Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Domyślnie

Czyli będzie Canon

Aczkolwiek na forum będę siedział bo ciekawe wątki tu są

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airborne Zobacz posta
    czego oczy nie widza, tego sercu nie zal
    Widziałem oba. Nawet nie tyle, że widziałem, kilka razy bawilem się 40D. Klawiszologia do mnie mnie przemówiła, ale to subiektywna opinia, bo byłem przyzwyczajony do genialnej moim zdaniem ergonomii Nikona. Poza tym uważam, że D90 lepiej radzi sobie na wysokich ISO. Moje zdjęcia bardzo wiele zyskały dzięki bezprzewodowemu wyzwalaniu lamp błyskowych (CLS) którego w Canonie brak. Systemowa szklarnia (słynne L-ki) to dla mnie nie problem, bo i tak kupuję obiektywy firm niezależnych, więc pod tym względem nie wybierałem.

Cytat Zamieszczone przez michalek1214 Zobacz posta

Coroner a jak z podglądem głębi ostrości? jest w dość dziwnym miejscu..... tzn prawie z obiektywem a nie jak u canona po lewej? na moje oko jest to trochę niewygodne
    Spróbujesz, zobaczysz Dla mnie jest to bardzo wygodne, idealnie pod 4ty palec lewej dłoni.

Cytat Zamieszczone przez Drogis Zobacz posta

Swoją drogą, to chyba dość nietypowa sytuacja.
    Zadajesz pytanie na forum Nikona, co jest lepsze: Nikon czy Canon... i o dziwo wszyscy wskazują Canona
    Bo wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma

Dla mnie D90 to aparat niemal idealny, i jak już niejednkokrotnie tutaj pisałem, od kiedy go mam przestał mi się marzyć D300
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airborne Zobacz posta
    kawal sprzetu miales, bardzo duzo zumow, co masz teraz?
    Fakt, trochę tego było, ale jestem już w zasadzie "wyprzedany", czeka jeszcze na nowego właściciela wspomiana 85-ka, a w szufladzie 28-70 /2.8L (stare to, ale lepsze od 24-70/2.8L, więc sam nie wiem czy ostatecznie go nie zostawić jako jedynego szkła do canona). Zaznaczę tylko, że jakość obrazów z canona nie była jedynym powodem wyprzedaży, choć istotnym.
    Teraz korzystam głównie z D90 + 18-105 VR + sigma 10-20 + 70-200 VR + 70-300 VR + 60 micro + 85 /1.8 - wychodzi to taniej jak w canonie i daje lepszą jakość, choć brakuje np. takiego 100-400 /L.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    żartowniś
    jasnowidz?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalek1214 Zobacz posta
    Czyli będzie Canon ....
    dobrze wybrałeś, ale mogłeś lepiej...(w tym przypadku lepsze nie jest wrogiem dobrego).

Domyślnie

z tych dwóch wybrałem nikona.............patrząc na ceny sprzętu i obiektywy jakie mi odpowiadają-nikon bardziej mi sie spodobał-choć d90 troche przedrogawy nie żałuje że go kupiłem

Rycerz
    Gość

Domyślnie

x-prep nie twórz tylu postów na dole po prawej masz prostokącik "edytuj post" masz na to 30 minut wiec możesz sporo dopisac...

Domyślnie

maiłem 40D przez ponad rok z 70-200 f4IS z EF 50/1.4 i tamronem 17-50/2.8, jest to dobry sprzęt, z tymi obiektywami bardzo szybki zwłaszcza 70-200. Ale powiem tak jego szybkostrzelność i autofokus mnie rozczarowała, tak jak napisałe był bardzo szybki za szyki wiele zdjęć było nie ostrych (na żadnym szkle nie miał BF i FF) a już af ciągły i do tego seria to już w ogóle słabiutko. Od paru miesięcy mam d90 jest mniejszy wolniejszy ma ziarno na iso 200 i przepala czasami strasznie ale jeżeli chodzi o dokładność AF to jestem podważeniem. w połączeniu z 70-300 i 50 1.4 g i sigmą 10-20 nie mam nieostrych fotek prawie wcale. Ostatni mieliśmy sesje w firmie reklamowa taka mała przyjechał fotograf z sprzętem lampami i wyciągnął 40D i dokładnie potwierdził moje uwagi.
    http://www.wix.com/jurkulesza/giefoto
    fx 700/17-35/50/12-24/180
    4/3 E400

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Drogis Zobacz posta
    Swoją drogą, to chyba dość nietypowa sytuacja.
    Zadajesz pytanie na forum Nikona, co jest lepsze: Nikon czy Canon... i o dziwo wszyscy wskazują Canona
    Dlaczego nietypowa?

Gdybyś się zapytał co lepiej kupić: Mercedesa C czy BMW 5 - to chyba zarówno fan merca jak i BMki odpowiedzą że 5 - bo to samochód wyższej klasy.

To samo dotyczy 40tki i 90tki.

40tka to aparat IMHO pomiędzy D200 a D300. Gdybyś się mnie zapytał co wybrać D200 czy D90 - to miałbym dylemat (chociaż ja wybrałem D200), ale pomiędzy D90 a 40D nie mam dylematu - zwłaszcza jak kolega nastawia się na obiektywy firm trzecich.
    Gdyby chciał "oryginale" obiektywy to bym się zastanawiał, bo IMHO Nikon ma lepszy wybór obiektywów dla zaawansowanych amatorów (do 2.500PLN).
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eldritch Zobacz posta
    Dlaczego nietypowa?

Gdybyś się zapytał co lepiej kupić: Mercedesa C czy BMW 5 - to chyba zarówno fan merca jak i BMki odpowiedzą że 5 - bo to samochód wyższej klasy.

To samo dotyczy 40tki i 90tki.
    Skąd to przekonanie, że 40d jest wyższej klasy od D90?
    Porównując suche liczby - Nikon jest znacznie lepszym korpusem od Canona. Większy zakres tonalny, mniejsze szumy na wysokich ISO to przecież podstawowe parametry korpusów.

Jasne, wiele cech przemawia za 40d (9 punktów krzyżowych autofokusa, lepsze wykonanie i uchwyt, pomiar światła z manualnymi szkłami i kilka innych), ale Nikon też ma sporo zalet (lepsza ergonomia przycisków i pokręteł, lepszy wyświetlacz, dla niektórych możliwość filmowania, itd.). Twierdzenie, że 40d jest wyższej klasy korpusem jest MZ przesadą.

Canon za to bezsprzecznie wygrywa w kategorii stosunku jakości do ceny.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów