Close

Strona 3 z 23 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 226

Wątek: D90 vs. D5000

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bagienny Zobacz posta
    Cenowo jest ~podobnie~ (z grubsza). A D5000 jest jednak nowszym modelem, co może powodować wątpliwości
    Etam nowszy, D90 nie ma 10 lat, to też nowy aparat który nie tak dawno miał premierę ...
    www.michalbilko.pl - fotografia tatrzańska

Domyślnie

Stock, od czytania specyfikacji to już mnie głowa boli Nigdy nie miałem lustrzanki więc wielu pojęć nie łapię, a nic nie zastąpi rozmowy i wiedzy płynącej z praktyki. Spróbuję dookreślić parę rzeczy:
    - stock, piszesz o ergonomii i komforcie pracy - chodzi ci o brak wyświetlacza z regulacją przysłony (jakieś inne parametry?) - o którym pisze microbot?
    - "brak śrubokręta". Mucha, napisz co to dla ciebie oznacza. Czy to mocowanie jest pewniejsze, mocniejsze...?
    - "brak silnika" - ktoś napisał, że mając silnik i tak kupuje tylko obiektywy z silnikiem. Czy może 660r chodzi ci o dostęp do tańszych obiektywów?
    - Antonio dzięki za konkrety co to znaczy "zdjęcia robione w szkicu"? Piszesz też o wielkości - to chyba już tylko kwestia gustu i wygody ręki?

Domyślnie

Coroner, co do czasu to już chyba rozumiem - chodzi o szybki dostęp do przesłony na górnym lcd. Co masz na myśli pisząc o pieniążkach?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez motzel Zobacz posta
    Zgadzam się w 100%. Dla mnie D5000 zdecydowanie za mały. Nie wspominając już oczywiście o leżącej ergonomii związanej z brakiem drugiego kółka, górnego LCD, czy szybkim dostępem do innych funkcji (ot chociażby ISO, czy WB) bez odrywania oka od wizjera.

A ja tu pozwolę się nie zgodzić. Jak kupowałem D90 to sądziłem, że pewnie nigdy nie włączę trybu video. Ale pojawienie się na świecie mojego małego urwisa diametralnie zmieniły tą sytuację. Bardzo często nagrywam krótkie sekwencje filmowe do zachowania tych chwil, których fotografia nigdy nie odda.
    Rozumiem Ciebie i Twoje podejście. Ale tak na prawdę to kupując lustrzankę chciałbym mieć aparat dla samego aparatu, a nie all-in-one. Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi. Tymbardziej, że rozwiązanie LiveView w Nikonie mi nie odpowiada. Z tego względu, że lustro jest unoszone do góry i matryca jest narażona na zanieczyszczenia. Wiedząc, że D90 nie ma zbyt szczelnego body, to dla mnie jest poprostu niewypał. Jak wspomniałem, wolałbym żeby w miejsce LV i filmowania były jakieś lepsze funkcje wrzucone
    | D90 | N AF-S DX 18-105 mm / 3.5-5.6 VR ED | Velbon CX-440

Domyślnie

Pedro100 Brak śrubokręta jest tym samym co brak silnika AF a co a tym idzie bedziesz musiał kupowac droższe obiektywy z budowanym silnikiem lub też manualnie ustawiać ostość

A tu masz przyklad zdjecia w szkicu
    Ostatnio edytowane przez mucha-cmax ; 04-09-2009 o 09:09

Domyślnie

Witam!

Ja się wypowiem w obronie D5000. Jako posiadacz tego modelu jestem bardzo zadowolony z jakości zdjęć. Mimo braku górnego wyświetlacza aparat ma duży potencjał. Czy brak wybudowanej stabilizacji jest minusem? Może i tak bo obiektywy są znaczniej droższe ale stabilizacja w obiektywie jest lepsza. Lepiej działa i obraz w wizjerze się nie rozmazuje jak na matrycowym. Co do śrubokręta? Wiele czytałem na ten temat i zdarzają się z nim jakieś problemy. Źle ustawi ostrość itp. Gdyby D5000 miał górny wyświetlacz jeszcze jedno pokrętło i może był by ciup większy (kwestia gustu) ja wole jego wielkość niż D90 to D90 miała by problem z konkurowaniem. No i cena za D5000 z podstawowym obiektywem 18-55 zapłacimy 2600 natomiast D90 jest znacznie droższa. Jak każdy aparat ma swoich zwolenników i osoby które uważają że to shit. JA jestem zwolennikiem i bardzo jestem zadowolony.
    Luki S.

D5000 + NIKKOR 18-55 VR, SIGMA 18-200mm f/3.5-6.3 DC HSM OS

Domyślnie

Żaden Nikon nie ma stabilizacji w korpusie.

Co do śrubokręta? Wiele czytałem na ten temat i zdarzają się z nim jakieś problemy. Źle ustawi ostrość itp.
    D5000 NIE MA śrubokręta. Ty piszesz o AF

Domyślnie

Witam.
    Cena nowego body D90 to min. ok. 3000 zł, taki sam D5000 min. 2400 zł (za ceneo i skąpcem).
    Różnica .... D90 jest droższy od D5000 o 25% (600 zł).
    Moim zdaniem aparaty te są przeznaczone dla nieco innych użytkowników.
    Jak już inni napisali: jeśli potrzebujesz więcej funkcji "na korpusie", jeśli jest Ci potrzebny LCD na górze korpusu, jeśli
    lubisz większe body (ew. masz duża łapę ), jeśli uważasz, że "śrubokręt" wart jest dopłaty, jeśli nie potrzebny Ci "kręcony"
    nieco mniejszy i słabszej jakości (obraz) LCD i masz te 600 zł to kup D90.
    Ja kupiłem D5000 i mi wystarcza. Jestem zadowolony. 600 zł przeznaczyłem na nieco lepsze szkło.
    -----------
    pozdrawiam
    Gatar

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pedro100 Zobacz posta
    Coroner, co do czasu to już chyba rozumiem - chodzi o szybki dostęp do przesłony na górnym lcd. Co masz na myśli pisząc o pieniążkach?
    Co mam na myśi.. np nikonowskie 50tki.
    Do D90 kupisz sobie tanią jak barszcz 50/1.8 za 400 zł i masz fajne szkło super jakość obrazu pełną automatykę.
    Aby mieć full automat z D5000 musisz kupić 2-3 razy droższą wersję AF-S 50/1.4. Fakt, że za to dostajesz lepsze światło, ale wierz mi, że 50/1.8 jest wystarczająca, a różnica w cenie wszystko rekompensuje.

Podobnie jest z bezprzewodowym wyzwalaniem lamp błyskowych.
    D90 pracuje jako sterownik błysku. Oznacza to, że możesz bezprzewodowo wyzwolić lampę błyskową odłączoną od aparatu, np postawioną kilka m z boku, na statywie. Możesz ją odpalić z zachowaniem pomiaru siły błysku przez aparat. Aby w taki sposób wyzwolić lampę z D5000 musisz kupić sterownik błysku Nikon SU-800, który kosztuje około 1000
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Oszczędny w słowach
    Miasto
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pritchard Zobacz posta
    Rozumiem Ciebie i Twoje podejście. Ale tak na prawdę to kupując lustrzankę chciałbym mieć aparat dla samego aparatu, a nie all-in-one. Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi.
    Wiem o co ci chodzi. Tyle, że jeśli można mieć coś dodatkowo to ja tu nie widzę problemu. Nie potrzebujesz - nie korzystasz. A jeśli choć raz natkniesz się na sytuację, że będzie Ci to potrzebne to tylko lepiej dla Ciebie. Tym bardziej, że są też opcje stricte foto, z których nigdy nie skorzystałem i na razie się na to nie zanosi...

Tymbardziej, że rozwiązanie LiveView w Nikonie mi nie odpowiada. Z tego względu, że lustro jest unoszone do góry i matryca jest narażona na zanieczyszczenia. Wiedząc, że D90 nie ma zbyt szczelnego body, to dla mnie jest poprostu niewypał
    To już trochę przesada. Tym bardziej, że z przodu masz zatyczkę w postaci szkiełka, a z tyłu układ czyszczenia matrycy. Po 4 latach dmuchania gruchą w D70 nie widzę tu żadnego problemu. Obiektywy też zmieniasz tylko w pomieszczeniach?

Jak wspomniałem, wolałbym żeby w miejsce LV i filmowania były jakieś lepsze funkcje wrzucone
    Też bym wolał, żeby był np. pomiar światła z manualami, ale tak to tylko w Erze Tak to już jest na tym świecie, że producenci odpowiednio pozycjonując produkty każą sobie dopłacać za każdy piard, którego dodanie nic ich nie kosztuje. Nikon sam strzeliłby sobie w stopę, gdyby wrzucił do D90 soft z D300.

Strona 3 z 23 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów