Close

Strona 18 z 26 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 337

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Polecam D700 z gripem MB-D10 i zasilaniem w nim w postaci EN-EL4a z "koszyczkiem" (niestety dokupowane osobno, można pokombinować z zamiennikami, bo oryginalny komplet akcesoriów ma chore ceny) w gripie, lub 8 akumulatorów AA (najlepiej Sanyo Eneloop). Dodatkowa moc zdaje się wpływac na AF (taniej sprawdzić z paluszkami czy to fakt, czy moje wrażenie). Niestety ogromny wpływ ma też sam obiektyw.
    Ale polecam D700 ze względu na zdjęcia jakie robisz - tutaj pełna klatka się zdecydowanie sprawdzi, a wysokie ISO bardzo szybko docenisz.
    Jeśli kasa nie będzie dużym problemem, nawet się nie zastanawiaj. Przyjdzie tylko wymienić obiektyw 17-55 na jeszcze lepszy 24-70. Reszta obiektywów będzie pasować super.

Gdyby kasa w ogóle nie grała roli rozważ D3.

PS. Ja przeszedłem z D80 właśnie, D300 nie było dla mnie wystarczającym powodem by zmienić korpus.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 13-09-2009 o 23:39

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

To ja nieco podobnie zapytam. Przeczytałem cały wątek - nie krzyczcie. Fotografia portretowa, ślubna itp. Budżet ok. 10-11 tys. zł.
    Tak się składa, że w tym budżecie mieści się:
    1) D300 + N17-55 f/2,8
    lub
    2) D700 + T28-75 f/2,8.

Na korzyść pierwszego zestawu wszystkie zalety Nikkora - w tym szerszy kąt (25,5 dla FX) niż w Tamronie (2. Na korzyść drugie zestawu przemawiają możliwości D700 w pracy z zastanym światłem.
    Mam już N85 f/1,8 więc do D700 byłby jak znalazł.

Jakie jest Wasze zdanie? Wiem, wiem decyzję muszę podjąć sam, ale może czyjaś opinia będzie pomocna. Może ktoś pracuje takim zestawem D700 + ten Tami? Da się? Warto?
    maszyna do świerkania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bohumil Zobacz posta
    To ja nieco podobnie zapytam. Przeczytałem cały wątek - nie krzyczcie. Fotografia portretowa, ślubna itp. Budżet ok. 10-11 tys. zł.
    1) D300 + N17-55 f/2,8
    lub
    2) D700 + T28-75 f/2,8.

Na korzyść pierwszego zestawu wszystkie zalety Nikkora - w tym szerszy kąt (25,5 dla FX) niż w Tamronie (2. Na korzyść drugie zestawu przemawiają możliwości D700 w pracy z zastanym światłem.

Jakie jest Wasze zdanie? Wiem, wiem decyzję muszę podjąć sam, ale może czyjaś opinia będzie pomocna. Może ktoś pracuje takim zestawem D700 + ten Tami? Da się? Warto?
    Mam ten drugi zestaw.
    Ślubów nie robię więc moja opinia nie jest zbyt miarodajna ale Tamron 28-75 daje radę. Chociaż przyznam, że AF mógłby być szybszy.
    Trzeba tylko trafić (wybrać) egzemplarz bez FF/BF.
    pozdrawiam, Wojtek

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bohumil Zobacz posta
    1) D300 + N17-55 f/2,8
    lub
    2) D700 + T28-75 f/2,8.

Do portretow i slubow, MZ zdecydowanie zestaw 2-gi.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Dzięki za wszystkie opinie - też skłaniam się w stronę drugiego zestawu, ale chciałem posłuchać mądrzejszych... Jeśli ktoś ma jeszcze doświadczenia z D700 i T28-75 to proszę bardzo. 35-70 to chyba jednak za wąsko. Jest teraz nowa Sigma 24-70 f/2,8 HSM, ale ona kosztuje ok 3600, więc raczej odpada. Chyba właśnie pójdę za ty rozwiązaniem - na razie kompromisowe (nie najgorsze szkło), a w przyszłości N24-70 2,8
    maszyna do świerkania

Domyślnie

Ja już gdzieś pisałem - wkurza mnie poprawianie ostrości w T28-75 w wersji z własnym silnikiem. W trybie AF-S myślisz sobie - już zrobię zdjęcia a tu nici z tego - spust dalej zablokowany, ostrość dopiero poprawiana. Dotyczy to szczególnie sytuacji używania bocznych punktów AF i pracy w słabym świetle.
    Ale i tak bym wybrał do ślubów D700, szkło możesz potem wymienić.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Na jednym ślubie pożyczyłem od Kolegi T28-75/2.8 do D700. Na przygotowaniach było OK, na ślubie OK, ale na weselu w ciemnościach i szczególnie w szybkim tańcu poległ, za wolny, poprawiał ostrość. D300 i N17-55/2.8 nie robi mi takich numerów.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/Puławy

Domyślnie

Powiem tak jeśli masz kasę to bierz D700 - dobry aparat i amatorsko z Tamronem daje radę, na wczasy, wycieczki itp takowego używam, do pracy jednak przy śledzeniu nie wyrabia się. Sam używam D700 ale nie powiem złego o D300 - ten sam obrazek, kolory itp natomiast jeśli nie jesteś zdecydowany na pełnej klatki to weź lepsze szkło. Acha używalne Iso - zapomnij o 6400, zapomnij o 4000 - to już jest masakra, max to 3200, w D300 tak jakoś do 1600 , w większości wypadków wystarcza. No i pokrycie wizjera w punktami AF jest zdecydowanie lepsze w d300 (z tym że punkty są jeszcze większe niż w d700) reasumując zdecydować o wyborze jest bardzo trudno, robić dobre zdjęcia da się oboma aparatami.

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DonAlberto Zobacz posta
    Acha używalne Iso - zapomnij o 6400, zapomnij o 4000 - to już jest masakra, max to 3200, w D300 tak jakoś do 1600 , w większości wypadków wystarcza.
    Ze co prosze? ISO 4000 w D700 to masakra? Chyba masz jakas podrobe D700

Domyślnie

zamienilam d80 na d700 i nie zaluje zadnej zlotowki na 7-setke wydanej!

ISO 6400 w d700 jak najbardziej uzywalne!
    Ostatnio edytowane przez altezza ; 27-09-2009 o 12:31
    Pozdrawiam A.

Strona 18 z 26 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów