Close

Strona 12 z 29 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 288

Wątek: Pentax K-7

Domyślnie

Mądrego to i dobrze posłuchać- jak mawiał klasyk . I o to chodzi, żeby przesatć już z tą mityczną pełną klatką. Kto chce niech ma i cieszy się z tego, a i tak, jak słusznie zauważyłeś, przyszłość zweryfikuje nasze wypowiedzi....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elfi Zobacz posta
    Mądrego to i dobrze posłuchać- jak mawiał klasyk . I o to chodzi, żeby przesatć już z tą mityczną pełną klatką. Kto chce niech ma i cieszy się z tego, a i tak, jak słusznie zauważyłeś, przyszłość zweryfikuje nasze wypowiedzi....
    tylko, ze tu nie chodzi o mistycznosc a o realne zalety (lub wady, w zaleznosci od fotografii).
    ale realnie patrzac te matryce beda za kilka najblizszych lat dostepne cenowo dla kazdego
    chetnego pasjonata. zreszta, juz dzis takie stary 5D kosztuje w granicach 900 EUR a to jest
    cena osiagalna dla Kowalskiego. akurat ten 5D moze i tracic myszka, ale obrazki generuje piekne
    a duzy celownik/matryca daja szereg mozliwosci, jakich nie daje zaden crop. po prostu.
    tu nie chodzi o wydumane zalety ale o realna przewage wielkiego celownika i zupelnie innego
    obrazowania z jasnymi stalkami.

i rzecz nie w tym, czy dla kogos FF jest lepsze czy gorsze, ale raczej o sam fakt, ze u danego
    producenta jest mozliwosc wyboru FF lub cropa. to wiele zmienia.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 23-07-2009 o 13:29

Domyślnie

Jak by tu delikatnie wejść w temat...

Plastyka, u mnie z plastyka obrazu jest jak z kobiecymi piersiami, nie jestem specjalistą wiec nie dyskryminuje żadnej. Chociaż pełna klatka robi wrażenie... Ja osobiście siedzę w MF więc dalej tematu nie będę męczył.

Argument wizjera jest wielkim pudłem ponieważ wizjer to przeżytek i wyjdzie z tego rynku szybciej niż P (mogę się założyć:])

Jest jeszcze jedna sprawa o której szary fotograf nie wie. Chodzi o pewne elektroniczne głupoty, które to po tłumaczeniu z polskiego na nasz wyglądają tak, że to jednak aps jest zdecydowanie lepszy od FF, nie licząc liczby pixeli.

A co do optyki to P ma takiego małego, malutkiego asa w rękawie, ale to jest mało istotny szczegół.

Dziękuję
    DieHard | Canon 5 | Leica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doktor_V Zobacz posta
    Jak by tu delikatnie wejść w temat...

Plastyka, u mnie z plastyka obrazu jest jak z kobiecymi piersiami, nie jestem specjalistą wiec nie dyskryminuje żadnej. Chociaż pełna klatka robi wrażenie... Ja osobiście siedzę w MF więc dalej tematu nie będę męczył.

Argument wizjera jest wielkim pudłem ponieważ wizjer to przeżytek i wyjdzie z tego rynku szybciej niż P (mogę się założyć:])

Jest jeszcze jedna sprawa o której szary fotograf nie wie. Chodzi o pewne elektroniczne głupoty, które to po tłumaczeniu z polskiego na nasz wyglądają tak, że to jednak aps jest zdecydowanie lepszy od FF, nie licząc liczby pixeli.

A co do optyki to P ma takiego małego, malutkiego asa w rękawie, ale to jest mało istotny szczegół.

Dziękuję
    W zasadzie trochę napisałeś, ale nic nie powiedziałeś...

Domyślnie

no, ograniczmy to do systemow maloobrazkowych. a dyskusji bym nie przerywal, bo sie dobrze rozkreca.

przy czym zasadniczo, dyskusja czy 135mm czy mniejszy format (APS, pol-135 itd. itp.) juz byla wiele lat
    temu. wtedy to 135mm sie przyjelo jako najpopularniejsze rozwiazanie. tak nie musi byc w chwili obecnej
    (i pewnie nie bedzie), ale tez zmiana medium swiatloczulego na cyfrowe nie zabrala 135mm zalety, ktora
    jest dobry kompromis miedzy wielkoscia a mozliwosciami. a druga zaleta jest fakt, ze w zasadzie wszystko
    pod 135mm juz jest, wiec nie trzeba kombinowac.

jeszcze inna prawda jest, ze matryce mniejsze beda koniec koncow bardziej popularne, bo daja zblizona do
    135mm jakosc (z punktu widzenia Kowalskiego), a sa tansze w produkcji i pozwalaja na znacznie mniejsze
    konstrukcje. a pelnoklatkowe 135mm DSLR, o ile moga byc znacznie mniejsze niz obecne, o tyle nigdy
    az tak male dla amatora nie beda.

mnie sie osobiscie wydaje, ze jak osiadzie dym, to sola rynku cyfrowych DSLR (wzglednie DSL,
    bo prawdopodobnie R z czasem, slusznie poniekad, zniknie) bedzie APS-C czy takie 4/3, ktore bedzie
    w korpusach amatorskich. ale powyzej tego juz bedzie jak najbardziej swobodny wybor miedzy
    matrycami mniejszymi a FF. cos posrodku nie ma sensu, powyzej byloby nieekonomiczne.

tez sie zaloze, ale akurat o to samo co Ty. chociaz akurat wsrod DSLR profesjonalnych i dla entuzjastow
    to sie wydarzy pozniej niz wsrod amatorow, bo dluzej trzeba bedzie wykrzewiac przeswiadczenie, ze wizjer
    elektroniczny to szatan wcielony. podobnie
    zapewne bedzie z wywalaniem lustra, choc to moze sie wszedzie nie udac, bo poki co nie widac, zeby
    cyfrowy AF kontrastowy mogl przeskoczyc dedykowany optyczny sensor AF. choc potencjalnie daje
    wieksze mozliwosci.

elektroniczne? ze optycznie latwiej zrobic male szkla to wiem. ale elektronika? mozesz rozwinac

ale czy przypadkiem ten as (jesli dobrze rozumiem o ktory chodzi) na pewno nadaje sie do pelnoklatkowych cyfrowych matryc? bo ze na filmie wszystko dzialalo to jeszcze nic nie znaczy. Nikon i Canon od paru lat
    masowo aktualizuja stare konstrukcje optyczne, bo pelnoklatkowe matryce pokazuja spore wady na matrycach
    cyfrowych.

Domyślnie

No to zacznę od końca, ten as nadaje się do pełno klatkowych CYFROWYCH matryc, ponieważ został stworzony pod pełno klatkowe cyfrowe matryce.

Wygląda to tak, że jedną z ważnych zalet formatu matrycy APS jest jej wielkość, większe matryce pokroju FF mają o niebo większe wymagania w zakresie wzmacniania sygnału, jego obróbki itp chodzi o to, że droga dla elektronu w matrycach FF jest za duża, oczywiście da się to obejść bo takie matryce istnieją i mają się dobrze, ale gdy mamy APS to ten problem nie istnieje. Tutaj może wyglądać to jak coś prostego ale dla inżynierów jest to istny koszmar zabierający całe lata życia, trzeba pójść na wiele kompromisów żeby wynik był zadowalający. To jest problem który przez jakieś 15 najbliższych lat będzie istniał. Czyli FF jest gorsze od APS.

Co do lustra to myślę tak samo, ale będzie mi bardzo szkoda.

Więcej w proroka nie będę się bawił.

Dziękuję

Oszczędny w słowach
    Miasto
    a owszem, miasto.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perl Zobacz posta
    I odradzam przesiadkę "z Pentaksa na cokolwiek" wszystkim tym, którzy nie zarabiają na fotografowaniu lub zarabiają mało.
    cześć kolego rosiczkowy!

a ja zmieniłem swoją kadyszkę na d300 i zastanawiam się nad jedną tylko rzeczą: czemu dopiero teraz? zmiany w żadnym razie nie żałuję. na foto nie zarabiam.

pozdrowienia!

Domyślnie

Właśnie zakończyłem łykendową zabawę z K-7, dla ciekawych moje (niefachowe) wrażenia:
    1. Jest dość mały, ale trzyma się go wygodnie dzięki kształtowi obudowy. Palce nie trafiają na kółka, pewnie to jest do opanowania, ale w D90 mogę ustawiać ekspozycję trzymając aparat jedną ręką, w K-7 musiałem użyć obu.
    2. Wykonanie solidne, obiektyw kitowy (miałem 18-55) faktycznie wygląda na uszczelniony, chodzi jak złoto.
    3. Zmiana trybów wymaga naciśnięcia dodatkowego przycisku, nie wiem po co
    4. Robię zdjęcia z lewego oka, muszę bardzo uważać, żeby nosem nie nacisnąć [lv]
    5. W aparacie za ponad 5k PLN mogliby dodać osłonkę wyświetlacza.
    6. Założenie dodatkowej lampy wyłącza diodę wspomagania AF
    7. Zdjęcia czasami wyglądają na przeostrzone, niezależnie od obiektywu! Wychodzi coś jak z kompaktu...
    8. Korekcja aberracji i dystorsji działa świetnie.
    9. HDR z puszki ma 2 ustawienia, w normalu nie dzieje się tam nic wielkiego, w high wychodzi kreskówkowo. Dla chętnych mogę podrzucić jakiś przykład. Mam mieszane uczucia co do tego gadżetu.
    10. AF jest naprawdę cichy i szybki, stabilizacja bez zarzutu

To tyle pierwszych wrażeń
    Ostatnio edytowane przez Artur_A ; 26-07-2009 o 23:11
    Pozdrawiam.

Domyślnie

W dwóch punktach muszę się z tobą nie zgodzić a dokładniej: da się obsłużyć jedną ręką bez problemów (wydaja mi się że jest to tylko kwestia przyzwyczajenia), również celuje lewym okiem i nic przez przypadek nie nacisnąłem choć nosem zahaczałem i się starałem nacisnąć. Co do osłony wyświetlacza jak najbardziej się z tobą zgadzam jest to coś co chętnie bym zobaczył. 7. nie zauważyłem, za to znalazłem inne problemy głównie z kolorami i balansem bieli. no i chętnie zobaczę twoje sample z HDR, ja kilka zrobiłem ale był to dla mnie ogólnie pierwszy raz z HDRami więc zobaczę coś innego chętnie.

D50; F80; T 28-75 2.8; N 35 1.8; N 50 1.8; S 70-300;
    pozdrawiam marek

Strona 12 z 29 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów