Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 43 z 43

Domyślnie

Chodziło mi o to czy np przykładowo otwierasz sobie raw w acr jako aRGB 16bit/kanał i potem np ustawiasz sobie "Image-Mode-na 16bit" ? Czy też może jakoś inaczej to realizujesz - napisz najwyżej na PW
    BTW jaki model kupiłeś?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Chodziło mi o to czy np przykładowo otwierasz sobie raw w acr jako aRGB 16bit/kanał i potem np ustawiasz sobie "Image-Mode-na 16bit" ? Czy też może jakoś inaczej to realizujesz - napisz najwyżej na PW
    BTW jaki model kupiłeś?
    Pytanie co prawda do Nemeth-a, ale pozwolę sobie dopisać swoje trzy grosze. Może również uda mi się zachęcić do kupna dobrego monitora.

ACR -> 16bit tiff -> obróbka -> konwersja do 8bit jpg. Po konwersji do tiff-a z RAW nic nie trzeba przekształcać. Każdy tiff jest 16-sto bitowy z klucza. Plik taki daje ogromne możliwości forsowania obrazu. Wyciąganie cieni, wyciskanie koloru i każda inna ostra obróbka prędzej nam się znudzi, niż zaczniemy dostrzegać ubytki obrazu. Można sobie pozwolić na dużo więcej niż w przypadku jpg.

Niedawno (podobnie jak Nemeth) kupiłem nowy monitor Eizo S2242W. Ostrość i kolory są niesamowite. Pomiędzy każdą budżetową matrycą TN jest po prostu przepaść. Najlepsze jest jednak co innego: linearność i równomierność podświetlania. Po ponownym zainstalowaniu PS zacząłem konfigurację, między innymi ustawianie progu świateł i cieni (pipeta/krzywe) Dan Margulis zaleca ustawienie cieni (licząc dla Lab) od 6 i świateł do 97 (w kanale jasności). Jak wielkie było moje zdumienie, kiedy odkryłem, że jestem w stanie odróżniać poszczególne odcienie na poziomie 1%!

Obecnie jestem absolutnie przekonany, że monitor jest warty każdej złotówki. Biorąc pod uwagę jakie daje możliwości nie można nawet powiedzieć, że jest drogi. Co ciekawsze, jest to "tylko" monitor biurowy

Domyślnie

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź Monitor w planach mam już od dawna, choć co prawda obecny jest bardzo w porządku ale tylko niestety 19".

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów