Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43
    Zbanowany
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Drogis Zobacz posta
    Skąd to przekonanie, że 40d jest wyższej klasy od D90?
    Porównując suche liczby - Nikon jest znacznie lepszym korpusem od Canona. Większy zakres tonalny, mniejsze szumy na wysokich ISO to przecież podstawowe parametry korpusów.

Jasne, wiele cech przemawia za 40d (9 punktów krzyżowych autofokusa, lepsze wykonanie i uchwyt, pomiar światła z manualnymi szkłami i kilka innych), ale Nikon też ma sporo zalet (lepsza ergonomia przycisków i pokręteł, lepszy wyświetlacz, dla niektórych możliwość filmowania, itd.). Twierdzenie, że 40d jest wyższej klasy korpusem jest MZ przesadą.

Canon za to bezsprzecznie wygrywa w kategorii stosunku jakości do ceny.
    Wiele w tym racji, ale pamiętajmy, że porównujemy aparat (40d) który premiere miał w sierpniu 2007r z dużo (1,5 roku?) młodszym Nikonem. Te półki u obu producentów nigdy nie będą na tym samym poziomie. Canon ( w tej chwili 50d) zawsze będzie tu krok przed d90 i krok za d300s.

Domyślnie

Ja wybralem D90 ,nie żałuję i polecam!!!
    RYBA <>< D90, AF-S DX Nikkor 18-105mm VR, AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8 ,SB 600,MB-D80,Tamron AF28-200mm LD IF

Domyślnie

Skąd to przekonanie, że 40d jest wyższej klasy od D90?
    Porównując suche liczby -

Pomyliły Ci się pojęcia. Porównujesz nie te liczby co trzeba.
    Zakres tonalny matrycy, etc. nie świadczą o klasie sprzętu.
    Podział na klasy aparatów został ustanowiony ponad 20 lat temu i utrzymuje się z małymi wyłamaniami do dziś.
    Idąc Twoim tokiem rozumowania D1 jest w klasie "poniżej amatorskiej".
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rooner Zobacz posta
    Wiele w tym racji, ale pamiętajmy, że porównujemy aparat (40d) który premiere miał w sierpniu 2007r z dużo (1,5 roku?) młodszym Nikonem. Te półki u obu producentów nigdy nie będą na tym samym poziomie. Canon ( w tej chwili 50d) zawsze będzie tu krok przed d90 i krok za d300s.
    Canona 50D trzeba porównywać z D300 (nie s) i to są korpusy w tej samej klasie o porównywalnych właściwościach. W jednym coś mi się bardziej podoba w drugim co innego jest lepsze. Ale to jest ta sama klasa.
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Zbanowany
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eldritch Zobacz posta
    Canona 50D trzeba porównywać z D300 (nie s) i to są korpusy w tej samej klasie o porównywalnych właściwościach. W jednym coś mi się bardziej podoba w drugim co innego jest lepsze. Ale to jest ta sama klasa.
    40d wyszedł parę dni przed d300 - dlatego porównywać mz można te dwa korpusy,a nie 50d z d300. (choć w gruncie rzeczy d300s to tylko delikatny lifting)
    Po prostu Nikon rzadziej wypuszcza puszki na tej półce. Canon w 2 cyfrówkach od niedawna co rok wprowadza nowy model.
    2 cyfrowe Canony zawsze oferowały trochę mniej niż 3 cyfrowe Nikony - i to się póki co nie zmienia.
    A już zupełnie inna sprawa, że po około roku obecności na rynku 40d mozna było kupić za połowę tego co d300.

Domyślnie

Ja wybrałem d90 choć jest bardziej plastikowy. Myślę,że argumentem jest też dostęp do dobrych i nie drogich szkiełek nikkor'a bo na L canona mnie nie stać.
    Aparat + szkła.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rooner Zobacz posta
    40d wyszedł parę dni przed d300 - dlatego porównywać mz można te dwa korpusy,a nie 50d z d300. (choć w gruncie rzeczy d300s to tylko delikatny lifting)
    Po prostu Nikon rzadziej wypuszcza puszki na tej półce. Canon w 2 cyfrówkach od niedawna co rok wprowadza nowy model.
    2 cyfrowe Canony zawsze oferowały trochę mniej niż 3 cyfrowe Nikony - i to się póki co nie zmienia.
    A już zupełnie inna sprawa, że po około roku obecności na rynku 40d mozna było kupić za połowę tego co d300.
    Moim zdaniem canon 40d można porównywać z pentax'em k10d lub k20d oraz nikon d90. Cena puszki nie jest adekwatna do tego co oferuje.
    Aparat + szkła.

Domyślnie

....Canon za to bezsprzecznie wygrywa w kategorii stosunku jakości do ceny.

Ale jakości czego? Wykonania, zdjęć, AF (szybkości, celności), matrycy (szumów, dynamiki), czyszczałki przeciwpyłowej, samopoczucia z faktu posiadania, czy jeszcze czegoś innego?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eldritch
    Cytat Zamieszczone przez rooner
    40d wyszedł parę dni przed d300 - dlatego porównywać mz można te dwa korpusy,a nie 50d z d300. (choć w gruncie rzeczy d300s to tylko delikatny lifting)...
    Cytat Zamieszczone przez cctv
    Moim zdaniem canon 40d można porównywać z pentax'em k10d lub k20d oraz nikon d90. Cena puszki nie jest adekwatna do tego co oferuje.
    Zabawne są te wasze problemy - ten jest pół półki wyżej, a ten inny ćwieć półki niżej.
    To bardzo ważne, aby kupić body z możliwie najwyższej półki, na jaką kogoś stać i koniecznie, żeby było przynajmniej "półkowo" lepsze od tego co ma sąsiad. Ze szkłami jest podobnie, chociaż mniej osób zwraca na nie uwagę, więc można sobie ostatecznie kupić coś niefirmowego...

ps. sorry rycerzu za dodatkowy post, ale nie zdążyłem przeedytować wcześniejszego, zgodnie z Twoją sugestią - jednak jestem usprawiedliwiony - potrzeba fizjologiczna...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eldritch Zobacz posta
    Pomyliły Ci się pojęcia. Porównujesz nie te liczby co trzeba.
    Zakres tonalny matrycy, etc. nie świadczą o klasie sprzętu.
    Podział na klasy aparatów został ustanowiony ponad 20 lat temu i utrzymuje się z małymi wyłamaniami do dziś.
    Idąc Twoim tokiem rozumowania D1 jest w klasie "poniżej amatorskiej".
    Możesz rozwinąć ten temat albo podać jakiegoś linka do strony, gdzie jest opisany ten podział? Nie upieram się, że mam rację, jestem tylko bardzo ciekaw, co stawia 40D powyżej D90.

Cytat Zamieszczone przez x-prep
    Ale jakości czego? Wykonania, zdjęć, AF (szybkości, celności), matrycy (szumów, dynamiki), czyszczałki przeciwpyłowej, samopoczucia z faktu posiadania, czy jeszcze czegoś innego?
    Chodzi mi o stosunek wszystkich funkcji aparatu, wykonania korpusu i jakości otrzymywanych zdjęć do ceny, jaką musimy dać za puszkę. Wiem, że cena obu aparatów w sklepie niewiele się różni (~200zł), ale przy używanych różnica ta jest już znacznie większa (porównując korpusy o podobnym przebiegu).

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów