w ktorym
    znieksztalcenia sa najmniejsza jest na fisheye pelnoklatkowym wiekszy, z kolei na 10.5DX znieksztalcenia patrzac od srodka akdru zaczynaja sie wczesniej i
    sa wieksze

ostrosc obu szkiel imho porownywalna, problemow z glebia ostrosci nie ma

wazna rzecz - odleglosc minimalnego ostrzenia - tutaj wygrywa 10.5DX, ktory min. odleglosc ostrzenia ma na poziomie kilkunastu centymetrow - w efekcie
    przednia soczewka mozesz podejsc na 3-4 cm do fotografowanego obiektu, fisheye 16mm ma te odleglosc zdecydowanie wieksza, przez co mozliwosic duzych
    przerysowan sa troche ograniczone

sigma 15mm jest pod tym wzlgedem lepsza od nikona 16mm

przy czym - jesli masz dwa korpusy dx i fx - to generalnie najlepiej chyba kupic fisheye 10.5DX i uzywac go na DX oraz na FX w cropie - chodzi o wygode... pracujac dwoma
    korpusami masz komfort zapinania i pracowania z fiszem do obojetnie ktorego body

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    rybka daje dobre efekty zarowno na dx jak i fx (akurat mam w tym samym czasie 16 f2.8 (ktory jest kupiony ale czeka na odbior) i swojego 10.5 na dx

najwazniejsza roznica miedzy szklami to w moim odczuciu taka, ze fisheye pelnoklatkowy mniej przerywowywuje i wygina -obszar w centrum kadru w ktorym
    znieksztalcenia sa najmniejsza jest na fisheye pelnoklatkowym wiekszy
    Właśnie na tym mi zależy, żeby zniekształcenia w środku kadru były jak najmniejsze. Piszesz jednak o 10.5 mm. Jak pod tym względem wypada Samyang 8mm vs. Sigma 15mm ?

przy czym - jesli masz dwa korpusy dx i fx - to generalnie najlepiej chyba kupic fisheye 10.5DX i uzywac go na DX oraz na FX w cropie - chodzi o wygode... pracujac dwoma
    korpusami masz komfort zapinania i pracowania z fiszem do obojetnie ktorego body
    Tak też właśnie myślę, wtedy szkło będzie bardziej uniwersalne. Na ślubach na DX jako pomocnicze, a w górach kiedy mam tylko D700 cropy z FX. Tyle że obawiam się, że kiedy już w tych górach jestem, to wolałbym pełne 12 mpix i maksymalną jakość
    Dlaczego tak polecasz 10.5? Warto zapłacić za niego ponad 3x tyle co za Samyanga?
    D700 | D300 | D50 | S10-20 4-5.6 | N14-24 2.8 | S20 1.8 | N35 2.0 | N50 1.8 | N50 1.4G | S70 2.8 | SY 85 1.4 | N70-200 2.8 VRII | N18-200 3.5-5.6 VR | SB-900 | SB-600

Domyślnie

Ja tam nie poleciłbym Nikkora 10,5 do DX.
    Mocno aberruje i jest ten typ aberracji który jest trudny do usunięcia, zobacz sobie fotkę i test na photozone.de:

http://www.photozone.de/nikon--nikko...w--test-report
    Test testem ale miałem to szkiełko i potwierdzam tę wadę.
    Samyanga nie znam. Miałem też Sigmę 10mm fisheye do DX i to jest bardzo dobre szkiełko ale drogie. Jeśli masz kasę to szczerze polecam.

Radziłbym jednak (aż dziw, że jeszcze nikt nie napisał o tym szkiełku) rozejrzec sie za Zenitarem 16mm f/2.8 do FX.
    Ken się nim zachwycał: http://www.kenrockwell.com/zenit/zenitar-16mm.htm i nawet porównywał tam do Nikona 10.5mm.
    Wtedy testował tego Zenitara (wersja M42 z "M" w nazwie) na Canonie bo Nikon nie miał puszki FF ale sam używam z D700 i bardzo sobie chwalę.
    Warto tylko upolować od razu z mocowaniem Nikona ( "N" w nazwie obiektywu) bo są też na M42 i takie ze zmienianym bagnetem.
    To naprawdę świetne szkielko pod FF
    Ostatnio edytowane przez woytec60 ; 15-09-2009 o 17:18
    pozdrawiam, Wojtek

Domyślnie

Dzięki za ostrzeżenie przed 10.5. Na pewno go nie kupię ze względu na te abberacje.

Cytat Zamieszczone przez woytec60 Zobacz posta
    Jak już kupić, to kupić dobrze. Ponieważ często fotografuję w ciemnych miejscach nieużywalne 2.8 trochę przekreśla to szkiełko...
    Tak samo jak Samyanga 3.5 trochę przekreśla to zachowanie na pełnej dziurze, choć i tak powinno ono być lepsze niż Zenitara.

Z tego co piszecie mam rozumieć, że zostaje albo Sigma 10, albo Sigma 15, tak? I Sigma 15 da mniejsze zniekształcenia w centrum kadru? Jak z odblaskami pod słońce? Powiedzmy że cena nie gra roli

Domyślnie

Powiedzcie mi, co sądzicie o Sigmie 15? Czy którykolwiek inny fisheye czy to pod FX czy DX będzie pod jakimś względem od niej lepszy?

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Mialem Sigme 10 i Nikkora 10.5 wolalem Sigme, lepiej zachowywala sie sie pod slonce i byla minimalnie ostrzejsza. Pewnie podobnie bedzie z wersjami FX-owymi, ale pewnosci nie mam, niestety fisza do FX jeszcze sie nie dorobilem

Domyślnie

mam sigme 15 od poczatku wrzesnia i jestem bardzo zadowolony. pod sloneczko wychodzi bardzo ladnie.

ciezko mi porownac z jakims innym rybim okiem poniewaz jest to moj pierwszy tego typu obiektyw

Domyślnie

najwazniejsza roznica miedzy szklami to w moim odczuciu taka, ze fisheye pelnoklatkowy mniej przerywowywuje i wygina
    Mam podobne odczucia, a powiem, że fish'a stosowałem/stosuję dość sporadycznie, ale przede wszystkim dla zaakcentowania tych przerysowań.
    Gdyby nie inne, ważniejsze zalety pełnej klatki szczerze bym wrócił do DX'a.
    OMG, I have finally discovered what's wrong with my brain: On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left.

Domyślnie

No można jeszcze użyć Sigmy 8/3.5, wtedy będzie okrągłe wygięcie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów