Close

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 137

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    (...) Nogi ugięły mi się jak z galarety. Wyobraźcie sobie pół dnia ślubu do wyrzucenia! Cała karta! Całe 8GB. (...)
    Nie będę się tutaj wymądrzał, powiem jak ja robię, kilka kart 8gb też sandisk III, każdy etap ślubu w miarę możliwości
    zrzucam na laptopa - uwaga, nie formatuję karty tylko wkładam nową (3/4 ślubu to *.jpg ważne/newralgiczne/niepewne momenty to *.tiff)
    -strzał w kolano to robienie całego ślubu(większości) na jedną kartę

(...) okazuje się że zapomniałem przełączyć 1600 ISO z limuzyny na 200 ISO w parku. (...)
    Widocznie pora zacząć fotografować na M
    Fx

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GrzesiekH Zobacz posta
    Widocznie pora zacząć fotografować na M
    Nie dociera do mnie jak fotografowanie na M ma rozwiązać sytuację. Nie widzę związku.

Domyślnie

Poniewaz juz i tak jest OT zapytam przy tzw ISO okazji.

Czy da ustawic jakims patentem auto iso na powiedzmy max 2500 ?

"Amatorzy zbudowali Arke, Profesjonalisci Titanica..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikomisiaki Zobacz posta
    Trafiłem na ten wątek w odpowiednim momencie.
    D700+TC1.7+AF-S80-200. Tryb M, AF-C, 51/3D, wybierak AF na środku, zdjęcia seryjne, auto iso do 3200, wyłączone śledzenie za przeszkodą w ustawieniach AF.
    I totalna zawiecha, nie jedna a kilka. Trzeba wyłączać aparat aby ruszył. Przy zwisie nie działa AF, nie można zmienić przesłony, czasu - po prostu jak komp przed twardym resetem.
    Czy Ktoś to miał, czy zalecany serwis?? Było to na Air-Show w Radomiu - fakt, że akurat na zaciemnionym niebie gdzie przy czasie 1/1000 iso szybowało do ponad 2000 czasem. Potem była katastrofa SU27 i już nie robiłem zdjęć. Teraz wszystko niby działa OK ale to wcześniejsze totalne zawieszanie się mnie niepokoi. Czy to się Komuś przytrafiło?? Czy w tym zestawie jest jakiś powtarzający się problem?

Piotr
    Kiedyś trafiłem na wątek w dpreview.com gdzie psiano o tym, że w TC17 może zdarzyć się złe przewodzenie masy do obiektywu - bagnetem. Może w tym tkwi przyczyna? Z samym obiektywem jest 100% dobrze?

PS. odszukałem i wątek dotyczył jednak TC14, ale może problem jest podobny - przewodzenie prądu " electrical connection"?
    http://forums.dpreview.com/forums/re...9&changemode=1
    Ostatnio edytowane przez raider ; 16-09-2009 o 23:25

Domyślnie

Nie dociera do mnie jak fotografowanie na M ma rozwiązać sytuację. Nie widzę związku.
    Wychodząc z auta automat nie zmieniłby tobie czasu - mówiąc krótko, prześwietliłbyś pierwsze foty w plenerze i zobaczył, że trzeba zmienić ISO
    - a to raczej pierwsza rzecz którą się obniża jeśli zbyt mocno doświetlamy

PS. nie cierpię zmiany iso w nikonach przez te guziki ISO/WB etc. pentax miał to lepiej rozwiązane i używało się jednej ręki, druga nie była potrzebna
    Fx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GrzesiekH Zobacz posta
    .. używało się jednej ręki, druga nie była potrzebna
    nie cierpie własnie takiego rozwiązania ze względu na możliwość przypadkowego przestawienia parametrów. Dużą zaletą w body jest dla mnie blokowanie nastawów nawet czasu i przysłony (L) i to sobie dałem pod guzik funkcyjny w D700.

Rozwiązane które się wam podoba też jest do ustawienia w menu body wprost, a nie tak okrężnie jak proponuje siedemczwartych
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Dużą zaletą w body jest dla mnie blokowanie nastawów nawet czasu i przysłony (L) i to sobie dałem pod guzik funkcyjny w D700...
    Pod który dałeś Jacku ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARTINK Zobacz posta
    Poniewaz juz i tak jest OT zapytam przy tzw ISO okazji.

Czy da ustawic jakims patentem auto iso na powiedzmy max 2500 ?
    Oczywiście Ustawiasz maxymalne iso (az do 25600), najdluzszy mozliwy czas naswietlania i jedziesz
    Możesz też ustawic od jakiej wartosci ISO ma startowac aparat ustawiając tą wartość guzikiem funkcyjnym ISO
    Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Domyślnie

Tak, da się ustawić od jakiej wartości auto-iso ma startować, ale na jakiej ma się kończyć tylko w pewnych przedziałach - nie da się wybrać 2500 bo po 1600 następną wartością jest 3200. Chyba że jest na to jakiś trick, ale się nie zagłębiałem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siedemczwartych Zobacz posta
    bo auto iso jest co 1 EV

a jak wybierasz ręcznie to pewnie masz ustawione krok co 1/3 EV
    Tak, w sumie szkoda że w auto-iso nie ma wyboru co 1/3. Może zmienią to w jakimś firmware..

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów