Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Pytanie dot. PS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gawronnek Zobacz posta
    stig nie będę się spierał, ale w takim razie wytłumacz mi czemu plik zapisany do TIFF z kompresja NONE waży 36 124 388 a zapisany z kompresją LZW 45 169 100, zawsze mnie to zastanawiało jednak nigdy nikt mi tego nie wyjaśnił, próbe wykonałem przed chwilą na zdjęciu otwartym z NEF'a
    Jedyne wytlumaczenie jest takie, ze zarowno Ty Gawronku, jak i kolega wyzej, macie te sama wersje PhotoShopa, ktora z tego co pamietam, miala zwalony modul zapisu do TIFFa wlasnie z kompresja LZW. Nie pamietam, ktora to byla wersja (6, 7, albo CS). Pamietam tez, ze wyszedl cichaczem jakis specjalny update, ktory poprawial ten problem. Jesli wszystko bylo by w porzadku -- nie ma "bata", zeby plik bez kompresji wazyl mniej niz z kompresja. Wlasnie zrobilem test. NEF otwart w Shopie i zapisany do TIFFa bez kompresji (28,7MB), a z kompresja 17,2MB.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

nie twierdziłem że tak powinno być, tylko zawsze mnie to zastanawiało mam CS2, czasami korzystam z zapisu do TIFF i już jakis czas temu zwróciłem na to uwagę, dzięki za wyjaśnienie
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

nie twierdziłem że tak powinno być, tylko zawsze mnie to zastanawiało mam CS2, czasami korzystam z zapisu do TIFF i już jakis czas temu zwróciłem na to uwagę, dzięki za wyjaśnienie
    Hmmm... Conajmniej dziwne. Takze pracuje na CS2 i takiej przypadlosci nie stwierdzilem.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

no cóz nie zadawałbym pytania gdyby tego nie był pewny, a i tak jeszcze raz sprawdziłem przed zatwierdzeniem posta, żeby nie wyjśc na kretyna
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

no cóz nie zadawałbym pytania gdyby tego nie był pewny, a i tak jeszcze raz sprawdziłem przed zatwierdzeniem posta, żeby nie wyjśc na kretyna
    No coz... Wierze... Ale oprocz sytuacji ze wspomnianym wczesniej zwalonym modulem zapisu do TIFFa, wystepujacy w jakiejs starszej wersji, po prostu nie slyszalem o takich dziwach...
    Z zasady jednak -- polecam kompresje LZW, jesli ktos przechowuje zdjecia w TIFFach (i nie napotka tak dziwnego problemu, ze wersja z kompresja wazy wiecej niz bez).
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

@stig
    łapiesz mnie za słowa i za błedną terminologie... ok, mój błąd.
    ale widze że u @Gawronek też jest tak samo jak u mnie (też CS2).
    zawsze zastanawiała mnie ta kompresja, i różne próby przynosiły zawsze taki sam efekt, tj. po kompresji plik był większy od tego bez kompresji. Próbowałem pliku z jedną warstwą jak i z wieloma dlatego, bo chciałem wyłapać o co w tej kompresji chodzi, ale widze że u mnie nie chodzi... pociecha w tym że nie tylko u mnie...
    same klamoty...

Domyślnie

ja - jak stig. zawsze kompresowany LZW ma mniej. albo zapisuję do PSD, albo spłaszczam do tiff (prawdziwego) - wtedy komopresowany musi byc mniejszy.
    chyba sęk w tym, że zapisujecie pliki z dodatkowymi efektami. spłaszcie obrazek przed zapisem w tiff (bo jak tiff z cyfry ma 150 mb, to znaczy że sporo tam namieszano.)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek_Z cóż zapisuje plik bez żadnych efektów, zwykłe zdjęcie otwarte z NEFa, jesli uzywam warst itp. to zapisuje do PSD
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Wychodzi na to, ze macie cos nakićkane w Waszych kopiach Shopa. Update'y poinstalowane?
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

będzie jak w przyszłym tygodniu w końcu zainstaluje legal
    pozdrawiam Piotr

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów