Close

Strona 33 z 36 PierwszyPierwszy ... 233132333435 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 353

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dame Zobacz posta
    * duza dystorsja to atut a nie wada. Zapomnieli dodac,ze jest w miare regularna i latwo ja skorygowac jesli juz komus przeszkadza.
    A jaj jaj - tutaj Cię nieco poniosło. Dystorsja w KAŻDYM obiektywie poza rybim okiem jest wadą; nie zawaham się napisać POWAŻNĄ wadą, bo nie znika z przymykaniem przysłony, jak to czyni winieta lub astygmatyzm

Na zdjęciu w Dolinie Pięciu Stawów mimo wszystko lekkiego winietowania można się dopatrzyć, ale w tym przypadku nie przeszkadza ono. Ale zrób ten sam kadr dla F=12mm i f/5,6 - pogrom!
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G
    A jaj jaj - tutaj Cię nieco poniosło. Dystorsja w KAŻDYM obiektywie poza rybim okiem jest wadą; nie zawaham się napisać POWAŻNĄ wadą, bo nie znika z przymykaniem przysłony, jak to czyni winieta lub astygmatyzm
    każdy ma prawo do swojego zdania, ale wyrażanie tak kategorycznych opinii to ignorancja i bufonada. Sorry Winetu.

To, że nie umiesz skorzystać z tej dystorsji, to nie oznacza jeszcze że to wada. Co najwyżej ujawnia brak umiejętności fotografa lub typ zdjęć w których ona przeszkadza. Mam nadzieję, że nie wspominasz o tym w kontekście wykonywania zdjęć portretowych tym obiektywem, tak jak to popełnił autor testu z optycznych. W zastosowaniach, do których ten obiektyw jest zaprojektowany, ta dystorsja jest świetna, trzeba tylko umieć ją wykorzystać.

Dodam, że jestem bardzo zadowolony że ta dystorsja nie znika wraz z przymykaniem. Akurat ja wiem po co ona tam jest i świetnie mi się z niej korzysta.
    Ostatnio edytowane przez dame ; 29-08-2009 o 01:06
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Domyślnie

Błagam cię, dowiedz się najpierw co to jest dystorsja, a dopiero potem pisz takie brednie na forum.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Dystorsja
    Założe się że mylisz dystorsję (wadę optyki) z przerysowaniem perspektywy. Nie przejmuj się - wiele osób ma ten problem ale da się z tym żyć...
    Mam dla Ciebie też dobrą wiadomość: będziesz zadowolony ze wszystkich obiektywów świata, bo w żadnym z nich dystorsja nie znika wraz z przymykaniem.

I prośbę mam: napisz jakiś tutorial jak korzystać z dystorsji fortunę zarobisz.....
    Ostatnio edytowane przez marcin_G ; 29-08-2009 o 10:15
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

a moze pomylone sa dwa pojecia dystorsja i winetowanie (ktore znika wraz z przymykaniem przyslony)

Domyślnie

ale tak czy owak pisanie: "ta dystorsja jest świetna" to tak jakbyś pisał: "mam auto z popsutym silnikiem i bardzo mi to odpowiada, bo umiem tę usterkę wykorzystywać".
    Dame nie wie po prostu o czym pisze, ale dobrze mu z tym, jak widać....
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Tu jeszcze dla wyjaśnienia jak wygląda dystorsja:
    Poniżej zdjęcie w Centrum Kultury Wyspiańskiego w Krakowie, zrobione Coolpixem P5100, słynnym ze swojej dystorsji dla szerokiego kąta

Dystorsja objawia się jako zakrzywienie prostych pionowych krawędzi we wnętrzu, co jest szczególnie dobrze widoczne, jesli zdjęcie "spłaszczy się" trzykrotnie. Wyraźnie widać "beczkowatość" na zdjęciu. To jest właśnie dystorsja beczkowata.
    Dame, najpierw poznaj zarys wstępu do podstaw optyki a potem używaj takich słów jak ignorancja i bufonada, OK?
    Ostatnio edytowane przez marcin_G ; 29-08-2009 o 14:01
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

dobrze, masz rację. Cofam swoje słowa.
    Wybacz.
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Domyślnie

Nie no, w porządku. Po to jest forum, by się wzajemnie dokształcać i uzupełniać wiedzę. Trochę sobie obustronnie "pojechaliśmy" ale wszystkim to wyjedzie na dobre.
    Z nami zgoda, OK?
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

obiecane NEFy
    http://rapidshare.com/files/28060259...rg.pl.zip.html

więcej zdjęć na moim blogu, w razie czego mogę podesłać konkretne RAWy

Strona 33 z 36 PierwszyPierwszy ... 233132333435 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów