Close

Strona 34 z 36 PierwszyPierwszy ... 243233343536 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 353

Domyślnie

Odświeżam temat.
    Wczoraj przyjechał do mnie F80 i na pierwszy rzut oka w zakresie 16-24, można tego nikorka używać na pełnej klatce. Przynajmniej w wizjerze nie widać żadnej winiety. Nie wiem tylko jak z rozdzielczością w samych rogach, ale to dopiero sprawdzę po wywołaniu pierwszego filmu.

Pozdrawiam
    Tomek...
    DX i m43.

Domyślnie

Tomek...
    napisz coś więcej jak oceniasz D90+N10-24.
    Mikołaj ocenił, że byłem grzeczny i mam zgodę na zakup.
    No i tutaj dylemat
    S-10-20 3,5 lub N 12-24 lub N10-24. czytałem, macałem w sklepie ale nie jestem zdecydowany. Najbliżej mi do N 10-24 ale o sigmie same dobre opinie krązą a ren nikon jakoś jeszcxe mało populrny jest. Z góry dziekuję

Domyślnie

Właśnie mam ten sam prolblem co sławek - nie mogę się zdecydowac na jedno z tych 3 szkiełek. Mi też najbardziej podoba się 10-24 ale 10-20 jest jednak dużo tańszy...

Domyślnie

Witaj
    Ja tym szkiełkiem jestem zachwycony. Do krajobrazu sprawdza mi się rewelacyjnie.
    Widzę w nim tylko jeden mały minusik - na 10 mm i przesłonie 3,5 w samych rogach robi się mydło. Trzeba po prostu pamiętać, żeby go przymknąć do 5,6, a najlepiej 8. Dla mnie to nie problem, bo pracuje w 95% na preselekcji przesłony. Poza tym same plusy: świetny AF, powalająca ostrość i dystorsja do przyjęcia, świetnie leży w dłoni z D90, dobrze pracuje z filtrami (pod warunkiem, że są nakręcone pojedyńczo).
    Nie mam niestety porównania do Sigmy.

Pozdrawiam
    Tomek...
    DX i m43.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek... Zobacz posta
    Odświeżam temat.
    Wczoraj przyjechał do mnie F80 i na pierwszy rzut oka w zakresie 16-24, można tego nikorka używać na pełnej klatce. Przynajmniej w wizjerze nie widać żadnej winiety. Nie wiem tylko jak z rozdzielczością w samych rogach, ale to dopiero sprawdzę po wywołaniu pierwszego filmu.

Pozdrawiam
    Tomek...
    I jak się szkiełko spisało z F80? Można go stosować z analogami? Byłby dodatkowy atut.
    Trochę puszek i szkiełek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Carolco Zobacz posta
    I jak się szkiełko spisało z F80? Można go stosować z analogami? Byłby dodatkowy atut.
    Na analogu nie próbowałem , ale podpinałem N10-24 i N12-24/4 do D700. Wnioski - można używać od ok.15-16mm na pełnej klatce.

Domyślnie

124miko.. mozesz wstawić jakieś sampelki z FXa N10-24 na tych 15 -16 i 24mm ? Chociaż by jakiś zwykły pstryk zza okna ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartello Zobacz posta
    124miko.. mozesz wstawić jakieś sampelki z FXa N10-24 na tych 15 -16 i 24mm ? Chociaż by jakiś zwykły pstryk zza okna ?
    D700 było pożyczone. Zdjęcia oceniałem na bieżąco i nie mam żadnego zachowanego.

Domyślnie

więc można śmiało powiedzieć że N 10-24 jest bardzo dobrym szkłem i jak na taką ogniskową radzi sobie nieźle i z konkurencją też jest w stanie wlaczyć jak równy z równym.... w takim razie przy wyborze ultra-szerokiego szkła powinniśmy tylko sugerować się ceną ? bo co nie kupimy to i tak będzie rewelka...
    D300 | MB-D10 | N35 1.8G | SB-900

Domyślnie

Ja wlasnie skonczylem przegladac testy na photozone.de i tam jest i 10-24 i 12-24

Porownalem sobie i mi wyszlo ze generalnie nie warto doplacac do 12-24, bo w zakresie 12-24 to jest podobnie
    a czasem nawet delikatnie lepiej ma 10-24 (tak w 10% przypadkow).

Wyniki przy ogniskowej 10mm moze nie ma rewelacyjnych, trzeba przymknac do F8 i jest duzo lepiej

Sam wlasnie goraco mysle nad tym obiektywem... bo naprawde pokrywa mi niezle brakujacy zakres..

Musze sie pewnie pare dni przespac, ale poki co nie ma nic co w podobnej cenie mogloby mi zastapic taki szeroki zakres w dolnym zakresie ogniskowych

A i pare zdjec wygladalo naprawde niezle.. szkoda tylko ze nie jest FF
    Ale wtedy by kosztowalo 2x tyle , hihi

Pozdr
    AK

Strona 34 z 36 PierwszyPierwszy ... 243233343536 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów