Close

Strona 6 z 23 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 222

Wątek: D3s

Domyślnie

moze to miec zwiazek z patentem wspomnianym na nikon rumors... chodzi o jakis mechanizm blokujacy opadania lustra... typowy pin mial to do siebie (wg tego wniosku patentowego), ze sie wyrabial i po jakims czasie lustra nie bylo tak dokladnie ustawione jak w nowej puszce

patent ma/mial to zmienic

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    ja nie rozumiem - dlaczego eos-1 n rs sprzed 15 lat mogl miec nieruchome polprzezroczyste lustro a nowe produkcje nie stosuja tego naprawde fajnego rozwiazanie.
    po jakiego grzyba trzepac tym kilkanascie razy na sekunde i placic tysiace zlotych za jakies wyczesane mechanizmy, skoro mozna prosciej...
    Tam też nie było tak dużo prościej - kłapało lusterko od AF-a.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

tylko że ilość światła ktróra pada na lustro zostanie podzielona na wizjer i na matrycę - jeśli za mało poślemy na matrycę to jej czułość będzie musiała bardzo wzrosnąć żeby to nadrobić, jeśli na wizjer damy za mało, to niewiele będziemy widzieli.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Pawel. Rozwiazanie nie jest z pewnoscia doskonale... ma kilkanascie lat. Byc moze w XXIw. pewnie sprawy sa do rozwiazania... podniesienie czulosci matrycy o 1/3EV w takim trybie nie czyniloby nadzwyczajnego uszczerbku dla jakosci pliku przy mozliwosciach wspolczesnych matryc...
    poza tym nie widze specjalnie zastosowania dla uzycia 14 kls przy marnych warunckach oswietleniowych... owszem, mozna fotografowac ladowanie promu kosmicznego czy nocne GP F1... ale wtedy starczy i 10...

poza tym RS zdazyl w tym czasie przewinac 40mm filmu... przy niskiej temp to jest nielada wyczyn...

Domyślnie

hehe... ja sądzę, że generalnie 14fps jest "koniecznością" bardziej marketingową niż rzeczywistą. więc pewnie masz rację, można zrobić ją przy gorszej jakości i też się nic nie stanie
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    hehe... ja sądzę, że generalnie 14fps jest "koniecznością" bardziej marketingową niż rzeczywistą. więc pewnie masz rację, można zrobić ją przy gorszej jakości i też się nic nie stanie
    No to akurat żadna nowość, że chodzi głownie o marketing, wyścigi producentów na liczby
    Ja życzyłbym sobie by wreszcie producenci skupili się na rozpiętości tonalnej by "zbliżyć" ją do tego co widzi ludzkie oko, bo póki co to matryce są w tej kwestii ułomne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Ja życzyłbym sobie by wreszcie producenci skupili się na rozpiętości tonalnej by "zbliżyć" ją do tego co widzi ludzkie oko, bo póki co to matryce są w tej kwestii ułomne.

dobre... dobre...... nowa gre kupilem...

Domyślnie

... podniesienie czulosci matrycy o 1/3EV w takim trybie nie czyniloby nadzwyczajnego uszczerbku dla jakosci pliku przy mozliwosciach wspolczesnych matryc......
    Połowa światła to jest całe 1 EV róznicy - to całkiem sporo. W tamtym canonie było chyba 60% na film a 40% na matówkę.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

63/37 zdaje sie w ostatniej wersji...

Domyślnie

dobre... dobre...... nowa gre kupilem...
    .. że niby co?

Strona 6 z 23 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów