Close

Strona 32 z 36 PierwszyPierwszy ... 223031323334 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 353

Domyślnie

odniosę się jeszcze do testu na optyczne

* duża aberracja chromatyczna w zakresie 10-17 mm,
    * ogromny "front-focus",
    * duża dystorsja na najkrótszej ogniskowej,
    * bardzo wolny spadek winietowania wraz z przymykaniem przysłony.
    * aberracji nie zaobserwowałem nawet na bardzo dużych powiększeniach na monitorze.
    * front focus u mnie nie wystepuje - widac na zdjeciach powyzej ze trafia w punkt. Ciekawe jak to zmierzyli na tak szerokim kacie.
    * duza dystorsja to atut a nie wada. Zapomnieli dodac,ze jest w miare regularna i latwo ja skorygowac jesli juz komus przeszkadza.
    * w testach praktycznych winieta jest niezauwazalna. Na kartkach i w labie nie testowalem winietowania bo nie interesuja mnie testy teoretyczne.

od siebie dodam, ze beznadziejne zdjecia testowe dali. W ogole nie pokazuja atutow obiektywu ultraszerokokatnego i jeszcze powycinal exify. Ale jak ktos robi portrety 10-24 to gratuluje.. autorowi na optycznych polecilbym sprzedac sprzet foto i zajac sie filatelistyka.
    Ostatnio edytowane przez dame ; 27-08-2009 o 19:30
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Domyślnie

A tu jeszcze jeden przykład ogromnych aberracji, frontfocusa, dystorsji, winiety i bog wie czego jeszcze

f/8, 1/8sek, 16mm

alez ludzie glupoty wypisuja w tych testach syntetycznych..
    Ostatnio edytowane przez dame ; 27-08-2009 o 19:24

Domyślnie

dame, odnośnie cokina - są też holdery szerokokątne mieszczące 1 filtr. Z S10-20 działa toto elegancko, tylko osłona przeciwsłoneczna zawadza i trzeba ją przyciąć. Z przodu też ;oP
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Myslalem, ze to jakies bidaszklo, a tu prosze - robi sie coraz przyjemniej. dame dajesz jedziesz - wrzucaj wiecej sampli bo te na optycznych.pl sa z pupy.

EDIT: Jak wroce do Wawy to dasz przypiac?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    Myslalem, ze to jakies bidaszklo, a tu prosze - robi sie coraz przyjemniej. dame dajesz jedziesz - wrzucaj wiecej sampli bo te na optycznych.pl sa z pupy.

EDIT: Jak wroce do Wawy to dasz przypiac?
    Nie gadaj, zdradzisz Sigmę? ;oP
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Nie, ale chyba moge obejrzec sample i se porobic wlasne, co nie?

Domyślnie

mnie przekonuje chocby ostrosc na brzegu, jak nie ma tego ogromnego CA to ciulam pieniazki

shaolin jak juz bedziesz mial to dla mnie na mail hi resy poprosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dame Zobacz posta
    heh, zgadza się - ursus

mam system Cokin P, w zakresie 10-12mm winietuje. Gdzieś w sieci wyczytałem, że jeśli zetnę norzem dwa miejsca na filtry - tak żeby pozostało miejsce tylko na jeden, to winieta zniknie. Mi takie rozwiązanie pasuje i tak właśnie zrobię przed następnym plenerem.
    Albo kupić specjalny system Cokin na jeden filtr.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Tylko po co? Chiński zamiennik kosztuje 10-15 PLN. Dodam, że nawet bez wyciętego holdera przy 12mm winiety nie ma już żadnej. W kadrach pionowych swobodnie można robić przy 10mm bez żadnych modyfikacji - winiety nie ma.

Zdjęcia są, tylko czasu na wywołanie nie ma (trzaskam w NEFach) Powolutku będę tu wrzucał

@shaolin: jakoś się umówimy
    Ostatnio edytowane przez dame ; 28-08-2009 o 09:12

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Ok to jak wroce do Wawy to sie zglosze

Strona 32 z 36 PierwszyPierwszy ... 223031323334 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów