Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: Marzena

Domyślnie

A dlaczego nie można pokazać kobiety taką, jaka jest? Każda jest piękna na swój sposób.
    Pozdrawiam.
    Darek Bagiński.
    Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dorian Zobacz posta
    A dlaczego nie można pokazać kobiety taką, jaka jest? Każda jest piękna na swój sposób.
    Ależ mozna Tylko nie rozumiem dlaczego w mniemaniu niektórych nie mozna napisać że tak przedstawiona kobieta się nie podoba? To ma być obiektywizm, kiedy wymusza się pisanie tylko pochlebnych opinii o zdjęciach czy modelce? Proszę Cię.
    http://facebook.com/fotomagik
    D700 + N70-200/2.8 + N20/2.8 + N50/1.8 + N85/1.8 + N135/2.8 + S15/3.5 + SB900 i kilka innych pierdół

Domyślnie

A ja uważam, że to przyzwoity portret, bo coś opowiada o portretowanej osobie. To się mimo wszystko nieczęsto na forum zdarza, także na zdjęciach osób dysponujących świetną techniką. Często cyzeluje się twarz w PS (co samo w sobie nie jest złe) a zapomina, że portret ma opowiedzieć historię.

Przeszkadza mi zbyt jasne tło (próbowałbym bardziej low key w tym przypadku). Za to podoba mi się światło na modelce.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remiksson Zobacz posta
    światlo na tak, kadr na tak. Mina modelki i uroda modelki na nie. Z całym szacunkiem, bo urody modelki nie powinno się oceniać, ale jednak jest Ona głownym i integralnym elementem zdjęcia, więc trudno pominąć Ją przy ocenie całokształtu. W tym wypadku wybór modelki jak dla mnie nietrafiony. Pozdrawiam.
    heloołłł
    to zdjecie portretowe, więc jak może być dobór modelki na NIE?????
    no proszę Cię.
    większej bzdury nie czytałem dawno.

wybór modelki nie należy do efektów pracy fotografa?
    wybór do efektów? chłopie co Ty wypisujesz... wybieramy przed efektem...
    boshe

...więc trudno pominąć Ją przy ocenie całokształtu
    masz jeszcze jakieś bystre uwagi???

za stockiem: z tym brakiem urody - dowaliłeś na calej linii.
    dziwię się ze hani wypowiadasz się w tym samym tonie, co remikson.
    nie chcę podejrzewać tu nawet jakiś osobistych wycieczek co do stocka, więc nie podejrzewam

po drugie: modelka jest świetna.
    po drugie drugie: nie wiem co znaczy: 'uroda modelki na nie'?
    to nie dobór modelki, ale sposób jej pokazania może być na nie.

i wreszcie po wtóre: jest taka dżentelmeńska zasada na tym forum, że jak Ci się modelka nie podoba to po prostu o tym nie piszesz,
    z tej prostej przyczyny, że Niewiasta może to przeczytać i zapewne zrobi Jej sie przykro...
    i to - jak dla mnie - jest wystarczający powód by takich słów nie pisac.

odkąd pamiętam na tym forum udawało się uniknąć tego typu lapsusów,
    jesteś od dawna pierwszym.
    bravo.
    w dodatku robisz to z bolszewicką pasją motajac się w wypowiedziach i pisząc bez skladu i ładu.
    pomogę Ci w zrozumieniu prostej prawdy:
    to nie 'urody modelek sie nie ocenia', ale nie ocenia się jej zle.

co do fotki, to nie podoba mi się tylko jedna rzecz - bardzo sztuczne ułożenie dloni...
    ale sama modelka jest świetna.
    zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
    nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
    manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
    SB900 frotto cokin lowepro epson L800

Domyślnie

Swietna modelka! Rewelacja. Popracuj z nia jeszcze troche. Genialna twarz!
    Samo zdjecie troche kuleje niby bzdurą -- bo nierownomierna tonacja tla, ale to mozna latwo poprawic.
    Fajne BW -- troche tez mozna by sprobowac przyciemnic dlon. Poza tym -- podoba mi sie.

EDIT:
    Ooo... Widze, ze kolega nonnatus jest tego samego zdania co do modelki.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

popieram
    D700 +mb-d10 | D300 | D80 +mb-d80 | n24-70/2.8 | n85/1.8 | n70-300 VR | n18-135| sb900 +Pro flash bracket | 3x sb600 +dyf. lightsphere || Manfrotto190xprob & 804rc2||

Domyślnie

nie nie ... zadne osobiste wycieczki....
    powiem tak....

wiele razy spotkalem sie z opiniami ze modelka super, piekna kobieta itd.....
    a bylo pelno uwag do zdjec...
    zawsze jest tak i tu mi nie zaprzeczysz ze jesli modelka ci sie podoba na zdjeciu to i ogolny odbior foty jest lepszy...

i prosze cie nonatus tylko nie pisz ze jest inaczej...
    ja napisalem ze mi sie nie podoba zdjecie (a nie ze nie podoba mi sie modelka ) zwrocilem uwage na mankamenty skorne przy brodzie modelki....
    co po poprawie pomoglo by w ogolnym odbiorze zdjecia...

do autora zdjecia: to ze modelka ma 35 lat nie ma zadnego znaczenia....
    ty jako fotograf powinienes uniknac pewnych spraw by pokazac modelke kozystniej.
    tu ci sie to nie udało.
    www.facebook.com/kpaprocki
    || D3 x2 || 14-24 2.8 || 24-70 2.8 || 70-200 2.8 || 16 2.8 fisheye || 24 1.4 || 50 1.4 || 85 1.4 || Apple system || cała masa dodatków.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nonnatus Zobacz posta
    heloołłł
    no proszę Cię.
    większej bzdury nie czytałem dawno.
    A co ma piernik? Każde zdjecie przedstawiające czy całą postać czy samą twarz jest zdjeciem ktore ocenia sie również przez dobór modela. Zrob portret babci a potem powiedz dlaczego do zdjecia babci wybrałeś babcię a nie np. młodą sąsiadkę z dołu? I co, dobór nie ma znaczenia? Też dawno takiej bzdury nie słyszałem.

wybór do efektów? chłopie co Ty wypisujesz... wybieramy przed efektem...
    boshe
    No wlasnie. Wiec jednak wybieramy. A zatem wybór był zły moim zdaniem, a efekty marne głownie przez zły wybór. A "boshe" to pisze mój sześcioletni bratanek, wiec daruj sobie takie wstawki.

masz jeszcze jakieś bystre uwagi???

Nie, wobec takich bystrych argumentów jak Twoje, nie mam żadnych. NIe przebiję ich bystrością "mistrzu".

za stockiem: z tym brakiem urody - dowaliłeś na calej linii.
    dziwię się ze hani wypowiadasz się w tym samym tonie, co remikson.
    nie chcę podejrzewać tu nawet jakiś osobistych wycieczek co do stocka, więc nie podejrzewam
    Dowalilem? Wyraziłem swoje zdanie. Nie chcę podejrzewać tu nawet jakichs osobistych zażyłości ze stockiem więc nie podejrzewam

po drugie: modelka jest świetna.
    po drugie drugie: nie wiem co znaczy: 'uroda modelki na nie'?
    to nie dobór modelki, ale sposób jej pokazania może być na nie.
    Aha, wiec zdjecie moze sie nie podobac, ale modelka MUSI sie podobac idąc Twoim tokiem rozumowania. Jeszcze jakieś bystre uwagi w temacie? Zapomniałeś o kwestii gustu? Dla Ciebie świetna, dla mnie nie. I tyle. W połączeniu kiepskiego zdjąc z nieciekawą moim zdaniem urodą modelki daje to dla mnie ogólnie kiepski efekt. I wcale nie musi Ci sie moje zdanie podobać.

i wreszcie po wtóre: jest taka dżentelmeńska zasada na tym forum, że jak Ci się modelka nie podoba to po prostu o tym nie piszesz,
    z tej prostej przyczyny, że Niewiasta może to przeczytać i zapewne zrobi Jej sie przykro...
    i to - jak dla mnie - jest wystarczający powód by takich słów nie pisac.
    A dlaczego nie, pytam się?? Jak jest piekna to moge napisac, a jak mnie sie nie podoba to nie mogę? Bo będzie jej przykro? Moze jeszcze wprowadźmy dżentelmeńską zasadę, że jak zdjęcie jest kiepskie to nie komentujmy, bo autorowi będzie przykro. Co ty na to?

odkąd pamiętam na tym forum udawało się uniknąć tego typu lapsusów,
    jesteś od dawna pierwszym.
    bravo.
    w dodatku robisz to z bolszewicką pasją motajac się w wypowiedziach i pisząc bez skladu i ładu.
    pomogę Ci w zrozumieniu prostej prawdy:
    to nie 'urody modelek sie nie ocenia', ale nie ocenia się jej zle.

Pokaż mi gdzie pisze bez ładu i składu? Jak czegoś nie zrozumiałeś to widocznie kwestia Twojego toku rozumowania, a nie mojej składni. Zgrywasz mądrale a śledząc Twoje posty dawno nic mądrego w nich nie rzuciło mi się w oczy. "To nie urody modelek sie nie ocenia, ale nie ocenia jej źle" - a obiektywizm gdzie? Diabli wzięli?
    Dlaczego mam nie oceniać źle czegoś co mi kompletnie nie podchodzi? Dzentelmeńskie zasady biorą górę nad obiektywizmem i wolnością słowa? Brawo - nawiasem mówiąc pisze się przez W, to jak byś nie wiedział albo nie miał słownika - bronisz bzdur i to jak to nazwałeś "z bolszewicką pasją". Zrozum prostą prawdę sam, bo ja ci pomagać nie będę.

co do fotki, to nie podoba mi się tylko jedna rzecz - bardzo sztuczne ułożenie dloni...
    ale sama modelka jest świetna.
    A dla mnie świetna nie jest. Zlicznuj mnie za to najlepiej, bo mam inny gust niż ty.
    http://facebook.com/fotomagik
    D700 + N70-200/2.8 + N20/2.8 + N50/1.8 + N85/1.8 + N135/2.8 + S15/3.5 + SB900 i kilka innych pierdół

Domyślnie

nie spinaj się tak.
    z Twojego zawilego i natchnionego rozumowania wnioskuję, że zdjęcie jest nieudane, bo Ci się modelka nie podoba ('dobór modelki jest nietrafiony')...

Napisałem
    "...nie wiem co znaczy: 'uroda modelki na nie'?
    to nie dobór modelki, ale sposób jej pokazania może być na nie."

odpisałeś:
    "Aha, wiec zdjecie moze sie nie podobac, ale modelka MUSI sie podobac idąc Twoim tokiem rozumowania"

doprawdy swoisty sylogizm...
    powiedz mi skąd takie wnioski po moich słowach?
    czytaj proszę ze zrozumieniem.

dam Ci więc zagadkę: może być brzydka modelka ładnie pokazana?

"i wreszcie po wtóre: jest taka dżentelmeńska zasada na tym forum, że jak Ci się modelka nie podoba to po prostu o tym nie piszesz,
    i to - jak dla mnie - jest wystarczający powód by takich słów nie pisac."

A dlaczego nie, pytam się?? Jak jest piekna to moge napisac, a jak mnie sie nie podoba to nie mogę? Bo będzie jej przykro? Moze jeszcze wprowadźmy dżentelmeńską zasadę, że jak zdjęcie jest kiepskie to nie komentujmy, bo autorowi będzie przykro. Co ty na to?
    kultura chłopie, kultura...
    ale rozumiem, ze to nie jest argument dla Ciebie wystarczajacy,
    więc... słowa - 'jak dla mnie' - powinny Ci wyjaśnić sprawę. ale skoro nie wyjasniają to pomogę...
    domagasz się poszanowania swojej natchnionej opinii o braku urody u modelki, ale odmawiasz mi wyrażenia swojego poglądu w tej sprawie...

autor zdjęcia wystawiając fotkę robi to anonimowo.
    postać na zdjęciu anonimowa już nie jest.
    więc postuluję więcej szacunku do ludzi, szczególnie jesli to jest Kobieta.

a po wtóre - jak zdjęcie jest kiepskie to pisz, że jest kiepskie, a nie że autor jest kiepski.
    jego umiejetności moglą być kiepskie, ale nie autor...
    czy to Ci tak trudno pojąć?

napisałbym Ci
    na ten przyklad ze:
    'Twoje wypowiedzi są glupie, co nie oznacza przecież że Ty jesteś głupcem'
    ale oczywiście Ci tego nie napiszę

z pewnością mowienie szczerze i zgodnie z Twoim prawdy rozumieniem jest wartością, ale czy zawsze i wszedzie?
    Twoje rozumowanie o wartości pisania szczerze zawsze i wszędzie w imię prawdy i obiektywizmu jest dziecinne.
    już widzę, jak każdemu napotkanemu człekowi, który nie wpisze się facjatą w Twoje gusta estetyczne wygarniasz z natchnioną wiarą że ma ryj jak prosie...

skomentowanie populizmów o 'wolnosci slowa' i 'obiektywiźmie' miłosiernie sobie daruję.

kolego, to że napisalem ze 'modelka jest swietna', staje się wedug Ciebie przyczynkiem do zlinczowania Cię - przyznam zaczyna mnie to martwić... bo nie mam takich zamiarów i prosze nie mierz mnie swoją miarka...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hanibal Zobacz posta
    nie nie ... zadne osobiste wycieczki....
    powiem tak....

wiele razy spotkalem sie z opiniami ze modelka super, piekna kobieta itd.....
    a bylo pelno uwag do zdjec...
    zawsze jest tak i tu mi nie zaprzeczysz ze jesli modelka ci sie podoba na zdjeciu to i ogolny odbior foty jest lepszy...

i prosze cie nonatus tylko nie pisz ze jest inaczej...
    ja napisalem ze mi sie nie podoba zdjecie (a nie ze nie podoba mi sie modelka ) zwrocilem uwage na mankamenty skorne przy brodzie modelki....
    co po poprawie pomoglo by w ogolnym odbiorze zdjecia...

do autora zdjecia: to ze modelka ma 35 lat nie ma zadnego znaczenia....
    ty jako fotograf powinienes uniknac pewnych spraw by pokazac modelke kozystniej.
    tu ci sie to nie udało.
    Konrad - widać nie zrozumieliśmy się...
    odczytałem Twój post jako contra temu co napisał dość przytomnie stock IMO
    - uogólniając - że nie oceniamy tu urody modelek (w domysle jest, ze nie oceniamy źle urody modelek, bo dobrze to czemu by nie... ),
    więc pomyslalem, ze w to pijesz...
    ale teraz jak mi to rozjaśniłeś, to i tyskie przede mną, co to je akurat spozywam - jakby jaśniejsze...

oczywiście, jak ładna pani, to i zdjęcie na atrakcyjności zykuje,
    ale nie ma zasady, że brzydka pani nie może zostać atrakcyjnie pokazana...
    ale jak widzę to jest poza sporem.

pozdrawiam
    r.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów