Szukaj
cieszę się
a poważnie to wogóle wiesz co chcesz w tym wątku udowodnić? całkowicie nie rozumiem takich ludzi jak Ty, po co się męczyć, skoro Ci D700 nie odpowiada? po co męczyć innych narzekaniem i udowadnianiem na siłę jaki to zły aparat jest?
edit: swego czasu wojenka systemowa jaką tu prowadzisz zostałaby już dawno zakończona, ale obecnie użytkownicy wymusili na moderatorach to, że już nie można (a szkoda)
szkoda, że to już nie to samo forum...
To jest zaszłość. Zawodowcy używają sprzęt aż do jego zajechania. Szczególnie w Polsce (ze względu na zarobki). Popatrz jednak na % udziału sprzętu na dużych imprezach - nikonowskich body przybywa, canonowskich ubywa. I to mimo jak piszesz lepszego koloru (co jest uproszczeniem) w canonie. Bo ważniejsze dla reporterów jest AF, fps i wysokie ISO. A dwie z tych trzech rzeczy są teraz lepsze u nikona. Kolor jest mniej ważny.
Nie patrz na czym pracują inni, tylko na to jakie cechy ma mieć sprzęt którego ty potrzebujesz. Jak chciałeś wiernego koloru w jpg w AWB w D700 to nieodpowiednio wybrałeś body. Nie męcz się i nie męcz innych. Zmień korpus lub nawet system.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 07-08-2009 o 01:11
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Tutaj się zgodzę ze stwierdzeniem, że faktycznie od około roku sytuacja się poprawia. Myślę, że jest to rezultat wprowadzenia nowych dobrych wysokich modeli Nikona ale niestety drogich...
Zresztą Nikon zawsze był lepiej wykonany od Canona i dawnej Minolty, to był mercedes wśród lustrzanek 35mm.
Znak rozpoznawczy
Fioletowy kwiatek
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 07-08-2009 o 01:15
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Co znaczy poprawia? Nie rozumiem tego stwierdzenia. Dla kogo poprawia? Chyba dla onanistów śledzących wyniki sprzedaży sprzętu i kupujący to co aktualnie "wypada" kupić...
Niech mnie ktoś upomni, niech jakiś inny mod da mi ostrzeżenie, ale zaczyna mnie drażnić już ten temat i mam ochotę założyć na nim wielką zardzewiałą kłódkę![]()
Nie ma co się oburzać, nie prowadzę żadnej wojenki i nikogo nie obrażam...
Sam widziałeś, że popieram swoje opinie zdjęciami i nic nie wymyślam, zresztą znajdują się ludzie na forum zgadzający się z moją opinią.
Ale myślę, że tak w głębi serca chciałbyś uniemożliwić wypowiedź osobom Tobie niewygodnym...
TYM RAZEM NAPRAWDĘ WYŁĄCZAM SIĘ Z TEGO TEMATU...CZEŚĆ
Ostatnio edytowane przez nadzorca2 ; 07-08-2009 o 01:16
Znak rozpoznawczy
Fioletowy kwiatek
ja również mogę poprzeć zdjęciami (albo innymi dowodami) tezę, że porsche jest do d... bo nie mogę nim z rodziną na wakacje pojechać - tylko co to da? wszyscy wiemy, że AWB w D700 działa jak działa, ma swoje ograniczenia i albo trzeba do nich przywyknąć, albo sprzedać aparat, albo obejść ograniczenia robiąc w RAWach lub ustawiając poprawnie WB pod konkretne zdjęcia
rozgryzłeś mnie - dodatkowo chciałem wprowadzić kary cielesne za takie wątki - po pięć batów za każdy post (IRONIA dla niekumatych)Ale myślę, że tak w głębi serca chciałbyś uniemożliwić wypowiedź osobom Tobie niewygodnym...
a poważnie to pisz sobie co chcesz tylko zauważ jak męczysz innych, a dobra dyskusja ma wyczerpać temat, a nie rozmówców, a jak widzisz wyczerpanych jest coraz więcej (no chyba, że tego nie dostrzegasz)
szkoda, że to już nie to samo forum...
Przy okazji tematu mam pytanie. Czy aby nie przesadzamy trochę z dążeniem do idealnie naturalnego WB niezależnie od światła w jakim pracujemy ? Czy poprawnie obrobione zdjęcie osoby przy świeczce powinno wyglądać jak robione przy oświetleniu studyjnym ? czy naprawdę nasz oko wiszi kolory tak samo, oświetlone żarówką energooszczędną jak pełnym słońcem w letnie południe ?
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Skontaktuj się z nami