masz na mysli plamki oleju... wg tego co pisza madre glowy trzeba czyscic na morko do skutku... az przestanie pluc... bo w ktoryms momencie przestaje...
sa to jakies resztki smaru uzywanego na etapie produkcji
Szukaj
masz na mysli plamki oleju... wg tego co pisza madre glowy trzeba czyscic na morko do skutku... az przestanie pluc... bo w ktoryms momencie przestaje...
sa to jakies resztki smaru uzywanego na etapie produkcji
Ostatnio edytowane przez kichu ; 25-09-2009 o 00:04
My tu gadu gadu a na NR nas śledzą i ploty potem powstają:
http://nikonrumors.com/2009/09/23/so...om-poland.aspx
Nikon Z6 III, Nikkor Z 14-24/2.8 S, Nikkor Z 105/2.8 mc S, Viltrox 35/1.2 LAB, Leofoto Ranger LS-254C + LH-30
moja lista życzeń dla nowej generacji sprzętu:
- żeby Capture NX działał tak samo sprawnie jak lightroom a jeżeli nie to:
- żeby chociaż pomogli adobe wprowadzić odczytywanie plików nef, tak żeby wyglądały na dzień dobry tak jak w puszce, z odczytaniem wszelkich ustawień.
nauczyłem się żyć z profilami camera d2x, neutral itp. ale czasami podoba mi się zaimplementowany jpg.
Byłby to dla mnie powód dokupienia D3s, D4 itd...Inaczej kupię D3, bo mi w zupełności wystarcza.
pozdrawiam
Philipp Gmür Fotograf Poznań
jakis czas temu pojawila sie informacja, ze nikon z adobe podpisal jakies porozumienie w zakresie modyfikacji LR pod katem wspolpracy z NEF nikona.
wydaje sie to mocno prawdopodobne, poniewaz sporo osob zwiazanych z adobe i badz co badz popularnych, fotografuje puszkami nikona...
dziwi mnie tylko, ze do tej pory to nie dziala jak powinno...
a jak jest z puszkami C? przy otwieraniu rawa widac go tak samo jak w sofcie C czy tez sie zmienia?
侍
To nie są resztki smaru z produkcji, a nasmarowane są mechanizmy lustra i migawki. Po prostu smar jest zbyt rzadki i wypryskuje. To samo jest w Canonie 1 Ds Mk III, ale serwis Canona daje darmowe czyszczenie w pierwszym roku użytkowania.
Przy 14 zdj/sec chyba będą kłopoty z ruchem lustra. Więc albo nieruchome lustro albo stukanie przy podniesionym lustrze z podgladem na LCD.
ja nie rozumiem - dlaczego eos-1 n rs sprzed 15 lat mogl miec nieruchome polprzezroczyste lustro a nowe produkcje nie stosuja tego naprawde fajnego rozwiazanie.
po jakiego grzyba trzepac tym kilkanascie razy na sekunde i placic tysiace zlotych za jakies wyczesane mechanizmy, skoro mozna prosciej...
侍
przyznam że nie wyobrażam sobie żeby jakiekolwiek półprzezroczyste lustro nie miało wpływu na obraz padający na matrycę oraz na jakość obrazu w wizjerze - i Tu i Tu musi być ciemniej niż z "latającym" lustrem
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
zalozmy ze tak jest... to czy ktos uzywa 14 klatek permanentnie? skoro doszlismy do mozliwosci klapania lustrem 10razy na sekunde, to dodatkowe 4x mozna juz okupic jakas niewielka uciazliwoscia... skoro dla negatywu nie stanowilo to problemu, to dla dobrej matrycy tez nie powinno...
侍
Skontaktuj się z nami