Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Wątek: Medusa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Ekspresja, nastrój, klimat. Coś co się ogólnie nazywa "sztuką". W odróżnieniu od prawidłowo naświetlonych i wyostrzonych, podręcznikowo skomponowanych fotografii nie pokazujących niczego...
    To samo chciałem powiedzieć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rob123 Zobacz posta
    Wytłumaczcie mi co jest takiego fajnego w tych 3 ostatnich zdjęciach ?
    Niestety nie łapie tego klimatu.
    Niestety, ja tego Ci nie powiem. Chociaż czasami przykre jest, że wielu ludzi (wnioskuję to po długim przebywaniu na wielu portalach fotograficznych) jest zamkniętych na prace, które nie odzwierciedlają punkt po punkcie podręcznika - jak zrobic technicznie poprawne zdjęcie. Przykre to, ponieważ żaden podręcznik nie jest uniwersalny do stylu czy duszy każdego człowieka. Aleee... ja nie chcę wdawac się w żadne absurdalne wymiany zdań przypadkiem. Proszę mnie nie odebrac źle, nie chcę nawet bronic swoich zdjęc, bo nie wypada. Ale tylko... polecam otworzyc się również na "występki" w fotografii, warto.

Domyślnie

Tym bardziej, że w wyższej półce fotograficznej twórczości owe zasady wcale nie okazują się jedynymi, a już na pewno nie determinującymi w jakiś sposób pracę fotografa. Całe szczęście! I wystrzegałabym się nadużywania słowa "sztuka", nie tyle wobec w/w zdjęć, ale w ogóle dla bezpieczeństwa W dzisiejszych czasach to urwanie głowy z tymi paroma literami :/

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miksturka Zobacz posta
    Tym bardziej, że w wyższej półce fotograficznej twórczości owe zasady wcale nie okazują się jedynymi, a już na pewno nie determinującymi w jakiś sposób pracę fotografa. Całe szczęście! I wystrzegałabym się nadużywania słowa "sztuka", nie tyle wobec w/w zdjęć, ale w ogóle dla bezpieczeństwa W dzisiejszych czasach to urwanie głowy z tymi paroma literami :/
    Wiem że obecnie "sztuką" jest wszystko co przez jakieś układy ma dostęp do tzw. galerii. Jednak dla mnie sztuka jest wciąż rozumiana według klasycznej definicji, czyli coś, co nawiązuje ze mną głębszy kontakt estetyczno-emocjonalny.
    Czyli coś co przenosi mnie gdzie indziej gdzie jestem.

To jest coś, co ja bym nazwał różnicą pomiędzy zdjęciem a fotografią. Niby to samo, ale jednak nie. Zdjęcie, to jak sama nazwa mówi, to "zdjęcie" rzeczywistości. Po prostu pstryk, ostrość, kolorki, kompozycja, mamy zdjęcie rzeczywistości. 99% obrazków na tym forum to zdjęcia. Włącznie z moimi, żeby nie wyglądało że się nie wywyższam....
    Fotografia natomiast to, ponownie jak nazwa wskazuje - malowanie światłem. To więcej niż zdjęcie. To już sztuka. To forma ekspresji, interpretacji.
    Zdjęciowiec nie rozumie fotografii, on rozumie tylko zdjęcia.

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

Domyślnie

yyy...a mi się to nie widzi zupełnie...nie mój gust...ani stylistyka...
    instagram.com/darkroomnightlife

Domyślnie

Dla mnie również sztuką jest coś (coś bliżej nieokreślone, bo to może stac się każdą dziedziną życia) co pobudza moje wnętrze i poczucie estetyki (nawet jeśli jest to kompletnie wbrew moim osobistym kanonom piękna). Ale to już jest temat rzeka i można z tworzyc z tego osobny, długi i napewno interesujący temat. Ale dodac muszę, że teraz w dobie internetowych portfolio - bardzo uwazac trzeba na to co się pisze. Broń Boże zwrócic komuś uwagę !

Mam pytanie, jeśli chcę przedstawic jeszcze kilka zdjec, musze dodawac nowy watek czy moge to kontynuowac w tym (nawet jesli bedzie inna osoba na zdjeciach) ? Nie chce po prostu robic smietnika na forum.

Ciepłej nocy, moi mili !

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez juana Zobacz posta
    Mam pytanie, jeśli chcę przedstawic jeszcze kilka zdjec, musze dodawac nowy watek czy moge to kontynuowac w tym (nawet jesli bedzie inna osoba na zdjeciach) ? Nie chce po prostu robic smietnika na forum.
    Załóż nowy wątek. Po pierwsze, to Twoje zdjecia na pewno na będą stwarzać żadnego "śmietnika", ja Ty to nazywasz. Zapewniam że wręcz na odwrót . Po drugie, to będą bardziej wyeksponowane. Rzadko kto zagląda na koniec jakiegoś wątka.

Domyślnie

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi na moje pytanie.
    Moim zdaniem Swiatlo napisał dobra puente :

Zdjęciowiec nie rozumie fotografii, on rozumie tylko zdjęcia.
    Jestem i pozostanę zdjeciowcem.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rob123 Zobacz posta
    Dziękuje wszystkim za odpowiedzi na moje pytanie.
    Moim zdaniem Swiatlo napisał dobra puente :
    Jestem i pozostanę zdjeciowcem.
    Czego człowiek nie rozumie, tego człowiek się boi.
    Czego człowiek się boi, tego nienawidzi.
    Czego człowiek nienawidzi, to niszczy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Czego człowiek nie rozumie, tego człowiek się boi.
    Czego człowiek się boi, tego nienawidzi.
    Czego człowiek nienawidzi, to niszczy...
    W tym przypadku to trochę zbyt daleko wysunięte wnioski

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów