Close

Strona 16 z 34 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 337

Domyślnie

Nie rozumiem w tej calej dyskusji jednego: dlaczego sprzeczacie sie czy D300 szumniej mniej/bardziej niz D700? To nie wiemy, ze rozmiar komorki swiatloczulej w "siedemsetce" jest wiekszy, co przeklada sie na "lepsze zbieranie" switla (czyt. nizszy poziom szumow na zdjeciach)? To jest fakt, a nie dywagacja czy lepsze jest 35 czy 50mm. Mozemy sobie pogac o ergonomii, przyciskach, szybkostrzelnosci, ale raczej nie o poziomie szumow, bo tu sytuacja jest jasna.

Domyślnie

Było kiedyś tak że udowadniano tu że d300 to wcale nie szumi, a kto widzi ten szum to ...dużo tego było.
    pzdr
    D800

Domyślnie

D300 szumi mało, dla niektórych wystarczająco mało, by nie chcieć nic więcej.
    Co nie znaczy, że nie ma innych, jeszcze mniej szumiących body.

PS - ba, niektórym wystarcza bardzo szumiący D200 i co? Niektórzy nie muszą wychodzic ponad ISO 200.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Wszystko zgoda, tylko że nawet w d300 nawet na ISO 200 można spoko zobaczyć w cieniach szumek, a tutaj co niektórzy twierdzili że do 1600 ISO nic im nie szumi.
    Szukać postów? Stare dzieje...
    D800

Domyślnie

Jak będziesz chciał to i na negatywie 100 szerokim i wywołanym idealnie dojrzysz ziarno
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 08-09-2009 o 14:13 Powód: orto! ("dojżysz")
    Pozdrawiam-Rajmund
    Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

No dobra, klamka zapadła i d700 już nawet po pierwszym luźnym ślubniaku. ... Szumy ?? Jakie szumy ... No może po przesiadce z D50 i zaszumionego ISO1600 teraz mam takie wrażenia. Nie wiem jak to by było gdyby był d300 ale powiem wam jedno ... tutaj nie ma się co martwić o szum. Teraz ISO Auto ma max ISO 6400 i bez obawy o szumy ... Owszem widać, to jakby oczywiste ale napewno na odbitkę dla PM nie mam się co stresować nawet przy tej wartości.
    Myślę że dla osób nadal niezdecydowanych, już dziś mogę śmiało powiedzieć ... jeśli wasz budżet to wytrzyma, nie zastanawiajcie się śmiało bierzcie 700-tkę.... więcej konkretów jak poznam nieco lepiej puszkę
    D700 | D50 | T17-35/2.8-4 | N18-55 | N50/1.8G | N50/1.8D | N35/1.8G | T90/2.8 | Tair135/2.8 | N180 2.8 | N->M42 | SB-800x2
    Mój fotoblog

grumbek
    Gość

Domyślnie

Choć młodym stażem na forum i dopiero przymierzam się do zakupu Nikona pozwolę sobie podzielić się z Wami obserwacją odnośnie szumów (pewnie to nic odkrywczego dla większości, ale w tym wątku nikt o tym nie wspomniał) - szumy widać inaczej na różnych monitorach i stąd mogą się brać różnice, że jedni je widzą a drudzy mniej albo wcale. Wysiadł mi ostatnio mój poczciwy CRT 19'' iiyama i w tej chwili używam pożyczonego, starego LG 17". Na tym 17" widzę szumy tam, gdzie nie widziałem ich albo w mniejszym stopniu niż na wcześniejszym CRT. Zapewne zależy to od skalibrowania jednego i drugiego, ale to tym bardziej dowodzi, że niestety monitor ma ogromnie duży wpływ na testy i sample jakie oglądamy .. oprócz tej obserwacji szumy mnie ogólnie niezbyt interesują czy pisząc w skrócie - "nie jestem szumofobem". Ot taką ciekawostkę zaobserwowałem i się nią z Wami dziele.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plusfoto Zobacz posta
    I to załatwiło sprawę szumów w tym temacie
    Może jednak nie do końca. Jeśli chcemy mieć porównywalną GO z DX (a czasem chcemy) przy tym samym czasie naświetlania, to obiektyw w D700 musimy przymknąć o ok. 1,5 f, co wymusi podniesienie ISO i ewentualną różnicę zniweluje lub przynajmniej bardzo zmniejszy.

Domyślnie

D700, dobre warunki - pochmurny dzień, czasem deszcz, tyle że krótkie czasy, bo zdjęcia robione jednocześnie psom w ruchu i czasem zapomniałem przestawić ustawienia (stąd wysokie ISO):
    1. ISO 6400

2. ISO 6400

3. ISO 6400

4. ISO 6400

5. ISO 5600

Szum oczywiście lekki jest, ale bez przesady. Ważne, że ilość szczegółów, dynamika i kolory przy takim ustawieniu pozostały na wysokim poziomie. Oczywiście co innego będzie w słabym oświetleniu, ale powyższe przykłady pokazują chyba, że jest nieźle jak warunki są dostateczne. Jednocześnie pokazują, że szum zależy bardzo mocno od warunków i ci, dla których nie ma znaczenia, być może nie fotografują w warunkach krytycznych.
    Powyższe zdjęcia patrząc okiem analogowym ocenione zostałyby na jakie ISO? 400, może 800, raczej nie więcej. Chętnie zobaczę jak to wygląda w D300 - takie warunki panować będą teraz niemal każdego jesiennego dnia. Nic tylko wziąć go na spacer i popstrykać psiaki w parku przy ISO 6400 w zachmurzony dzień.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 08-09-2009 o 20:08

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Chętnie zobaczę jak to wygląda w D300 - takie warunki panować będą teraz niemal każdego jesiennego dnia. Nic tylko wziąć go na spacer i popstrykać psiaki w parku przy ISO 6400 w zachmurzony dzień.
    Nie pokażę bo szum wygryzie mi zdjęcie na moim d300 przy iso 6400
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Strona 16 z 34 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów