Close

Strona 1 z 23 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 226

Wątek: D90 vs. D5000

Domyślnie D90 vs. D5000

W innym wątku sugerowano mi wybór D90. Czy ktoś mógłby pomóc mi przeanalizować "za i przeciw" obydwu modeli?
    Załóżmy też, że uda mi się kupić D5000 już bez wady. To co wiem do tej pory to, że jakość zdjęć jest porównywalna, D90 waży więcej i jest większy, nie ma LCD obrotowego.

Domyślnie

obrotowy LCD to duperelek. To są zupełnie inne puchy z zupełnie różną ergonomia i komfortem pracy. Ze spacyfikacją modeli się zapoznałeś ?

Domyślnie

ja bym brał d90

Domyślnie

Jak bym miał teraz wybór to bym D90 brał ze względu np na śrubokręt. d5000 ma troche mały grip ale mozna sie przyzwyczaić

Domyślnie

Brak pokrętła zmiany przysłony oraz brak górnego wyświetlacza dla mnie dyskwalifikują D5000. Niby drobiazg ale przez to ergonomia leci na pysk. Przeanalizuj swój sposób pracy z aparatem. Co wolisz bardziej? Uchylny ekranik (napewno przydatny do robienia fotek z pozycji żaby) czy parametry ekspozycji wolisz mieć pod przysłowiowym palcem.
    Nie ma jak pomacać organoleptycznie.

Domyślnie

Ja nawet nie rozumiem jak można porównywać D90 i D5000
    to dwie różne bajki
    www.michalbilko.pl - fotografia tatrzańska

Domyślnie

Zdecydowanie D90!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoMichal Zobacz posta
    Ja nawet nie rozumiem jak można porównywać D90 i D5000
    to dwie różne bajki
    Cenowo jest ~podobnie~ (z grubsza). A D5000 jest jednak nowszym modelem, co może powodować wątpliwości
    Najkony są lepsze, bo Kanony nie mają żółtego paska

660r
    Gość

Domyślnie

też myśle ze D90 w D5000 podobno brak silnika

Domyślnie

d90
    górny lcd, dwa pokrętła do zmiany parametrów ,3 cale lcd z 920 tys pikseli, wizjer -pryzmat -1 kawał szkła, silnik af w korpusie, większy i ergonomiczniejszy kosrpus, 4.5 kl/s, więcej przycisków na obudowie ( szybsza obsługa, bez konieczności odrywania puchy od oka,

d5000
    brak silnika af, 1 pokrętło do regulacji parametrów, ruchomy lcd ale w 230 tys pikseli, 4 kl/s, tryb cichej pracy (wolniej opada lustro), robienie zdjęć w szkicu, brak górnego lcd, wizjer (obraz odbity lustrami- troszke gorsza jakość)
    żeby zmienić parametr trza wcisnąć guzik info i krzyżykiem przejechać na to co chcemy zmienić- czyli wolniejszy w obsłudze.... no i mniejszy jest od d90

to tak po krótce....

Strona 1 z 23 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów