Close

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 137

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    ps.
    Mercedesy też sie psują i to nowe psia ich mać
    W zasadzie, to tylko te nowe.
    Ja jeżdże starym i jakoś popsuć się nie chce.

A i tak starym Pentaxem MZ-M (kupionym wtedy intencjonalnie ze względu na brak autofocusa -- w tamtym czasie wydawał się być niepotrzebnym "bajerem") zrobiłem prawdopodobnie najlepsze zdjęcia, jakie w ogóle zrobiłem.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    A czy w takim przypadku nie pomaga zmiana punktu ostrzenia na jakiś bliższy lub dalszy i ponowne szybkie powrócenie do danej sceny?
    Spróbuje zrobić jak mówisz.
    Ostatnio wiekszych problemow nie mialam. Mam ustawione mniej pkt ostrości i staram sie pracować na środkowych i wszystko raczej grało, choć parę razy wystąpiły problemy.
    Rozmawialam z dosyć kompetentnym panem z serwisu Nikona i zdaje sie że sprawę znał.W trudnych warunkach zalecał używanie centralnego pkt. ostr. + wspomaganie z innych punktow, mówił też o pomiarze centranie ważonym - aby używać zamiast matrixowego. Kiedy powiedziałam że miałam wrażenie, że wyłączenie i włączenia aparatu podziałało, Pan też wspomniał o resecie aparatu w tych trudnych momentach dwoma przyciskami . Tak więc było to raczej snucie domysłów jak zaradzić problemowi a jak dla mnie to powinno wszystko działać i już bez żadnych magii.
    Po czytaniu waszych pstów spojrzałam na swoje lustro i jest dosyć zarąbane nie wiedzieć czemu. Spróbuje i je w jakiś sposób wyczyscić - może to coś pomoże :/.
    Pozdro
    Anka

Domyślnie

To smutne, że takie rzeczy zdarzają się w korpusie za ponad 8000zł. Rady pana z serwisu, które przytacza Ania są śmieszne - nie po to ludzie lepszy sprzęt kupują żeby potem nie korzystać z takich ficzerów, tylko się np ograniczać do centralnie ważonego.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    Niestety ale balans bieli jest też lepszy w Canonie 5DmkII. Posiadam D700 i nic już nie zrobię, jedynie muszę poświęcić dużo więcej pracy robiąc zdjęcia na D700 niż w Canonie. W przypadku AF-a używam tylko 9 pól bo przy większej ilości się muli. Dla porównania D3 niby ten sam aparat a śmiga, że aż miło.
    Weź posprawdzaj na pojedynczym punkcie kazdy z 51 punktów po kolei, prawdopodobnie jeden lub wiecej masz walniety. Najlepiej na białej scianie sprawdzac. Na walnietym punkcie aparat sie zatrzyma na któryms z krańców skali odległości. Ustawienie AF-C. Jesli ustawiajac na 9 punktów ominiesz uszkodzony - nie zawiesi sie. Jesli ktorys z grupy - 9-21-51 bedzie uszkodzony- bedzie sie wieszał. Na AF-s problem nie występuje.
    D300, N 300/4, S 50-500, N 60/2.8, N 18-105, TC N 1,4 E II, SB800

grumbek
    Gość

Domyślnie

Po pierwsze - witam wszystkich na forum. To mój pierwszy post tutaj.

Przymierzam się do zakupu D700 i trochę zaniepokoił mnie ten wątek. Czy można spytać tych, którzy miewają problemy z AFem na jakie miejsca na ludziach ostrzą (nie wiem jak inaczej zadać to pytanie)? Czy macie stałe punkty, na które celujecie czy może nie zastanawialiście się nad tym i fotografowaliście "jak leci"? Wiadomo, że zależy to w dużej mierze od kadru i sytuacji, ale to mnie zaciekawiło, bo w sumie w baaaardzo nielicznych wypowiedziach w tym wątku można było to wyczytać.

Domyślnie

Najprostrza odpowiedż to taka że celujemy na to co chcemy aby było ostre. Jednemu zależy na źrenicy, drugiemu na ustach a trzeciemu może zależeć na butach. Decyzja należy do ciebie. Tylko pamiętaj aby miejsce na ktore ustawiasz ostrość miało pewną różnicę w kontraście bo inaczej autofokus zgłupieje. Praktycznie nie da się ustawić ostrości np. na jednolitej ścianie.
    Pozdrawiam-Rajmund
    Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

grumbek
    Gość

Domyślnie

plusfoto, dzięki, ale nie do końca o to mi chodziło, bo to o czym piszesz wiem z doświadczenia. Chodziło mi raczej o to czy czasem te problemy z AF po części nie wynikają z prób ustawiania ostrości na "trudniejszych" miejscach (to tylko przypuszczenia a nie zarzuty do nikogo - bardziej próba wyjaśnienia z czego te problemy się biorą lub mogą brać)

Domyślnie

Z tego co tutaj ludzie piszą i z własnego doświadzcania wiem że większość problemów bierze się z brudów na lustrze i matrycy ale zdarza się też przesunięcie punktu ostrości do przodu lub do tyłu i tu jest potrzebna regulacja z reguły w jakimś dobrym serwisie.
    Pozdrawiam-Rajmund
    Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

W zasadzie to nie wiem jak to napisać, ale ja nie mam problemów z ostrzeniem na D700.
    Zawsze w punkt, zawsze ostro, czasami jak przeglądam foty to się zdarzają jakieś
    nieostre wybraki, ale jest to tak marginalna ilość, że nawet nie myślę czy jest problem z AF.
    Ba, nawet myślę, iż jest to tylko i wyłącznie moja wina.
    Bardzo często przekadrowuję, mam ustawiony priorytet ostrości i to wszystko.
    Nigdy tak nie było, że 100 fot wyszło idealnych.
    Pzdr, Andrzej

Fotografia to sztuka uchwycenia momentu .

Domyślnie

Też zauważyłem, że w pewnych warunkach zdarza się autofokusowi D700 mocno przestrzelić. Generalnie z tego co na razie odkryłem sprzyjają tu blado żółte, piaskowe kolory z jakąś drobniejszą fakturą. Mały test - w obu przypadkach przed zrobieniem zdjęcia pojawiła się kropka czyli potwierdzenie ostrości, w drugim przypadku pierścieniem ostrości trzeba było zbliżyć się do punktu ostrości, aparat dokończył robotę ustalając ostrość:
    W sumie trudniejsza sprawa gdy robi się zdjęcie w trybie S, bo w trybie C wystarczy trochę poruszać aparatem po łapanym obiekcie by ustalił ostrość, ewentualnie przeskoczyć na krawędź żeby czujnikowi zwiększyć kontrast. Generalnie można z tym żyć, pamiętając o tego typu ograniczeniach. Po prostu szukać kontrastu, zresztą to samo mówi instrukcja.
    Ostatnio edytowane przez raider ; 09-09-2009 o 12:34

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów