Chodziło mi o to czy np przykładowo otwierasz sobie raw w acr jako aRGB 16bit/kanał i potem np ustawiasz sobie "Image-Mode-na 16bit" ? Czy też może jakoś inaczej to realizujesz - napisz najwyżej na PW
BTW jaki model kupiłeś?
Szukaj
Chodziło mi o to czy np przykładowo otwierasz sobie raw w acr jako aRGB 16bit/kanał i potem np ustawiasz sobie "Image-Mode-na 16bit" ? Czy też może jakoś inaczej to realizujesz - napisz najwyżej na PW
BTW jaki model kupiłeś?
Pytanie co prawda do Nemeth-a, ale pozwolę sobie dopisać swoje trzy grosze. Może również uda mi się zachęcić do kupna dobrego monitora.
ACR -> 16bit tiff -> obróbka -> konwersja do 8bit jpg. Po konwersji do tiff-a z RAW nic nie trzeba przekształcać. Każdy tiff jest 16-sto bitowy z klucza. Plik taki daje ogromne możliwości forsowania obrazu. Wyciąganie cieni, wyciskanie koloru i każda inna ostra obróbka prędzej nam się znudzi, niż zaczniemy dostrzegać ubytki obrazu. Można sobie pozwolić na dużo więcej niż w przypadku jpg.
Niedawno (podobnie jak Nemeth) kupiłem nowy monitor Eizo S2242W. Ostrość i kolory są niesamowite. Pomiędzy każdą budżetową matrycą TN jest po prostu przepaść. Najlepsze jest jednak co innego: linearność i równomierność podświetlania. Po ponownym zainstalowaniu PS zacząłem konfigurację, między innymi ustawianie progu świateł i cieni (pipeta/krzywe) Dan Margulis zaleca ustawienie cieni (licząc dla Lab) od 6 i świateł do 97 (w kanale jasności). Jak wielkie było moje zdumienie, kiedy odkryłem, że jestem w stanie odróżniać poszczególne odcienie na poziomie 1%!
Obecnie jestem absolutnie przekonany, że monitor jest warty każdej złotówki. Biorąc pod uwagę jakie daje możliwości nie można nawet powiedzieć, że jest drogi. Co ciekawsze, jest to "tylko" monitor biurowy![]()
Dzięki za wyczerpującą odpowiedźMonitor w planach mam już od dawna, choć co prawda obecny jest bardzo w porządku ale tylko niestety 19".
Skontaktuj się z nami